ציפראס ואבו מאזן, היום (צילום: רויטרס)
ציפראס ואבו מאזן, היום | צילום: רויטרס

הפרלמנט היווני הכיר היום (שלישי) במדינה פלסטינית, בהצבעה שהתקבלה פה אחד הבוקר בפרלמנט באתונה, שיו"ר הרשות אבו מאזן הוא נואם ואורח הכבוד בו. ראש הממשלה היווני אלכסיס ציפראס הכריז כי מהיום השם "פלסטין" יחליף את השם "הרשות הפלסטינית" בכל המסמכים הרשמיים של המדינה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

למרות הכותרת, ההחלטה להכיר במדינה פלסטינית, בדומה למדינות נוספות באירופה כמו צרפת ובריטניה, היא סמלית בלבד ואין לה משמעות מעשית. זאת בניגוד לשבדיה, שהכירה הכרה מלאה במדינה הפלסטינית והיא היחידה באירופה שעשתה כן. לדברי ציפראס, הכרה מלאה כלל לא נשקלת.

"הממשל היווני תומך בפיתרון שתי המדינות שיבטיח את ייסודה של מדינה פלסטינית מאוחדת על שטח מוסכם, עצמאית וריבונית שתחיה בשלום לצידה של ישראל", אמר ציפראס. אבו מאזן אמר כי הוא מצפה מהממשל ביוון לתמוך, לגשר ולפעול למען פיתרון במזרח התיכון.

התקשורת היוונית מסבירה שלמרות היחסים הטובים בין ישראל ויוון ולמרות האינטרסים המשותפים בתחומים רבים, ההכרה במדינה פלסטינית היא הבטחה שציפראס נתן לבוחריו במהלך הבחירות בינואר האחרון. ציפראס הוא מנהיג מפלגת השמאל סיריזה שמדיניותה המסורתית היא פרו-פלסטינית. בקמפיין הבחירות שלה, טענה המפלגה שהיא תומכת ב"הפסקת שיתוף הפעולה הצבאי עם ישראל ותמיכה בהקמת מדינה פלסטינית בגבולות 67".

הפרלמנט היווני, הבוקר
הפרלמנט היווני, הבוקר | צילום:

סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי אמרה בתגובה להחלטה כי "הפלסטינים ואבו מאזן ממשיכים לבחור בדרך חד צדדית כדי לקבל הכרה חסרת משמעות מעשית". היא הוסיפה כי "במקום שאבו מאזן יפסיק להסית ולממן טרור, הוא פועל בדרך עקומה שלא תוביל אותו לשום מקום".

אחרי הצהרת הכוונות בפרלמנט המקומי, הודיע באוקטובר בשנה שעברה משרד החוץ השוודי באופן רשמי כי המדינה, החברה באיחוד האירופי, מכירה במדינה פלסטינית עצמאית. מדובר בצעד שנעשה על ידי ממשלת השמאל החדשה במדינה, לאחר שהממשלה הקודמת נמנעה מהמהלך, למרות קריאות מצד הקהילה המוסלמית הגדולה במדינה הסקנדינבית. ממשלת השמאל-מרכז הפכה לממשלה האירופית הראשונה שמכירה במדינה פלסטינית באופן רשמי, דבר שגרר חשש מפני צעד זהה שיבצעו מדינות אירופיות נוספות. הקהילות המוסלמיות ההולכות וגדלות באירופה לוחצות על הפוליטיקאים, שלרוב נבחרים בשיטות בחירה אזוריות וצריכים את קולות המיעוטים כדי להיבחר, להכיר במדינה פלסטינית.

האסיפה הכללית של האו"ם אישרה רשמית הכרה במדינה פלסטינית כבר ב-2012, אבל ארצות הברית, האיחוד האירופי ומדינות אירופה לא הכירו רשמית בהכרזה עד שעשתה זאת שבדיה.