"לא נחוקק חוק רטרואקטיבית". בנט (צילום: פלאש 90 \	Emil Salman, חדשות)
רה"מ נתניהו ושר החינוך בנט | צילום: פלאש 90 \ Emil Salman, חדשות

שר החינוך נפתלי בנט ומוזיאון יד ושם פרסמו היום (חמישי) גינוי חריף נגד ההצהרה המשותפת של ראש הממשלה נתניהו וראש ממשלת פולין מטאוש מורבייצקי בנוגע לחוק השואה שנמסרה בשבוע שעבר ונוסחה פורסם בתקשורת הפולנית השבוע. "ההצהרה המשותפת של ישראל עם ממשלת פולין היא חרפה רוויית שקרים", כתב שר החינוך בתגובתו. מנגד, בלשכת ראש הממשלה פרסמו תגובה בשם הצוות שניסח את ההצהרה מעוררת המחלוקת בה נטען כי ההיסטוריונית של יד ושם אישרה את הפרטים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"כשר החינוך האמון על הנחלת מורשת השואה אני דוחה את ההצהרה לחלוטין", תקף בנט. "היא נטולת תוקף עובדתי והיסטורי ולא תילמד במערכת החינוך. אני דורש מראש הממשלה לבטל את ההצהרה או להביאה לאישור הממשלה". שר החינוך המשיך במתקפה והאשים: "ההצהרה המשותפת בין ראש ממשלת ישראל לבין ראש ממשלת פולין בעניין אחריות פולנים בשואה היא חרפה, רוויית שקרים ועיוותים ומחללת את זכרם של יהודים רבים שנרצחו על ידי פולנים".

מוזיאון יד ושם בירושלים (צילום: יד ושם, חדשות)
מוזיאון יד ושם בירושלים | צילום: יד ושם, חדשות

השר טען כי תוכן ההצהרה מתאר מציאות שקרית. "הפעולות השיטתיות כביכול של ממשלת פולין הגולה והמחתרות הפולניות לעזרה ולסיוע לעם היהודי אינן תואמות את המציאות", האשים בנט. "הפעולות היו מועטות ולא מרכזיות". לטענתו, בהצהרה המשותפת הפכו את חסידי אומות העולם הפולנים שהצילו יהודים לתופעה נפוצה: "הופכים את אנשי החסד הנדירים לתופעה נפוצה כביכול, ואת ארועי ההסגרה והרצח הנפוצים לנדירים - המציאות ההיסטורית היא שסיוע של פולנים ליהודים היה תופעה נדירה יחסית, ואילו פגיעה של פולנים ביהודים הייתה רווחת".

לסיום כתב שר החינוך בנט כי "הצהרה זו לא הובאה בפני הממשלה, אינה על דעת שרי הממשלה, אינה מקובלת עליי כשר החינוך ואני דורש מראש הממשלה לשנותה או לבטלה לאלתר, ולחלופין להביאה להצבעה בממשלה, שם בטוחני שתידחה".

מחנה ההשמדה אושוויץ בפולין, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
מחנה ההשמדה אושוויץ בפולין, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

מוזיאון יד ושם גם גינה את ההצהרה המשותפת של ראשי המדינות, ובהודעת התגובה נכתב: "בהודעה המשותפת של ישראל ופולין יש טעויות היסטוריות חמורות והטעיות. גם לאחר ביטול הסעיפים המדוברים מהותו של חוק השואה נשאר על כנו, ובכלל זה האפשרות לפגיעה ממשית בחוקרים, במחקר החופשי ובזיכרון ההיסטורי של השואה".

בלשכת ראש הממשלה פרסמו הודעה מטעם הצוות הישראלי בהובלת יוסף צ'חנובר ויעקב נגל, שניסח את ההצהרה מעוררת המחלוקת, בתגובה למתקפה בה נכתב: "ההיסטוריונית הראשית של יד ושם, פרופסור דינה פורת, ליוותה את התהליך מראשיתו ואמירות היסטוריות המופיעות בהצהרה אושרו על ידה. ההצהרה המשותפת שנחתמה על ידי ממשלת פולין כוללת התייחסות מפורשת לכך שהיכולת לבצע מחקרים באופן חופשי נשמרה, וששום חוק לא מונע ולא ימנע זאת בעתיד".

נתניהו ומורבייצקי (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90/רויטרס, חדשות)
רה"מ נתניהו, רה"מ הפולני מורבייצקי | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90/רויטרס, חדשות

בשבוע שעבר ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש הממשלה הפולני מטאוש מורבייצקי הגיעו להבנות סביב ריכוך "חוק השואה" שעורר סערה, ופרסמו הצהרה משותפת בה אמרו בין היתר כי "ממשלת פולין הגולה בתקופת המלחמה ניסתה לעצור את הפעולות האלה של הנאצים באמצעות העלאת המודעות בקרב בעלות הברית המערביות לרצח השיטתי של יהודי פולין".

התיאורים וההקבלות השנויות במחלוקת המשיכו בהצהרה: "תמיד הסכמנו שהמונחים 'מחנות ריכוז פולניים' או 'מחנות מוות פולניים' מוטעים לחלוטין ומפחיתים את אחריות הגרמנים על הקמת המחנות הללו". בנוסף אמרו: "אין עוררין שהשואה הייתה פשע חסר תקדים של גרמניה הנאצית נגד העם היהודי וכל הפולנים ממוצא יהודי. פולין תמיד הפגינה הבנה מלאה לחשיבות השואה שנחשבת לאירוע הטרגי ביותר בהיסטוריה של העם היהודי".

מחנה ההשמדה טרבלינקה פולין שואה (צילום: רויטרס, חדשות)
מחנה ההשמדה טרבלינקה פולין שואה | צילום: רויטרס, חדשות

שרת החוץ לשעבר, ח"כ ציפי לבני גינתה את ההודעה המשותפת: "החרפה שביצע נתניהו בזיכרון השואה על חשבון מדינת ישראל והעם היהודי כולו תיזכר לדיראון עולם. שוב התברר הפער בין נאומי נתניהו להסכמי הכניעה שלו. מי שמשתמש בשואה ללא הפסק - נתן תוקף מוסרי בשם העם היהודי לעיוות היסטורי מזעזע". עוד הוסיפה לבני: "אחרי הסיבוב הציני הפומבי של הפולנים, צריך להודיע מידית על ביטול חד צדדי של ההצהרה. הפולנים הוכיחו שהם רואים בנתניהו כלי למירוק עברם".

יו"ר מפלגת יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד אמר: "ההודעה שעליה חתם נתניהו עם ראש ממשלת פולין היא חרפה וביזוי שערורייתי של זכר הנספים ועליו להודיע שהוא מבטל אותה לאלתר. 200 אלף יהודים נרצחו בשואה בידי פולנים ונתניהו חותם על הצהרה שמנקה את הפולנים ומבזה את זכר הנספים".

שרת החוץ לשעבר, ח"כ ציפי לבני (צילום: רויטרס, חדשות)
שרת החוץ לשעבר, ח"כ ציפי לבני | צילום: רויטרס, חדשות

יו"ר מרצ ח"כ תמר זנדברג תקפה: "המסמך של נתניהו וראש ממשלת פולין הוא חלק מתופעה מבישה עליה התרעתי בה נתניהו והליכוד חוברים למנהיגים ומפלגות אנטישמיות וניאו-נאציות בעולם. נתניהו מפקיר את הקהילות היהודיות באירופה ואת זכר הנספים בנזיד עדשים. הוא מכר נשמתו לשטן במסמך שגדולי האנטישמים ומכחישי השואה באירופה היו חותמים עליו בשמחה ונתן לגיטימציה לאנשים האלה. לא ייאמן שראש ממשלת ישראל מוכן פשוט למכור את ההיסטוריה של העם שלנו בשביל הקשקוש הזה ולפגוע באופן הזה במיליונים שנרצחו על אדמת פולין".

"כל שקר סופו להתגלות", מסר בתגובה ח"כ איציק שמולי, שיזם הצעת חוק נגד "חוק השואה" הפולני. "ראש ממשלת מדינת היהודים שסחר בזכר השואה בגלל אינטרסים זרים לא ראוי להיות עוד יום אחד בתפקידו. העובדה שההצהרה בחתימתו משמשת כעת את גדולי מכחישי השואה באירופה בקמפיין שלהם, הזויה ומעידה על התנהלותו העקומה והמבישה ששירתה את המכחישים במקום את הניצולים והנספים".