שוב מסתבך עם ממשל אובמה? שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, שכבר ידע פליטות פה שסיבכו את יחסי ישראל-ארה"ב, בחר אמש (שלישי) בהתבטאות חריגה בשיחה סגורה עם תלמידים בשומרון שהלינו נגד עצירת הבנייה מעבר לקו הירוק. "זה זמני", אמר יעלון. "כעת יש ממשל מסוים בארה"ב, ארה"ב מובילה את הקו, לא לעולם יישאר הממשל הזה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

יעלון התייחס לשאלה ישירה של תלמיד בישיבת "מקור חיים" בגוש עציון. בהקלטת הדברים, שהובאה הבוקר (רביעי) לראשונה בתכנית "בוקר טוב ישראל" בגל"צ, הפנה אצבע מאשימה ישירות לאמריקנים. "ממשל אובמה עוצר את הבנייה", אמר יעלון. הוא הוסיף כי ישראל נמצאת בנחיתות בזירה הבינלאומית ומתמרנת כדי להימנע מגינויים ממדינות המערב.

"אני מאוד רוצה גם את התוכניות הללו לאשר ולבנות יותר, אבל כעת הנושא הזה של תכניות שדורשות פרסום ובנייה גוררות תגובה, קודם כל אמריקנית ואחר כך איומים של גורמים אחרים, אנחנו מאוד נזהרים שלא למתוח את החבל יותר מדי", אמר יעלון. "כעת יש ממשל מסוים בארה"ב, ארה"ב מובילה את הקו...ואני מקווה שזה זמני".

יעלון הדגיש בדבריו כי למרות הקשיים שמציב הממשל בוושינגטון לבנייה בהתנחלויות, ההתיישבות ביהודה ושומרון גדלה. "אני מכיר את המספרים", נשמע יעלון אומר לתלמידים, "בשנה האחרונה ההתיישבות ביו"ש גדלה ב-20 אלף איש, אין גידול כזה בשום אזור אחר בארץ".

מלשכתו של שר הביטחון יעלון נמסר בתגובה לדברים בגל"צ כי "לצד יחסים ביטחוניים חסרי תקדים עם ארה"ב, יש מחלוקות בין שני הממשלים אך הן אינן פוגעות ביחסים בין שתי המדינות".

נתניהו ואובמה, ארכיון (צילום: AP)
יחסים מתוחים בין י-ם לוושינגטון | צילום: AP

המתיחות בין השר לממשל האמריקני החלה בעקבות פרסום דבריו ב"ידיעות אחרונות", לפיהם כינה את מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי "משיחי ואובססיבי" באשר לניסיונות להשכין שלום במזרח התיכון. בחודש אוקטובר האחרון הוא התראיין ל"וושינגטון פוסט" שם אמר כי השניים "התגברו על זה". מאז דאג שר הביטחון להדגיש את חשיבות היחסים בין המדינות ואת הקשר ההדוק בין המערכות הביטחוניות.

יעלון אף עומת עם התבטאות של קרי עצמו שאמר לאחרונה כי היעדר אופק מדיני בין ישראל לפלסטינים מחזק את הגורמים האסלאמיים במזרח התיכון, בהם ארגון המדינה האסלאמית (דאע"ש). "לצערי", אמר יעלון, "הסכסוך בינינו לפלסטינים מושפע מכל מיני תפיסות מוטעות. אנו לא מוצאים קשר בין ההתקוממות בתוניסיה, המהפכה במצרים והעימותים בעירק לסכסוך הישראלי-פלסטיני".

יעלון דחה בחודש שעבר את הטענות של שר האוצר יאיר לפיד דאז כי הוא אחראי במידה מה להידרדרות ביחסים עם ארה"ב. "אני מדבר עם האמריקנים, כולל עם מזכיר המדינה, ודיברתי איתו גם אחרי שזה יצא באיזשהו עיתון מספר פעמים", הדגיש יעלון בעבר. "היחסים עם ארה"ב הם יחסים אסטרטגיים מאוד חשובים. היחסים בין שני הממסדים הביטחוניים של המדינות התפתחו באופן חסר תקדים".