החוק הבינלאומי לא מכיר בהתנחלויות" (צילום: הדס פרוש, פלאש 90)
ארכיון | צילום: הדס פרוש, פלאש 90

יממה לאחר החתימה על הסכם הסיוע הביטחוני במסגרתו תעביר ארה"ב לישראל 38 מיליארד דולר בעשור הקרוב, ייתכן שמתיחות חדשה בין המדינות כבר נמצאת באופק. שלושה בנייני מגורים, עשרות יחידות דיור, צפויות לקבל היתר מוועדת התכנון המקומית של ירושלים לאחר שהיו תקועות במשך זמן רב ללא אישור.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

במכרז על יחידות הדיור זכתה עמותה חרדית אך הן המתינו זמן רב לאישור מהעייריה. גורם בכיר בעיריית ירושלים אמר לחדשות 2 היום כי בכוונת העייריה "להוציא מהפריזר" את כל תכניות הבנייה שכבר הוכנו, עד להחלפת הממשל בוושינגטון. עוד הוסיף הבכיר כי התכניות כולן יובאו לאישור זו אחר זו, לא משנה איזה לחץ מדיני יופעל ומי יפעיל אותו.

ח"כ מוטי יוגב מהבית היהודי נפגש הערב עם תושבים בשכונת נוף ציון שבמזרח ירושלים והגיב לדיווח: "אין קשר בין חתימה על סיוע ביטחוני לבין ההוצאה לפועל של תכניות בנייה בירושלים. את ירושלים צריך תמיד לבנות, מדובר בעיר הבירה שלנו, זו שאנו מתפללים לבניינה שלוש פעמים ביום. אנחנו שמחים בכל תכנית שמאושרת, כל בניין נוסף בירושלים מחזק את אחיזתנו בה, את יציבותה וביטחונה".

הסיוע עליו סוכם הינו הסיוע הגדול ביותר שארה"ב העבירה למדינה אחרת מאז ומעולם. במסגרת ההסכם הקודם, שיפוג בשנת 2018, קיבלה ישראל 3.1 מיליארד דולר בשנה וכעת יגדל הסכום ל-3.8 מיליארד.

"סיוע חסר תקדים לביטחון ישראל"

בהצהרה שפרסם נשיא ארה"ב ברק אובמה בעקבות חתימת הסכם הסיוע הוא הדגיש כי "מחויבותה של ארה"ב לביטחון ישראל לא ניתנת לערעור. במהלך שמונה השנים האחרונות הממשל שלי הדגים פעם אחר פעם את מחויבותנו במילים ובמעשים"

הסכם סיוע שעורר הדים רבים (צילום: שגרירות ישראל בוושינגטון)
הסכם סיוע היסטורי | צילום: שגרירות ישראל בוושינגטון

זמן קצר לפני חתימת ההסכם, בירך הערב ראש הממשלה בנימין נתניהו והגדיר אותו היסטורי. "ההסכם יבטיח היקף סיוע ביטחוני חסר תקדים לישראל בעשור הקרוב", הצהיר. "זוהי חבילת הסיוע הצבאי הגדולה ביותר שארה"ב נתנה אי-פעם למדינה כלשהי".

"ההסכם יסייע לנו להמשיך לבנות את כוחנו הצבאי", הוסיף נתניהו. "הוא יאפשר לנו להמשיך לשפר את ההגנה שלנו נגד טילים, וזהו כמובן הישג חשוב מאוד למדינת ישראל, וכל אזרחי ישראל יכולים בצדק להתברך בו. רבים בארה"ב מבינים שהשקעה בביטחון ישראל מחזקת את היציבות במזרח התיכון הבלתי-יציב ושהיא משרתת לא רק את האינטרס הביטחוני שלנו, אלא גם את האינטרס הביטחוני של ארה"ב".

נתניהו התייחס גם לעימותים המתוקשרים בינו לבין ממשל אובמה שעיכבו את השגת ההסכם. "ההסכם הזה ממחיש אמת פשוטה - היחסים בין ישראל לארה"ב איתנים ועוצמתיים", אמר. "אין זה אומר שאין בינינו מחלוקות מעת לעת, אבל אלו מחלוקות בתוך המשפחה. הן אינן משפיעות כהוא זה על הידידות הגדולה בין ישראל לארה"ב, ידידות שמתבטאת בהסכם הזה שיסייע רבות להמשך ביצור כוחה של ישראל בעשור הקרוב".

כחלק מההבנות שהובילו לחתימת ההסכם הסכימה ישראל לחדול מניסיונותיה לבקש תוספות לסיוע באמצעות הקונגרס, אלא אם תפרוץ מלחמה. מחלקת המדינה האמריקנית פרסמה אמש הודעה קצרה בה נמסר על חתימת ההסכם, שייכנס לתוקפו ב- 2019 ויימשך עד 2028.