ארכיון (צילום: בלייד וורקס)
ארכיון | צילום: בלייד וורקס

הסכמי העברת המים לירדן בסכנה? הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בעמק הירדן קיבלה היום (חמישי) בצהריים החלטה שעלולה לפגוע ביחסי החוץ - כך טוענים ברשות המים. הוועדה החליטה לדחות את בקשת חברת "מקורות" להניח צינור חדש שיוביל מים מהכינרת לירדן, ויו"ר רשות המים מזהיר: "להחלטה יש השלכות דיפלומטיות ובינלאומיות ניכרות".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הוועדה שהתכנסה בצהריים קיבלה את עמדת תושבי האזור, שטענו כי אין סיבה לחפור את קו המים המבוקש. במקום זאת קבעה הוועדה שיש לבחון את החלופה שהציעו קיבוצי האזור - העברת המים בקטע נהר הירדן הדרומי. חשוב להדגיש כי ישראל מעבירה לירדן כבר עשרים שנה, כחלק מהסכמי השלום עם הממלכה ההאשמית, עשרות מיליוני קוב מים דרך צינור מיוחד שהוקם.

בשנים האחרונות גברה הדרישה של ממשלת ירדן לקנות מים נוספים, עקב הגעת מיליוני פליטים לתחומה מסוריה והגברת הביקוש מצד האוכלוסיה. לדברי גורמים ישראלים, מדובר באינטרס לאומי של ישראל להמשיך ולתמוך בירדן בתחום זה, אך תושבים בעמק הירדן טוענים שחברת "מקורות" ורשות המים החליטו על הנחת צינור חדש ללא התייחסות למצב המקומי, בעלות יקרה של כ-200 מיליון שקלים וללא בחינת חלופות מתאימות.

התושבים שפנו לוועדה טענו כי יש להעביר את המים דרך הנהר, שממילא עובר גם בשטח ירדן, ובכך להחיות את הנהר שזרימת המים אליו נחסמת בסכר דגניה שבדרום הכינרת. ברשות המים הסבירו מנגד כי מדובר בפתרון לא ישים, שיעכב משמעותית את פרויקט העברת המים ויפגע ביחסים בין שתי המדינות.

במכתב ששיגר יו"ר רשות המים, אלכסנדר קושניר, הוא הפציר בחברי וועדת התכנון לאשר את הפרויקט וקבע כי "על פי הסכם השלום ועל פי סטנדרטים והתקן הישראלי, מים באיכות שיכולה לשמש כמי גלם לשתייה צריך להעביר אר ורק במובל סגור, כלומר בצינור".

ברשות המים טענו עוד כי האפשרות של הזרמת מי הכינרת בתעלת הירדן נבדקה עוד בשנת 2000 ונפסלה מאחר ולא נמצא שיש לה היתכנות, גם מבחינת הסכם השלום עם ירדן, גם מבחינת סיכוני זיהום וגם בשל אינטרסים של מדינת ישראל. למרות פנייתו של קושניר, ועדת התכנון - המורכבת מנציגי 24 יישובי המועצה - אישרה ברוב קולות את פניית התארגנות התושבים.