מעלה אדומים, תסופח? (צילום: מארק ניימן, לע"מ, חדשות)
מעלה אדומים, ארכיון | צילום: מארק ניימן, לע"מ, חדשות

גם במצרים גינו את הרחבת הבנייה בירושלים ובמעלה אדומים: דובר משרד החוץ המצרי התייחס הלילה למהלכים האחרונים של ישראל בנושא הבנייה, ואמר כי "ההסלמה אינה מוצדקת".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"דווקא בתקופה הזאת, בה ישנם מאמצים בינלאומיים לקדם את תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים, ההסלמה הישראלית הזאת אינה מוצדקת ואינה מובנת", אמר הדובר. "מדובר בהרג התקווה הפלסטינית".
 
מאז ימי שלטונו של הנשיא המודח חוסני מובארק, מצרים מתנגדת עיקשת לבנייה הישראלית מעבר לקו הירוק ובמזרח ירושלים, ועל כן היא מוציאה הודעות גינוי כל אימת שישראל מכריזה על הרחבת הבנייה. יחד עם זאת, מצרים מעולם לא כרכה את דרישתה להפסיק את הבנייה ביחסיה עם ישראל.

"תהליך שיטתי של השתלטות על קרקעות"

ביום שלישי בערב פרסמה מחלקת המדינה האמריקנית גינוי חריף לפרסומים לפיהם ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון אביגדור ליברמן אישרו בנייה של כ-800 יחידות דיור בהתנחלויות. "אם זה נכון - מדובר בהשתלטות שיטתית על אדמות פלסטיניות", אמר דובר מחלקת המדינה האמריקנית ג'ון קירבי.

קירבי אף הצהיר כי המהלכים הישראלים מערערים את הסיכויים להוצאה לפועל של פתרון מדיני באזור. "מדובר במה שנראה כתהליך שיטתי של השתלטות על קרקעות, הרחבת התנחליות ואישור מאחזים", אמר. "זהו תהליך שבייסודו מערער את הסיכויים של פתרון שתי המדינות לשני העמים".

ליברמן ונתניהו: יחסי אהבה-שנאה (צילום: פלאש 90, מרים אלסטר, חדשות)
בנייה בתגובה לפיגועים. נתניהו וליברמן | צילום: פלאש 90, מרים אלסטר, חדשות

מוקדם יותר פרסם גם מזכ"ל האו"ם הודעת גינוי על ההחלטה לבנות ביהודה ושומרון. "המזכיר הכללי מותח ביקורת על החלטת הרשויות הישראליות לקדם תכניות לבניית 560 יחידות דיור במעלה אדומים, כמו גם לקידום תוכניות לבניית 240 יחידות דיור בהתנחלויות במזרח ירושלים", נכתב בהודעה שפרסם האו"ם. "זה מעלה שאלות לגיטימיות על כוונותיה של ישראל בטווח הארוך בנוסף להצהרותיהם של כמה שרים בממשלת ישראל הקוראים לסיפוח הגדה המערבית".

ברקע ההחלטה נמצא אישור בניית 600 יחידות דיור לאוכלוסיה הערבית בשכונת בית צפאפה בירושלים. השר לענייני ירושלים ומורשת זאב אלקין טען בעקבות החלטה זו כי "מי שרוצה לדאוג לרוב יהודי בבירת ישראל לא יכול לקדם בה בנייה לאוכלוסיה הערבית בלבד. 600 יחידות הדיור עבור האוכלוסיה הערבית בבית צפאפה הן בפועל החלק הערבי של שכונת גבעת המטוס העתידית".