התנגדות לבנייה מעבר לקו הירוק. ארכיון (צילום: רויטרס)
בנייה בהתנחלות סוסיא, ארכיון | צילום: רויטרס

נתניהו ניצח בכיפוף הידיים - והמדינה תבקש לעכב את ההריסה ביישוב הפלסטיני: מחר (שני) תגיש המדינה לבג"ץ את עמדתה בנוגע להחלטה להרוס בתים הבלתי חוקיים בסוסיא הערבית. שר הביטחון אביגדור ליברמן רצה להורות על הריסה בקרוב, אך נתניהו לחץ על ליברמן להסכים לדחייה של הריסת הבתים - ברקע האיום מארה"ב לפיו להריסה יהיו "השלכות חמורות".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

סוסיא הפלסטינית הוקמה בשנת 2000 – מדובר בכפר שנמצא כמה מאות מטרים מההתנחלות ומהאתר הארכיאולוגי סוסיא הקדומה. עתירה של תנועת "רגבים" ב-2013 הביאה לצו ביניים, במסגרתו נאסרה בנייה חדשה באזור – אלא שמאז הוקמו עוד כמה עשרות מבנים.

החלטה נוספת של בג"ץ הורתה להרוס את המבנים הבלתי חוקיים: הפלסטינים הגישו עתירה וגם החלו במאבק בינלאומי נגד הריסת הבתים. בג"ץ למעשה כבר נתן אור ירוק להריסת המבנים הבלתי חוקיים, אך לפני כשבועיים הורה למדינה, באמצעות משרד הביטחון, להצהיר על עמדתה - זאת לאחר שנה של ניסיונות הסדרה מוסכמים עם התושבים הפלסטינים על חלופות קרקע באזורים אחרים.

ההצעה של ליברמן נחשפת (צילום: פלאש 90, מרים אלסטר, חדשות)
נתניהו וליברמן, ארכיון | צילום: פלאש 90, מרים אלסטר, חדשות

ליברמן רצה לנקוט בקו נוקשה לקראת הדיון - ולהצהיר כי בכוונת משרדו לפנות ולהרוס. נתניהו, על רקע ההודעות הברורות מצד מחלקת המדינה האמריקנית, הורה לבקש לדחות את ההריסה על מנת להגיע להסדרה. לאחר כיפופי ידיים בין השניים עמדת נתניהו היא זו שתוגש לבג"ץ – שיצטרך להכריע בעתירה.

מתנועת רגבים שהגישה את העתירה נמסר: "משפחת נוואגעה מחזיקה בתים בעיירה יאטה, ולכן על המדינה לפנותם ולדאוג שיחזרו לבתיהם. גם הפתרון שמציעה המדינה להסדיר את מגוריהם באתר חלופי על אדמות מדינה סמוך ליאטה הוא לפנים משורת הדין. אנו מצפים שראש הממשלה יתעלם מהלחצים הזרים המהווים התערבות בוטה בענייניה הפנימיים של ישראל, ויקבל החלטה המשקפת את שלטון החוק ואת האינטרסים הלאומיים של מדינת ישראל".

כבר לפני שנה נדרש לעניין דובר מחלקת המדינה האמריקנית ג'ון קירבי, ששיגר איום מרומז. "אנחנו עוקבים מקרוב אחר הנעשה בכפר סוסיא ואנחנו מפצירים בכל לשון ברשויות הישראליות להימנע מהריסת בתים בכפר", הוא אמר.

"הריסת הכפר הפלסטיני הזה או חלקים ממנו ופינוי פלסטינים מבתיהם יגרמו נזק ויהיו בגדר התגרות. לפעולות האלו תהיינה השלכות מעבר לתושבים ולמשפחות שיפונו", הוסיף. עמדה זו הפכה לתגובה הרשמית של ארה"ב לפרשה, וגם בשבועות האחרונים הושמעו אמירות דומות.