המאחז מצפה כרמים (צילום: פלאש 90 / נועם מוסקוביץ', חדשות)
המאחז מצפה כרמים | צילום: פלאש 90 / נועם מוסקוביץ', חדשות

נסללה הדרך להכשרת מאחזים? בית המשפט המחוזי בירושלים קבע היום (שלישי) בפסק דין תקדימי כי המאחז "מצפה כרמים" שנבנה על מה שעשוי להיות קרקע פלסטינית פרטית בבנימין לא יפונה בשלב הזה, והטיל את האחריות לפיצוי התושבים על המדינה. השופט בדיון, ארנון דראל, קבע כי המאחז "נבנה בתום לב תוך הקצאת קרקעות על ידי המדינה" ועל כן היא תחויב להגן על זכויות התושבים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

המאחז הוקם בשנת 1999 ולאחר מכן עתרו פלסטינים לבג"ץ נגד הקמתו בטענה שמדובר בקרקע פרטית. ההליך הועבר לבית המשפט המחוזי בירושלים, שם ביקש עו"ד ד"ר הראל ארנון להוכיח כי התושבים התיישבו במקום תוך מתן היתר מגורמי המקצוע לרבות משרד הביטחון והמנהל האזרחי.

הפסיקה שהתקבלה היום הגיעה על רקע תביעה נגדית של תושבי המאחז, שעתרו נגד העותרים הפלסטינים ונגד המדינה. את המדינה תבעו התושבים על כך שהתנערה לטענתם מאחריות כלפיהם והסכימה לטענה כי מדובר בקרקע פרטית.

המאחז מצפה כרמים (צילום: פלאש 90 / נועם מוסקוביץ', חדשות)
צילום: פלאש 90 / נועם מוסקוביץ', חדשות

התקדים בפסק הדין הוא שלראשונה בית המשפט הפעיל את מה שמכונה כסעיף תקנת השוק, ובכך הוא קבע כי האחריות לפתרון ולפיצוי בעלי הקרקע הפלסטינית, אם אכן יוכח שאלה הם בעלי הקרקע, היא על המדינה ועליה להגן מכאן ואילך גם על זכויותיהם של תושבי המאחז שהתיישבו באישור המדינה.

פסק הדין ניתן לאחר שבמשך חודשים שרת המשפטים איילת שקד עשתה מאמצים להכרה ראשונה של המדינה לפי סעיף 5 (תקנת השוק). לפני חודש וחצי המדינה הגישה את עמדתה הכוללת הכרה בתקנה, וכעת בית המשפט נתן גושפנקא לכך.

צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אומנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה – וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il/