"חרפה גדולה", באירן תוקפים
הפגנות נגד ישראל באירן, ארכיון | צילום:

מכשול נוסף בדרך לפיוס עם טורקיה? המשטר באירן לא רואה בעין יפה את המגעים לפשרה, חמש שנים לאחר תקרית המרמרה, וקורא לאנקרה לבחון מחדש את הצעד. דובר משרד החוץ הטורקי טען אמש (שני) כי על טורקיה "לשקול מחדש את המדיניות הזו": לדבריו, אסור לארדואן ולממשלת טורקיה "להיכנע לדרישות הכובשים". במקביל, גורם מדיני דיווח כי קיימים קשיים בדרך להסכם סופי בין המדינות - כך פורסם במהדורה המרכזית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

חוסיין ג'אבר אנסרי הגיב לשאלות עיתונאים בנושא הרגיש, ואמר כי הקשר בין ישראל לטורקיה נמשך למרות פרשת המרמרה בה נהרגו 10 פעילים טורקים במשט בדרכם לישראל. על הדיווחים הנוגעים להתקרבות בין המדינות אמר: "ממשלות מוסלמיות צריכות לאמץ מדיניות שתואמת את האינטרסים שלהם ושל יתר מדינות האסלאם, כמו גם את הזכויות של האומה הפלסטינית".

לדבריו, הסכם הפשרה המוצע לא עונה לדרישות אלו אלא רק מרצה את "הציונים הכובשים". עוד הוסיף הדובר כי "המשטר הטורקי לא צריך לבחור כרגע בדרך שונה ביחס למשטר הכובש באל-קודס". הוא הביע תקווה כי המשטר בטורקיה יסייע בפתרון הבעיות הקיימות באזור, תוך תמיכה במאמצים האירניים.

נשיא טורקיה רג'יפ טאיפ ארדואן (צילום: רויטרס)
ייכנע לדרישות? ארדואן (ארכיון) | צילום: רויטרס

מה מפריד בין הצדדים כרגע?

גורם מדיני בכיר בישראל טען אמש כי עיקר המכשולים בשלב זה נוגעים לדרישות של שני הצדדים בנוגע לסגר על עזה ופעילות חמאס בשטחה של טורקיה. לדבריו, טוען כי טורקיה מסרבת לדרישת ישראל להוציא את מפקדת חמאס שיושבת באיסטנבול משטחה של טורקיה. עד כה, הטורקים כבר עשו צעד אחד ולא איפשרו לבכיר הארגון סלאח ערורי לשוב לטורקיה לאחר שיצא משטחה.

את הדרישה בנוגע למפקד חמאס ישראל כבר העבירה לפני כמה חודשים, אך גורמים בלשכת רה"מ אומרים כי הטורקים "טרם נתנו תשובה בנושא". נתניהו עצמו הסביר בישיבת סיעת הליכוד כי המטרה היא להבטיח שלא תהיה פעילות טרוריסטית בשטח טורקיה.

בינתיים, מצרים העבירה מסר לישראל שלא לאפשר לטורקים השפעה בתוך הרצועה. בהמשך לכך, נתניהו הבהיר אתמול כי ישראל לא תשנה את מדיניות הסגר הימי. גורם גורם מדיני אחר חיזק את דבריו של ראש הממשלה ואמר כי אם רצונם של הטורקים הוא להשפיע על הנעשה בעזה - אין להם סיכוי.

אסדת הגז "תמר". ארכיון (צילום: פלאש 90  משה שי, חדשות)
הגז הישראלי ישמש להפעלת לחץ במו"מ? (ארכי | צילום: פלאש 90 משה שי, חדשות

בתוך כך, בישראל ישנן הערכות סותרות בישראל בנוגע לגורל הפיוס. במרכז העניין עומדים אינטרסים רבים בהם רצונה של טורקיה להציג הישג במסגרת "המצור" שבו היא נמצאת. בהקשר הזה, הגז הישראלי משמש פיתוי או כפיתיון לעסקה, ובישראל מרגישים שהדבר יאפשר להם "לסחוט" את הטורקים עד כדי הוצאת מפקדת חמאס מאיסטנבול.