מהמבקרות החריפות של ישראל. שרת החוץ השוו (צילום: רויטרס)
השרה שחוללה את הסערה. וולסטרום | צילום: רויטרס

שרת החוץ השוודית ממשיכה לספק אמירות שערורייתיות נגד ישראל - ובמשרד החוץ הגיבו בחריפות לדבריה: לאחר שאמש (שישי) התבטאה השרה, מרגוט וולסטרום, בדיון בפרלמנט השוודי בשטוקהולם והאשימה את ישראל ב'הוצאה להורג' של מחבלים ללא משפט - בירושלים השיבו באופן חריף למדי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

״מדובר באמירה שערורייתית. הזויה, חצופה, ומנותקת מן המציאות. שרת החוץ מציעה שאזרחי ישראל יגישו את צווארם למרצחים שמבקשים לנעוץ בהם סכינים. לאזרחי ישראל וכוחות הביטחון שלה הזכות להגן על עצמם", נמסר בהודעת משרד החוץ.

"בישראל, כל אדם שפשע מובא אל בית המשפט, לרבות טרוריסטים. אזרחי ישראל מתמודדים עם טרור, שמקבל רוח גבית מאמירות חסרות אחריות ושקריות מעין אלו", הוסיפו.
במהלך דיון בפרלמנט השוודי, נשאלה שרת החוץ, מרגוט וולסטרום על ידי חבר פרלמנט מדוע שוודיה אינה מגנה באופן נחרץ יותר את העובדה ש-57 אזרחים ישראליים נפגעו בחודש האחרון על ידי דקירות, אירועי ירי ודריסות. תשובתה של השרה עוררה גל של ביקורת.

"איני מסכימה עם אירועי הדקירה", השיבה השרה, "זה נורא וחייב להיפסק. לישראל יש את הזכות להגן על עצמה ולהבטיח את בטחונה." אלא שלאחר דברים אלו הסתייגה והוסיפה כי "צעדיה של ישראל כלפי הטרוריסטים צרכים להיות מידתיים ובמסגרת החוק." באמירה זו ביקרה למעשה את מדינת ישראל כמי שמבצעת הוצאות להורג של מחבלים ללא משפט.

התבטאות זו הובילה למשבר דיפלומטי בין המדינות. שגריר ישראל בשוודיה, יצחק בחמן, שלח מכתב לעיתון השוודי "אקספרסן" בו כתב: "ההתנהלות המוסרית של מדינת ישראל כלפי הטרור ניתנת לפחות להשוואה עם כל מדינה מערבית אחרת, המתמודדת עם איומים דומים".

במשרד החוץ השוודי הבהירו כי שרת החוץ לא אמרה שישראל מבצעת "הוצאות להורג ללא משפט". משטוקהולם נמסר כי "שרת החוץ נתנה הצהרה כללית בנוגע לחוק הבינלאומי ועל הזכות להגנה עצמית וכן על החשיבות של מידתיות והבחנה. דבריה כוונו לכל הצדדים".

לא ההתבטאות הראשונה שחוללה סערה

רק בחודש שעבר התבטאה שרת החוץ באמירה נוספת כנגד ישראל, כשאמרה שניתן לקשור בין הפיגוע של דאע"ש בפריז לבין התסכול של הפלסטינים בישראל. בריאיון לתחנת טלוויזיה מקומית, זמן קצר אחרי המתקפה בצרפת, נשאלה השרה האם היא מודאגת מההקצנה של צעירים בשוודיה שנלחמים עבור דאע"ש.

על כך היא ענתה: "כמובן שיש לנו סיבה לדאגה ושוב זה מחזיר אותנו לסיטואציות כמו זו במזרח התיכון, שם הפלסטינים רואים שאין להם עתיד. עלינו לקבל את המציאות המייאשת או לפנות לאלימות". כתוצאה מההתבטאות, זומן השגריר בישראל לשיחת נזיפה במשרד החוץ.

בחודש יוני האחרון, בעקבות ההכרה השוודית במדינה פלסטינית, נמתחה ביקורת בירושלים כלפי שטוקהולם. גם אז מתחה ביקורת חריפה על המדיניות הישראלית וכינתה אותה "אגרסיבית מאוד". "הם המשיכו לבנות בהתנחלויות, הם המשיכו להרוס והמשיכו במדיניות הכיבוש שכוללת השפלת פלסטינים ומקשה על תהליך השלום", אמרה.