צפו: התגובה הפלסטינית לטראמפ (צילום: רויטרס, חדשות)
הפגנות ברחוב הפלסטיני נגד ישראל וארה"ב | צילום: רויטרס, חדשות

בעוד שבישראל מברכים על נאומו ההיסטורי של הנשיא האמריקני טראמפ - מנהיגים ברחבי העולם מגיבים בזעם ומגנים את ההחלטה שקיבל במסגרתה ארצות הברית תכיר לראשונה בירושלים כבירתה של ישראל באופן רשמי. בתוך כך, חברים במועצת הביטחון של האו"ם קראו לכנס ישיבה בנושא עוד השבוע.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ברשות הפלסטינית מיהרו לגנות את הנאום. יו"ר הרשות אבו מאזן אמר כי "הצעדים המגונים והפסולים הללו מהווים פגיעה מכוונת בכל המאמצים שהושקעו בהגעה לשלום. הם מייצגים הודעה של ארצות הברית על נסיגה ממילוי התפקיד שהיא מילאה במהלך העשורים האחרונים של מתן החסות לתהליך השלום". כמו כן, הוסיף כי ההצהרה מהווה הפרה של ההסכמים הבינלאומיים בין הצדדים. מחזיק תיק המו"מ באש"ף סעיב עריקאת אמר כי "הכרזת טראמפ מסיימת את תפקידה של וושינגטון בתהליך השלום".

הקלות אזרחיות ימנעו הסלמה בעזה (צילום: רויטרס, חדשות)
המחאות ברצועת עזה, הערב | צילום: רויטרס, חדשות

מאש"ף נמסר כי "הנאום הורס את פתרון שתי המדינות", ואילו בחמאס מיהרו לאיים: "זה הזמן של המוסלמים בכל רחבי העולם להתאחד ולהגיע לשלום באמצעות סיום הכיבוש הישראלי של פלסטין". הנהגת הפתח אמרה שתתכנס בימים הקרובים, אך לפי שעה לא הודיעה על תגובה. בחמאס גם הזהירו כי ההכרזה עלולה "לפתוח את שערי הגיהנום" עבור האינטרסים האמריקניים באזור.

מנהיגים פלסטינים, חילונים ודתיים, קראו בהצהרה משותפת לשביתה כללית והפגנות מחאה בתגובה להצהרת טראמפ. משרד החינוך הפלסטיני הכריז על יום חופש ודחק במורים, תיכוניסטים וסטודנטים להשתתף בהפגנות המתוכננות בגדה המערבית, בעזה ובמזרח ירושלים.

מאות פלסטינים הגיעו למחות בגדה ובעזה וכפי שפורסם אתמול בחדשות 2, הכוננות ברחבי הארץ הועלתה מחשש ל"יום זעם" ברחוב הפלסטיני. בטורקיה התאספו במחאה מאות בני אדם מחוץ לקונסוליה האמריקנית באיסטנבול. בירדן ומצרים דחו באופן גורף את ההחלטה ואמרו שאינם מכירים בצעד, ובמרוקו הגדילו לעשות והזמינו את הנספח האמריקני לשיחת הבהרה.

גם אירן, טורקיה, סעודיה וסוריה הצטרפו לגינויים. משרד החוץ האירני פרסם הצהרה רשמית זמן קצר לאחר הנאום בו נמסר כי אירן "מגנה בתוקף" את ההחלטה, המהווה לטענתם הפרה של החלטות בינלאומיות קודמות. בירדן גינו את ההחלטה, אך באופן מתון יותר בהשוואה לאירן. משרד החוץ של ירדן פרסם הצהרה בה נטען כי ההחלטה של הנשיא האמריקני מפרה את המשפט הבינלאומי בכל הקשור לירושלים.

במחנה הפליטים בקעה בעמאן צעקו מפגינים כי "אמריקה היא האמא של הטרור!", וקראו לבטל את הסכם השלום של ירדן עם ישראל. בסוריה פורסמה הודעת תגובה מלשכתו של הנשיא אסד שאמר: "עתידה של ירושלים לא ייקבע על ידי מדינה או נשיא כלשהו אלא על ידי ההיסטוריה".

חצה את גבול האנטישמיות? אבו מאזן (ארכיון (צילום: רויטרס)
"טראמפ הרס את פתרון 2 המדינות". אבו מאזן | צילום: רויטרס

באירופה ובאו"ם מזהירים

בטורקיה גינו את הנאום ואמרו כי החלטתו של טראמפ היא "חסרת אחריות". לדברי הממשל הטורקי, "ההחלטה עלולה לגרום לתוצאות שליליות רבות, קוראים לארה"ב להפסיק את הצעדים הלא מחושבים שעלולים לפגוע בזהות הרב-תרבותית ובמעמדה ההיסטורי של ירושלים". בתוך כך הגיעו מאות בני אדם להפגין מול הקונסוליה האמריקנית באיסטנבול וגינו את ישראל ואת ארצות הברית.

צפו בסיכום חדשות ראש השנה בארץ ובעולם (צילום: sky news, חדשות)
פלסטינים צופים בנאום טראמפ | צילום: sky news, חדשות

מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש לא גינה את ההחלטה אך אמר כי "יעשה את כל שביכולתי כדי להחזיר את המנהיגים הישראלים והפלסטינים למשא ומתן משמעותי". עוד הוסיף גוטרש כי עתידה של ירושלים תיקבע אך ורק באמצעות משא ומתן בין הצדדים - והבהיר כי אין פתרון אחר לסכסוך באזור מלבד פתרון שתי המדינות. האיחוד האירופי הביע "דאגה הולכת וגוברת" מההכרזה והשלכותיה האפשריות על הסיכוי לשלום.

נשיא צרפת עמנואל מקרון הצטרף לגינוי ואמר כי ארצו אינה תומכת "בהחלטה החד צדדית של הנשיא דונלד טראמפ להכיר בירושלים כבירת ישראל". מקרון טען במסיבת עיתונאים באלג'יר כי מדובר ב"החלטה מצערת שאינה מקובלת על החוק הבינלאומי ועל כל החלטות מועצת הביטחון של האו"ם", אמר מקרון לכתבים במסיבת עיתונאים באלג'יר.

קנצלרית גרמניה הביעה אף היא הסתייגות מהכרזת טראמפ ואמרה כי "גרמניה אינה תומכת בעמדת ממשל טראמפ לגבי ירושלים". בנוסף אמרה כי כל מהלך הקשור למשא ומתן חייב להיות מבוסס על פתרון שתי המדינות.

מנגד בירכה הליגה נגד השמצה על הודעת טראמפ. "בזמנים בהם ארגונים בינלאומיים ואחרים עורכים דה לגיטימציה למדינה היהודית ומכחישים כל קשר יהודי לעיר הקדושה, צעד זה הוא צעד חשוב ומשמעותי שמכיר במציאות", נמסר. "אנו גם מקווים כי כל הצדדים ידגישו את העובדה כי הצהרה זו אינה ביטול ההכרה והכבוד לקשר של המוסלמים והנוצרים לירושלים".