דני דנון (צילום: רויטרס, חדשות)
"חילופי הממשל בארה"ב יביאו לדרך חדשה". ד | צילום: רויטרס, חדשות

אישורה של ההחלטה נגד הבנייה בהתנחלויות הערב במועצת הביטחון של האו"ם עורר סערה במערכת הפוליטית הישראלית. משמאל ומימין גינו את ההחלטה האמריקנית שלא להטיל וטו, אך גם מפנים אצבע מאשימה כלפי ממשל נתניהו. "ישראל דוחה על הסף את ההחלטה האנטי-ישראלית הבזויה באו"ם ולא תכפיף את עצמה אליה", נמסר מלשכת רה"מ נתניהו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"בשעה שמועצת הביטחון לא עושה דבר לבלום את הטבח של חצי מיליון בני אדם בסוריה, היא נטפלת באופן מביש לישראל, הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון וקובעת שהכותל המערבי הוא 'שטח כבוש'", נכתב בהודעה. "ישראל מצפה לעבוד יחד עם הנשיא הנבחר טראמפ ועם ידידינו בקונגרס, רפובליקנים ודמוקרטים כאחד, לבטל את הנזקים של החלטה אבסורדית זאת".

מערכת יחסים קשה. אובמה ונתניהו (צילום: רויטרס)
מערכת יחסים קשה. אובמה ונתניהו | צילום: רויטרס



גם שגרירי ישראל באו"ם דני דנון תקף את ההחלטה הערב. "המאמצים הפלסטינים לפגוע בישראל דרך האו"ם לא יועילו ולא יקדמו אף פתרון", אמר דנון. "היה מצופה מידידתה הגדולה ביותר של ישראל לפעול על פי מדיניותה ארוכת השנים ולהטיל וטו על ההחלטה החד צדדית הזאת. אין ספק שחילופי הממשל בארה"ב יביאו עימם עידן חדש".

השר יובל שטייניץ (ליכוד) תקף בחריפות את הממשל האמריקני על בחירתו שלא להטיל וטו ואמר כי ארה"ב נטשה את ישראל. "זו לא החלטה נגד ההתנחלויות, זו החלטה אנטי-ישראלית נגד העם היהודי ומדינת היהודים", אמר שטייניץ. "ארה"ב הלילה פשוט נטשה את חברתה היחידה במזרח התיכון". גם השר ישראל כץ גינה את החלטת ארה"ב ואמר כי "הערב, ערב חג החנוכה - אחרי החושך בא האור. עברנו את היוונים נעבור גם את מועצת הביטחון".

מועצת הביטחון של האו"ם (צילום: רויטרס, חדשות)
רוב מוחלט תמך בהחלטה. מועצת הביטחון | צילום: רויטרס, חדשות



ח"כ ציפי לבני (המחנה הציוני) אמרה אף היא כי החלטת מועצת הביטחון רעה לישראל, אך אמרה כי היא תוצאת הכניעה של נתניהו לימין הקיצוני. "ההחלטה פוגעת בירושלים ובמה שהשגנו לגבי הגושים - אבל נתניהו התעקש על חוק ההסדרה, דהר מול הקיר בידיעה שזאת תהיה התוצאה - וכולנו משלמים את המחיר".

"החלטות כפויות וחד צדדיות הן מתכון רע לישראל, אך זו תוצאה בלתי נמנעת של מדיניות הבלוף של נתניהו שבאנגלית נואם על שתי מדינות ובעברית נסחט על ידי המתנחלים", תקף ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני). "אכן, האו"ם הוא גוף מוטה שהצביעות חוגגת בו, אבל העובדה שהידידות הגדולות ביותר של ישראל לא יוצאות עוד להגנתה היא מטרידה במיוחד".

ח"כ עיסאוי פריג' (מרצ), אמר כי המדינות החברות במועצת הביטחון הציבו היום בפני ישראל מראה על מנת שתוכל להביט בדמותה המכוערת, כפי שהיא נשקפת כלפי חוץ. "מדינה שמחוקקת חוקי גזל, לא יכולה להיות מופתעת מכך שמדינות העולם יגנו אותה על כך", אמר פריג'.

אי הטלת הוטו - למען ישראל

מיד לאחר ההצבעה, נאמה שגרירת ארה"ב סמנת'ה פאוורס, וביקשה להסביר את עמדת ארצה. "ההחלטה במועצת הביטחון משקפת את הקונצנזוס הבינלאומי נגד הבניה בהתנחלויות", אמרה  פאוורס. "גם ארצות הברית רואה בבניה בהתנחלויות מכשול לשלום שמחליש את בטחונה של ישראל".

שגרירת ארה"ב לאו"ם סמנתה פאוור (צילום: רויטרס)
פאוורס באו"ם | צילום: רויטרס


"זו המדיניות של ארה"ב גם בממשלים הקודמים, החלטנו שלא להטיל וטו דווקא בגלל המחויבות שלנו לבטחונה של ישראל", הוסיפה פאוורס. "אנו מאמינים ששני הצדדים,הפלסטינים והישראלים, צריכים להחליט החלטות פוליטיות קשות, החלטות אמיצות כדי לעלות על מסלול השלום".