ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארצות הברית דונלד טראמפ נפגשו הערב (שני) למשך שעה בניו יורק, לקראת עצרת האו"ם שתיפתח מחר ושניהם ינאמו ביומה הראשון. בהצהרה לתקשורת בתחילת הפגישה אמר נתניהו כי הוא מצפה לעבוד עם הנשיא טראמפ מול אירן והסכם הגרעין. טראמפ, מצידו, אמר ש"תראו בקרוב מאוד" את התכניות שלו לגבי ההסכם.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

טראמפ התייחס בדבריו גם לתהליך השלום שהוא מנסה לקדם בין ישראל לפלסטינים. "זה יהיה הישג פנטסטי ואנחנו נותנים לזה אור ירוק", אמר הנשיא. "אני חושב שיש לזה סיכוי טוב שזה יקרה, רוב האנשים חושבים שאין סיכוי, אבל אני חושב שישראל תרצה לראות את זה וכך גם הישראלים וכך גם הממשל שלי. אנחנו עובדים קשה מאוד ואנחנו נראה מה קורה".

נתניהו בירך את הנשיא טראמפ וציין כי הידידיות בין ישראל לארצות הברית עמוקה וחזקה. לאחר מכן התייחס נתניהו לאיום האירני וגם למשא ומתן עם הפלסטינים. "חיכיתי לדון איתך על הסכם הגרעין עם אירן ועל ההתעצמות שלה בעיקר בסוריה", ציין נתניהו. "כפי שאמרת, אנחנו נדון בהזדמנויות לשלום בין ישראל לפלסטינים ובין ישראל לעולם הערבי, אני חושב שהדברים הולכים יחד. אני אדבר מחר באו"ם ואני אומר שתחת הנשיא טראמפ, העמדה של אמריקה כלפי ישראל באו"ם היא יוצאת דופן, חזקה וברורה ואני מודה לך בשם העם בישראל".

על פי ההערכות, במהלך הפגישה ראש הממשלה היה צפוי לדבר ולהתריע מפני הסכנה, אבל גם להציג תכנית שתמנע מאירן להפוך למעצמה גרעינית: הוא גם יתייחס לכך בנאום באו"ם, עליו הוא עבד בקדחתנות במהלך סוף השבוע. אחרי שנים רבות בהן כל מפגש עם נשיא אמריקני לווה במתח וחשש, נתניהו מגיע הפעם למגרש ביתי עם נשיא אוהד וממשל שרואה עין בעין ברוב הסוגיות - אם כי בעניין הסורי הממשל בוושינגטון לא "מספק את הסחורה" שנתניהו חפץ בה.

שוחחו על אירן (צילום: רויטרס, חדשות)
ישתפו פעולה? טראמפ ונתניהו | צילום: רויטרס, חדשות

נתניהו ינסה להעביר את המסר שיש להחריף את הסנקציות נגד אירן וינסה לגייס את התמיכה האמריקנית בהשקת מתווה לשינוי שתציג ישראל. ראש הממשלה מתכוון להבהיר: אסור למצמץ היום כדי שלא נתעורר בעתיד עם פצצה. מי שמוביל את הקו הישראלי הניצי בעניין הסכם הגרעין הוא ראש המוסד יוסי כהן, שלו יש מעמד מיוחד בקרב קהילת הביטחון בכל מה שקשור לאירן והמסר המרכזי הוא לנצל את השילוב בין הממשל האמריקני, ההצהרות של טראמפ נגד ההסכם והתקדים של צפון קוריאה, או במילים אחרות להעביר את המסר שאירן היא צפון קוריאה החדשה.

על רקע הפגישה, טראמפ שוקל עם יועציו להכריז כי אירן לא עומדת בהסכם הגרעין, לקראת החודש הבא בו הוא יצטרך להודיע על עמדתו בנושא לקונגרס האמריקני. אם יוחלט להגיד שאירן לא עומדת בהסכם בצורה כזו או אחרת, הנשיא האמריקני יצטרך לשכנע את האירופיים, ולאחר מכן גם את סין ורוסיה, להגביר את הסנקציות נגד אירן - משימה לא פשוטה מבחינתו. ברקע, מי שהיה המפקח הראשי של סוכנות האטום באירן, מוכיח שאחרי ההסכם יש פחות ביקורות על מתקני הגרעין האירנייים מאשר לפניו ב-2015. 

סביר שטראמפ לא "יקרע" את הסכם הגרעין לאחר הפגישה כפי שהבטיח, כי מדובר בתהליך הרבה יותר מורכב. זה ייקח זמן, והנושא צריך עוד להגיע למגרש הפוליטי בארצות הברית, שם יש רבים שמאמינים שהקו התקיף הזה עלול לגרור אותה לחזית גרעין נוספת מול אירן. גם בישראל יש מי שאומרים שלא טוב להיות אלה ששוב נתפסים כמי שדוחפים את האמריקנים לאירוע שעלול להסתבך, כמו המערכה בעירק לפני יותר מעשור.

"מתייחסים לישראל ולאמירות שלה ברצינות"

עם נחיתתו בניו יורק ערך נתניהו קבלת פנים לחברי המשלחת שמלווה אותו ולנציגי הקונסוליה בניו יורק, ושב וחזר על המסר נגד אירן: "ישראל לא תסבול התבססות אירנית בגבולנו הצפוני. זו התבססות צבאית שמסכנת לא רק אותנו אלא גם את שכנותינו הערביות ואנחנו מחויבים לפעול נגד זה. אני חושב שהיום מתייחסים לישראל ולאמירות שלה ברצינות, כדאי שכך".

בנימין נתניהו נואם באצרת הכללית של האו"ם (צילום: חדשות 2)
נתניהו נואם באו"ם בשנה שעברה | צילום: חדשות 2

נתניהו ינאם השנה ביום הראשון לפתיחת העצרת, בו נואמים הנשיא טראמפ, נשיא צרפת מקרון ומנהיגים רמי דרג אחרים. קדמו לכך מאמצים רבים של המשלחת הישראלית לאו"ם בהובלת השגריר דנון, מכיוון שהיום הראשון וה"יוקרתי" של העצרת שמור לראשי מדינות (נשיאים ומלכים) ולא לראשי ממשלות וקיום נאומו של רה"מ ביום הזה מהווה חריגה משמעותית מהפרוקוטול ומכללי הטקס של האו"ם.

השנה פתיחת העצרת מתקיימת יום לפני ראש השנה ובמידה וראש הממשלה לא היה נואם ביום הראשון, הוא היה נאלץ לנאום בימים האחרונים של העצרת, בהם מנהיגי המדינות המובילות כבר לא נמצאים בניו יורק. השגריר דנון פנה באופן אישי למזכ"ל האו"ם, וכן לגורמי או"ם נוספים העוסקים בנושא, בבקשה חריגה להקדים את נאום רה"מ. בנוסף, דנון יכהן השנה כסגן נשיא העצרת הכללית של האו"ם וינהל את הישיבה במליאת העצרת הכללית במהלך נאום נתניהו.