סגן הנשיא פנס בהתבטאות נגד צפון קוריאה (צילום: רויטרס)
ביקור סגן נשיא ארה"ב בישראל נדחה | צילום: רויטרס

סגן נשיא ארצות הברית מייק פנס דחה את ביקורו הצפוי למזרח התיכון, כך הודיע הלילה (שלישי) הבית הלבן. פנס היה צפוי לנחות בנתב"ג בעוד כיממה וחצי, לאחר ביקור ופגישה עם נשיא מצרים א-סיסי. הודעת הבית הלבן מגיעה על רקע הסערה במזרח התיכון מהכרת הנשיא טראמפ בירושלים כבירת ישראל.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מהבית הלבן נמסר כי סגן הנשיא החליט לדחות את המסע למזרח התיכון, מכיוון שברצונו להישאר בוושינגטון כדי לפקח על העברתה ואישורה של רפורמת המיסים בסנאט האמריקני. המסע צפוי להיקבע מחדש לאמצע חודש ינואר, כך צוטט גורם בכיר בבית הלבן.

גורמים רשמיים בממשל האמריקני סיפרו לסוכנות הידיעות AP כי סגן הנשיא בעצמו הרגיש כי חשוב שיהיה נוכח בסנאט בזמן ההצבעה, לאור הרוב הדחוק וחשיבות התכנית לנשיא טראמפ.

מסעו המתוכנן של פנס היה אמור להתחיל היום (שלישי), במצרים ובפגישה עם נשיאה א-סיסי. לאחר מכן, צפוי היה סגן הנשיא לנחות לביקור בישראל, להיפגש עם ראש הממשלה נתניהו ולבקר בכותל המערבי.

הביקור בכותל נדחה, נתניהו ופנס (צילום: רויטרס, פלאש 90 יונתן סינדל)
הביקור בכותל נדחה, פנס ונתניהו | צילום: רויטרס, פלאש 90 יונתן סינדל

"סגן הנשיא מחויב לאישורה של רפורמת המיסים והעברתה בסנאט", נמסר בהודעה שפרסמה לשכתו של פנס בבית הלבן. "הוא מצפה לחדש את מסעו לישראל ומצרים בחודש ינואר". הרפובליקנים בסנאט חוששים ממפלה בהעברת רפורמת המיסים של הנשיא טראמפ, לאור הרוב הדחוק לו הם זוכים: 52-48. פנס, מתוקף תפקידו כסגן הנשיא, יוכל לשמש כ"הצבעה המכריעה" במקרה של שיוויון בקולות ההצבעה ולאפשר את אישור הרפורמה.

הכרת הנשיא טראמפ בי-ם כבירת ישראל ממשיכה לעורר סערה

מועצת הביטחון של האו"ם התכנסה אמש (שני) על מנת לדון בהצעה המצרית, שקוראת לארה"ב לסגת מההצהרה שנשא טראמפ. 14 מדינות החברות במועצת הביטחון תמכו בהצעה, אך ארצות הברית הטילו וטו - בפעם הראשונה מזה שש שנים. הצעת ההחלטה שגובשה על ידי המצרים הופצה בסוף השבוע בקרב 15 החברות במועצת הביטחון, והיא איננה מזכירה באופן מפורש את ארה"ב או את דונלד טראמפ. על פי טיוטת ההצעה, "כל ההחלטות והפעולות שעשויות לשנות את מצבה, אופיה או הרכבה הדמוגרפי של העיר הקדושה ירושלים הן בטלות, חסרות תוקף והשפעה משפטית - ויש לבטל אותן".

ראש הממשלה נתניהו הודה לשגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי על החלטתה להטיל וטו: "בחנוכה, דיברת כמו מכבית אמיתית והארת נר של אמת כדי לגרש את החושך. אחת הביסה רבים, האמת מביסה את השקר. תודה לך הנשיא טראמפ ותודה לך ניקי היילי".

הפלסטינים איימו קודם לכן כי אם ארה"ב תטיל וטו על ההחלטה - הם עשויים לפנות לעצרת הכללית של האו"ם, בה אין וטו לארה"ב. בכניסה לדיון אמרו שגרירי בריטניה וצרפת באו"ם כי אם ההחלטה, שזוכה לתמיכה נרחבת, תעלה להצבעה - הם יצביעו בעדה.

"נחושים ללכת שוב לאו"ם"

בתוך כך, אבו מאזן נשא דברים ברמאללה ואמר: "מהיום ואילך אנו מתנגדים לכך שארה"ב תהיה מתווך או שותף לתהליך השלום". נשיא הרשות הפלסטינית הוסיף: "אנו נחושים ללכת פעם נוספת או אף כמה פעמים לאו"ם כדי לקבל מעמד של חברות מלאה בארגון. בכוונתנו עכשיו להגיש בקשת הצטרפות ל-22 ארגונים בינלאומיים שזכותנו להיות חברים בהם".

בפתח הדיון שגריר ישראל לאו"ם דני דנון תקף בחריפות את הצעת ההחלטה: "חברי מועצת הביטחון יכולים להצביע עוד מאות פעמים כדי לגנות את נוכחותנו בירושלים, אך ההיסטוריה לא תשתנה. בימים אלה כשהעם היהודי חוגג את חג החנוכה המסמל את הקשר הנצחי לירושלים יש מי שחושב שהוא יכול לשכתב את ההיסטוריה. הגיע הזמן שכל המדינות יכירו שירושלים תמיד היתה ותמיד תהיה בירת העם היהודי ובירת ישראל".