"לא היה מטיל וטו". אובמה (צילום: רויטרס)
"לא היה מטיל וטו". אובמה | צילום: רויטרס

ממשל אובמה תכנן להימנע בהצבעה על ההצעה המצרית נגד ההתנחלויות במועצת הביטחון של האו"ם, כך מסרו פקידים בכירים לסוכנות הידיעות רויטרס.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

משמעות הדברים היא שארה"ב לא הייתה מטילה וטו על הצעה חד צדדית בנושא ההתנחלויות בין ישראל לפלסטינים וההצעה ככל הנראה הייתה עוברת. מדובר בצעד דיפלומטי חריג, בשל העובדה שלאורך השנים ארה"ב התנגדה להצעות מעין אלו ומנעה את אימוצן.

סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי בישראל הגיבו בחריפות לדברים שצוטטו בשם הבכירים ואמרו כי מדובר ב"יריית פרידה" של ממשל אובמה. "החלטת ממשל אובמה שלא להטיל וטו באו"ם על ההצעה המצרית היא ניסיון לקשור את ידי הממשל החדש", נמסר בשם פקיד ישראלי בכיר.

עוד דווח כי בישראל מאמינים שממשל אובמה תכנן את ההימנעות בהצבעה במשך זמן רב ביחד עם הפלסטינים. במקביל, רשת CNN דיווחה מפי פקיד ישראלי בכיר כי ישראל פנתה לטראמפ בבקשה שיפעיל לחץ על ממשל אובמה להטיל וטו על ההחלטה המצרית במועצת הביטחון באו"ם. זאת, לאחר שכשלו המאמצים הדיפלומטיים בנושא מול הבית הלבן.

הדחייה המצרית והאיום הדיפלומטי החדש שבפתח

ההצעה המצרית הייתה אמורה לעלות לדיון במועצת הביטחון של האו"ם מוקדם יותר אמש (חמישי), אך שעות ספורות לפני ההצבעה הורה נשיא מצרים א-סיסי לשגריר ארצו באו"ם לדחות את ההצבעה "לזמן בלתי מוגבל". מקור המקורב לנושא אמר לרויטרס כי ישראל פנתה באופן רשמי למצרים וביקשה לדחות את ההצבעה.

בעקבות הדחייה, דווח כי ארבע מדינות החברות במועצת הביטחון של האו"ם, ניו זינלד, ונצואלה, מלזיה וסנגל, פנו למצרים ואמרו כי אם היא לא תשיב את ההצעה להצבעה הן שומרות על זכותן לעשות זאת.

טראמפ וא-סיסי שוחחו על הנושא

בתוך כך, נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ, שאמר כי ארצו צריכה להטיל וטו על ההחלטה המצרית, שוחח בטלפון במהלך הלילה עם נשיא מצרים א-סיסי על סוגיית השלום במזרח התיכון וההחלטה המצרית בנושא שנדחתה.

לפי דובר נשיא מצרים, "הנשיאים הסכימו על החשיבות של ההזדמנות שיש לתת לממשל האמריקני החדש בניסיון לפתור את הסכסוך הישראלי-פלסטיני על כל ממדיו ובצורה מלאה".

"אם נישאר - זה בגלל ישראל" (צילום: רויטרס, חדשות)
דוחח עם א-סיסי. טראמפ | צילום: רויטרס, חדשות

ההצעה המצרית שהייתה אמורה לעלות להצבעה עוררה דאגה רבה בממשלה ובמשרד החוץ. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר אמש בהצהרה לכלי תקשורת זרים, זמן קצר לפני שכינס את הקבינט המדיני-ביטחוני, כי "ישראל מעריכה עמוקות את אחד מעמודי התווך של הברית בין המדינות: נכונותה ארוכת השנים של ארה"ב לעמוד לצד ישראל באו"ם ולהטיל וטו על החלטות אנטי-ישראליות".

על פי נוסח ההצעה שהגישה מצרים, ישראל תידרש "לחדול לגמרי מכל פעילותה בהתנחלויות בשטחים הפלסטיניים, ובתוכם במזרח ירושלים".