סוף השבוע העקוב מדם ברצועת עזה, במהלכו נהרגו שבעה פלסטינים בעימותים, לא היווה הפתעה: בתקופה האחרונה ישראל ועזה עלו על מסלול ישיר של הסלמה והתנגשות. ראש הממשלה נתניהו שיגר מסר ברור לחמאס וניסה לגרום לנשיא מצרים לשתף פעולה בהפעלת הלחץ על אבו מאזן, בעוד מצרים ממשיכה לתווך בין הפלגים הפלסטינים ולנסות להוביל לפיוס בין הרשות הפלסטינית לחמאס.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

אירועי הדמים בגבול עזה היו צפויים במידה רבה: חמאס עודדה כבר שבועות ארוכים את צעירי עזה שתומכים בחמאס להגיע ולהפגין - לא רק בימי שישי אלא גם באמצע השבוע וגם בלילות. מבחינת הארגון המחאה הסוערת בגבול אתמול נחשבת להישג גדול והצלחה גדולה לחמאס וכך היא משווקת זאת בעזה. ריבוי המשתתפים - כ-20 אלף עזתים בהפרות הסדר - וגם מניין הנפגעים וההרוגים הגבוה הצליח להשיב מבחינת חמאס את עזה לכותרות, בשעה שהשיחות עם ישראל ואבו מאזן "תקועות" לחלוטין.

משלחת של חמאס, ובה 29 בכירים ומנהיגים, יצאה כבר אתמול לקהיר. היום הלשכה המדינית של חמאס תגיע לקהיר לדבר על פיוס עם פת"ח – בשיחות שנקבעו מבעוד מועד. המודיעין המצרי צפוי לקרוא לחמאס לעצור את ההסלמה.

מנגד, בכיר הרשות סאיב עריקאת גינה אתמול את שתיקת הקהילה הבינלאומית נגד "פשעי הכיבוש": עריקאת כינה את התעלמות המעצמות "מזעזעת ומעודדת את המשך ביצוע פשעי המלחמה מצד כוחות הכיבוש". עריקאת התייחס למותם של שבעה עזתים במהומות: "כרגיל, כשמכונות המלחמה של ישראל הורגות את ילדי פלסטין, יש שתיקה מוחלטת מצד בכירים אמריקנים". על שגריר ארה"ב בישראל דייויד פרידמן ושגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי אמר: "הם מאשימים במהירות הבזק את הקורבן ומזכים את הפושע".

בתדרוך לעיתונאים בניו יורק התייחס ראש הממשלה נתניהו למהומות על גבול הרצועה, בהן הושלכו כמאה רימונים ומטענים לעבר כוחות צה"ל שהושמדו אתמול באופן מבוקר, ולאיום אבו מאזן כי יפסיק את המימון לעזה. "אנו נערכים לכל תרחיש", אמר בקצרה ולא פירט מעבר לכך.

בתדרוך אמר נתניהו כי במהלך פגישתו עם נשיא מצרים א-סיסי הם דיברו על התקרית עם רוסיה. בנושא זה אמר נתניהו כי "דיברנו על השבויים והנעדרים ועל אינטרסים משותפים". גורם מדיני שהשתתף בתדרוך אמר בשיחה עם הכתבים כי במהלך הפגישה נתניהו וא-סיסי דיברו על המצב בעזה. לדבריו, ישראל ביקשה מהנשיא שילחץ על אבו מאזן "להפסיק לחנוק את הרצועה".

נתניהו וא-סיסי בפגישה (צילום: אבי אוחיון /לע"מ, חדשות)
נתניהו וא-סיסי בפגישה | צילום: אבי אוחיון /לע"מ, חדשות

המתאם המיוחד של האו"ם לאזור, ניקולאי מלאדנוב, התייחס אמש למצב ברצועה ואמר: "עזה לא תישכח! הסבל של תושביה הוא חלק מכל הדיונים באו"ם על פלסטין יחד עם מדינות וגורמים אחרים. כולם חולקים את הדאגה שלנו מהסלמה ומהמצב ההומניטרי החמור ומחפשים דרכים לעזור". על המאמצים לסייע לעזה אמר: "תודה לכל השותפים שתומכים במאמצי האו"ם ומצרים למנוע מלחמה ולעזור לאנשים. אני נעצב מאוד למשמע הדיווחים על שבעה פלסטינים שנהרגו מאש ישראלית בעזה. ישראל, חמאס וכל השחקנים צריכים לפעול כדי למנוע הסלמה נוספת ואובדן חיים".

בתוך כך מתאם פעולות הממשלה בשטחים, האלוף כמיל אבו רוקון, נפגש עם בכירים באו"ם ודן איתם במציאות האזרחית ברצועת עזה וביהודה ושומרון. האלוף וראש המחלקה האזרחית במתפ"ש, אלוף-משנה שרון ביטון, נפגשו עם עוזרת המזכ"ל לעניינים הומניטריים וסגנית מתאם סיוע חירום במשרד לתיאום עניינים הומניטריים של האו"ם (OCHA), אורסולה מולר.

במתאם פעולות הממשלה בשטחים הדגישו כי הצדדים "דנו על דרכים אפשריות לייצוב המציאות האזרחית ברצועת עזה". עוד נמסר כי האלוף כמיל אבו רוקון הדגיש בפני מולר את הציווי המוסרי שבהחזרת השבויים והנעדרים הישראלים שנמצאים בשבי ארגון הטרור חמאס.

האלוף נפגש גם עם סגן מזכ"ל, סגן המנהל והמנהל האזורי למדינות ערביות באו"ם, מוראד ווהבה: השניים דנו בפגישתם על האתגרים השונים בעזה וסיכמו שיש להמשיך את שיתוף הפעולה בין הארגונים בכדי לקדם ביצוע פרויקטים שיסייעו במניעת הידרדרות אזרחית ברצועה.