פגישת הרגעה לאחר שנה טעונה ביחסי ישראל-ארה"ב: ראש הממשלה בנימין נתניהו נחת לפנות בוקר (שני) בוושינגטון לקראת פגישתו עם הנשיא האמריקני ברק אובמה, במהלכה השניים צפויים לדון בסיוע הביטחוני וגם במאמצים להרגעת הרוחות בין ישראל לפלסטינים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כאשר שאלנו את נתניהו מה הציפיות שלו, הוא סירב להרחיב, אך העריך ש"יהיה ביקור טוב". הפגישה הוגדרה כניסיון לפתוח "דף חדש" וליישר את ההדורים לקראת שנת כהונתו האחרונה של אובמה, אבל המינוי הצפוי של ראש מערך ההסברה רן ברץ הפך את הביקור לטעון במיוחד.

מדובר בפגישה ראשונה של השניים מזה כשנה. ביקורו האחרון של נתניהו בארצות הברית כלל נאום שנוי במחלוקת בקונגרס בניסיון למנוע את הסכם הגרעין עם אירן - מהלך שלא צלח. כעת מקווים בישראל כי ארצות הברית תסכים להגדיל את חבילת הסיוע הביטחוני.

במהלך סוף השבוע דווח ב"וושינגטון פוסט" כי ישראל דרשה להגדיל את הסיוע ל-5 מיליארד דולרים בשנה לעומת כ-3 מיליארד כיום, אך כעת ההערכה היא כי הדיווח נובע מהדלפה אמריקנית. על פי מספר גורמים ישראלים, מטרת ההדלפה היא לאפשר לאמריקנים את הגדלת הסיוע לישראל מבלי לאפשר לנתניהו להציג זאת כהישג ולצייר את ארה"ב כ"פראיירים". טרם הושגה הסכמה בנושא, ובישראל מקווים להדגיש כי אירן ממשיכה לחמש ארגוני טרור למרות ההסכם עם המעצמות.

בני הזוג נתניהו, ארכיון (צילום: חיים צח / לע"מ)
בני הזוג נתניהו לקראת ההמראה לארה"ב | צילום: חיים צח / לע"מ

בנט: "מחוות הן דלק למדורת הטרור"

ברקע הביקור הטעון עומדת כמובן פרשת מינוי ראש מערך ההסברה: דבריו של ד"ר רן ברץ נגד בכירים בארה"ב, בהם הנשיא אובמה ומזכיר המדינה קרי, עוררו סערה וזכו לגינוי חריף מצד סגן הנשיא ביידן. בעקבות הזעם האמריקני, נתניהו המריא לארצות הברית ללא ברץ והבטיח כי יעסוק במינוי רק עם חזרתו.

בפני נתניהו ניצבים גם מספר קשיים מתוך הקואליציה לקראת הפגישה: יו"ר הבית היהודי, השר נפתלי בנט, הביע אמש את מחאתו בעקבות הדיווחים על צעדי פיוס והטבות לפלסטינים. "קראתי על רצון להעניק 'מחוות' לפלסטינים", כתב בעמוד הטוויטר שלו. "אנו בעיצומו של גל טרור. מתן מחוות הוא כמו דלק למדורת הטרור. אפשר לדרוש מחוות מהם: הפסיקו לרצוח ולהסית".

עוזב את תפקידו. ברץ
המינוי שהסעיר את היחסים. רן ברץ | צילום:

"לא יהיה הסכם בתקופת אובמה"

בן רודס, יועצו הבכיר של הנשיא אובמה, אמר בשבוע שעבר כי לא ניתן להגיע להסדר מדיני בין ישראל והפלסטינים בתקופת כהונתו של הנשיא אובמה. רודס ציין כי "על סמך הערכות המתבססות על המציאות בשטח, לא ניתן יהיה להגיע להסדר בשנה שנותרה לאובמה בתפקיד, אך בפגישתם ידונו השניים בצעדים להפחתת האלימות בין ישראל ובין הפלסטינים".

"בפגישה אנחנו מצפים לשמוע מראש הממשלה כיצד ישראל מתכוונת לממש את הצעדים כדי לבנות אמון", הבהיר רודס. "על נתניהו להראות כי הוא שואף לפתרון שתי המדינות - שמהווה את הדרך היחידה להתקדם המגעים".

אתמול במהלך ישיבת הממשלה, הבהיר נתניהו כי במהלך יידונו נושאים מדיניים כמו המשא ומתן עם הפלסטינים לצד הסוגיות הביטחוניות העומדות לפתחה של מדנית ישראל. נתניהו ציין כי בהקשר זה "ארה"ב מחויבת תמיד לביטחון ישראל, תוך שמירה על היתרון היחסי של מול מזרח תיכון משתנה".

נתניהו הוסיף כי במהלך פגישתו תידון גם סוגיית העברת כספי הסיוע האמריקניים לישראל. "אני מאמין שהפגישה הזאת חשובה על מנת להבהיר את המשך הנתיב של הסיוע האמריקני לישראל בעשור הקרוב, זה יהיה צעד נוסף למימוש הבנה בכיוון זה", אמר נתניהו. בהמשך ציין ראש הממשלה כי הוא צפוי להיפגש עם ראשי הקהילות היהודיות בארצות הברית וכן עם גורמים אמריקנים נוספים.