"ההתנצלות בפני הטורקים הייתה טעות". ליבר (צילום: חדשות 2)
"הפלסטינים מחוללים פרובוקציות". ליברמן | צילום: חדשות 2

"הפלסטינים מזלזלים בקהילה הבינלאומית, ניסיונות הכפייה לא יעזרו": במערכת הפוליטית בירכו הבוקר (רביעי) על דחיית ההצעה הפלסטינית לאו"ם ל"סיום הכיבוש" - ותקפו את הרשות שממשיכה ליזום מהלכים חד צדדיים במקום לשוב לשולחן המשא ומתן.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

״כישלון ההצעה הפלסטינית במועצת הביטחון צריך ללמד את הפלסטינים שפרובוקציות וניסיונות לכפות על ישראל מהלכים חד-צדדיים לא יובילו אותם לשום הישג - אלא רק להפך״, אמר שר החוץ אביגדור ליברמן עם היוודע תוצאות ההצבעה הלילה.

״הזלזול של הפלסטינים במדינות החשובות ביותר בקהילה הבינלאומית ובראשן ארצות הברית, נובע גם מהרוח הגבית שלה הם זוכים מחלק ממדינות אירופה", הדגיש שר החוץ והוסיף כי "על כל מדינה שרוצה באמת לקדם הסדר - לנהוג באחריות ולהבהיר לפלסטינים כי החלטות מתקבלות רק סביב שולחן המו״מ״.

לדבריו הצטרף גם שר הביטחון יעלון שאמר כי "הרשות הפלסטינית ממשיכה להוכיח שהיא אינה מעוניינת במשא ומתן ישיר, אלא בהמשך פעולות של דה-לגיטימציה כלפי ישראל. הפלסטינים בוחרים בדרך חד צדדית ומתריסה ומנסים רק לקבל מישראל ולא לתת דבר".

"תמיכת ידידות ישראל בפלסטינים - סימן מדאיג"

השר לענייני מודיעין יובל שטייניץ בירך אף הוא על נפילת ההצעה - אך הזהיר מהעתיד להתרחש: "העובדה המצערת ששתיים מידידותיה של ישראל - צרפת ובריטניה, תמכו או נמנעו בהצבעה, היא סימן מדאיג שמצביעי על הצורך הדחוף בהגברת האפקטיביות של מדיניות החוץ וההסברה בזירה הבינלאומית". שטייניץ קרא לנקוט בצעדי תגובה "נמרצים ומרתיעים כמו הקפאת העברת הכספים לרשות, ואף הליכה לכיוון של פירוק הרשות ונטרולה".

מועצת הביטחון של האו"ם (צילום: AP)
מועצת הביטחון של האו"ם | צילום: AP



מייקל אורן, שגריר ישראל בארה"ב לשעבר וחבר מפלגתו החדשה של משה כחלון, הודה לאמריקנים ולאוסטרלים שהצביעו נגד ההצעה ולניגריה ורואנדה שנמנעו - ובכך הביאו לכישלון ההצעה הפלסטינית: "הכישלון המביך שלהם מדגיש שוב את הצורך לטפח את יחסי החוץ שלנו ולחזק קשרים עם בנות בריתנו בעולם. ההנהגה הפלסטינית הוכיחה פעם נוספת כי פניה לא מועדות לשלום, כשניסתה לכפות עלינו מדינה פלסטינית בכוח".

הודות לשתי מדינות באפריקה: ההצעה הפלסטינית נדחתה 

המשלחת הפלסטינית הייתה זקוקה לתשעה קולות כדי להעביר את ההצעה, אולם הצליחה לגייס שמונה מדינות בלבד. ארגנטינה, צ'אד, צ'ילה, סין, רוסיה, ירדן, לוקסמבורג וצרפת היו המדינות שתמכו במהלך. ההצבעה של צרפת עוררה כעס רב במשלחת הישראלית, לאור מאמציה של צרפת לקדם הצעה מתונה יותר.

צפו בסיפורים המעניינים של 15.1 לאורך השנים (צילום: רויטרס, חדשות)
לא השיג את הרוב הדרוש. אבו מאזן | צילום: רויטרס, חדשות



כמה שעות לפני ההצבעה שוחח ראש הממשלה בנימין נתניהו עם מנהיגי רואנדה וניגריה כדי לשכנע אותם להימנע בהצבעה. בסופו של דבר שתי המדינות האפריקניות, שהביעו תמיכה במהלך הפלסטיני, שינו את החלטתן ונמנעו. הדבר חסך מארה"ב את הטלת הווטו שהייתה מונעת גם היא את ההחלטה. בנוסף לשתי המדינות האפריקניות נמנעו גם בריטניה, ליטא ודרום קוריאה. ארה"ב ואוסטרליה הצביעו נגד.

לצד התאריך לסיום "הכיבוש" בשנת 2017, ההצעה הפלסטינית כוללת תאריך יעד להקמת המדינה הפלסטינית העצמאית בגבולות 1967, שמזרח ירושלים תוכרז כבירתה, הפסקת בנייה בהתנחלויות ושחרור אסירים פלסטינים.