נתניהו עם נשיא אוקראינה בביקורו בארץ (צילום: קובי גדעון, לע"מ)
נתניהו ונשיא אוקראינה, ארכיון | צילום: קובי גדעון, לע"מ

התגובה הנזעמת של נתניהו זוכה למענה: ראש הממשלה ושר החוץ בנימין נתניהו ביטל בסוף השבוע את ביקורו של ראש ממשלת אוקראינה בישראל, לאחר שארצו תמכה בהחלטה נגד ההתנחלויות במועצת הביטחון - וגם זימן את שגריר המדינה לשיחה. משרד החוץ האוקראיני פרסם תגובה מטעמו לסערה המדינית וטען כי "נוסח ההחלטה הוא מאוזן - ישראל צריכה להפסיק את פעולות ההתנחלות שלה".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בקייב הזכירו כי "כל המדינות החברות במועצת הביטחון של האו"ם הצביעו בעד ההחלטה, למעט ארצות הברית שנמנעה. במהלך השנים מדינתנו דבקה בעמדה עקבית ומאוזנת בסוגיית הסכסוך הישראלי-פלסטיני. אנחנו עומדים על דו-קיום בשלום של שתי מדינות עצמאיות - ישראל ופלסטין. יישוב של הסכסוך חייב להתבצע רק בדרכי שלום. עם זאת, אנו מדגישים את הצורך במשא ומתן ישיר בין ישראל לפלסטינים".

עוד הבהיר משרד החוץ האוקראיני, לאחר ביטול הביקור של ראש הממשלה היהודי ולוידימיר גרויסמן בישראל, כי "אוקראינה גינתה את פעולות ההתנחלות של ישראל, כי זה נוגד את החוק הבינלאומי - כפי שעשו גם חברות אחרות במועצת הביטחון וגם המזכיר הכללי של האו"ם בעבר, ויותר מפעם אחת". לפי ההבהרה האוקראינית, היא דורשת צעדים גם מהפלסטינים כגון לחימה בטרור: "אנו מגנים את האלימות וההסתה מהצד הפלסטיני, והפתרון מצריך נקיטת צעדים משני הצדדים".

"המדינה שלנו דוגלת באופן קבוע בכיבוד החוק הבינלאומי על ידי כולם ובכל מקום. לכן עמדתנו מתבססת על הקו העקבי שלנו כדי להבטיח את כיבוד החוק הבינלאומי על ידי כל נתיניה. אנו משוכנעים כי רק מדיניות חוץ, המבוססת על הצורך להגן על האינטרסים הלאומיים ועל כיבוד החוק הבינלאומי ואת העקרונות האוניברסליים והערכים, היא משכנעת ומובנת לכולם", טען משרד החוץ של אוקראינה. "אנו בטוחים כי ויכוחים פנימיים פעילים ורגשיים בישראל לא ישפיעו על היחסים האוקראיניים-ישראליים שהם ידידותיים באופן מסורתי ומבוססים על כבוד הדדי ואינטרסים משותפים".

מועצת הביטחון של האו"ם (צילום: רויטרס, חדשות)
אוקראינה תמכה בהחלטה במועצת הביטחון | צילום: רויטרס, חדשות

הקהילה היהודית בניו זילנד חוששת מדרדור היחסים

ראש הממשלה בנימין נתניהו גינה גם את התנהלות ניו זילנד, שקידמה את ההצעה, ואף החזיר את השגריר הישראלי במדינה להתייעצויות. הצעדים התקבלו באכזבה: ג'ולייט מוזס, ראש הקהילה היהודית בניו זילנד, שוחחה עם חדשות 2 Online ואמרה כי היא "מבינה את התגובה של ראש הממשלה ואת הרצון שלו להבהיר את ההשלכות של ההחלטה, אבל זה עצוב מאוד ליחסים בין המדינות".

מוזס אמרה כי הצעד עלול לדרדר את היחסים, "דווקא לאחר שיש התקדמות משמעותית לאחרונה בשיתוף הפעולה ביזמות, במסחר ובמדע. אני מאמינה שלניו זילנד יש יותר מה להפסיד מאשר ישראל: היא מייצאת יותר לישראל, והיא יכולה להרוויח מההברקות הישראליות ביזמות, סייבר, ביו-טכנולוגיה וגם רפואה". 

"חשש שהיחסים ידרדרו". ג'ולייט מוזס
"חשש שהיחסים ידרדרו". ג'ולייט מוזס | צילום:

היא הדגישה כי "הקו הרשמי שלנו הוא שאנחנו המומים מתמיכת ניו זילנד בהחלטה - יחד עם ונצואלה, מלזיה וסנגל - ומאמינים שההחלטה היא חד צדדית ולא תורמת לתהליך". מוזס סיפרה לחדשות 2 Online כי השגרירות הישראלית "מגלמת תפקיד חשוב מאוד בחיים היהודיים בניו זילנד - היא תומכת בפסטיבלים ובפעילויות תרבותיות, כמו גם בקידום הקשרים העסקיים והתקשורת בין הקבוצות הדתיות השונות".

התקשורת בבריטניה, שגם עליה זועים בישראל בעקבות ההצבעה, דיווחה שנתניהו מתכנן לבטל פגישה שיועדה עם ראש הממשלה תרזה מיי בינואר הקרוב בדאבוס. הבריטים גם העלו שאלות על תזמון הקריאה לשגריר בישראל לשיחת נזיפה בערב חג המולד: "החלטה שעוררה זעם בין הדיפלומטים", נכתב בדיילי טלגרף. אחד הדיפלומטים שלא מזוהה בשמו שאל: "מה הייתם אומרים בירושלים אם היו מזמינים את אחד השגרירים ביום כיפור?".