חשדנות הדדית (ארכיון) (צילום: MN daily)
ההחלטה על החרם מפליאה, אך לא מעשית" | צילום: MN daily

באיסלנד מחרימים מוצרים מישראל? התושבים ייאלצו לוותר על תכשיטים - וגם על מכונות צילום: לאחר שאתמול (רביעי) נחשף כי מועצת עיר הבירה האיסלנדית ריקיאוויק אישרה החלטה על חרם שיוטל על מוצרים שיובאו מהארץ, בדקנו מה המשמעות בשטח של החלטה שכזו - אילו מוצרים מייבאת מדינת האי הקפואה מישראל - ומה ישראל עלולה להפסיד מחרם שכזה?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מנתוני המכון הישראלי לייצוא ולשיתוף פעולה בינלאומי עולה כי במהלך שנת 2014, הייצוא לאיסלנד הסתכם בכ-4 מיליון דולרים. מדובר בייצוא קטן יחסית מישראל למדינה זרה, כשלמעשה, איסלנד היא המדינה המדורגת 98 בעולם במדד המדינות שישראל מייצאת אליהן סחורות.

יחסי הסחר של ישראל עם איסלנד דומים ליחסי המסחר שמקיימת המדינה עם גבון שבאפריקה, האיטי שבים הקריבי או ניקרגואה שבמרכז אמריקה - ולכן נראה שחרם כולל על מוצרים ישראלים למדינה, אם אכן ימומש, לא ישפיע ברמה ניכרת על ישראל.

ארכיון (צילום: רויטרס)
החרם ימשך "כל עוד יש כיבוש" | צילום: רויטרס



אם ההחלטה הסמלית שקיבלו חברי מועצת הבירה האיסלנדית תהפוך להחלטה של ממש בשטח - עובדי המשרדים בריקיאוויק וגם בחנויות התכשיטים יצטרכו לבדוק טוב טוב מהיכן המוצרים שלהם. זאת עקב כך שישראל מייצאת לאיסלנד בעיקר מכונות למשרד ומחשוב, תכשיטים וחפצי חן, וגם כימיקלים וזיקוקי נפט. 

קונסול איסלנד בישראל: "ההחלטה מפתיעה, אך לא מעשית"

יממה לאחר שנודע על החרמת כלל הסחורות מישראל - אומר קונסול הכבוד הכללי של איסלנד בישראל כי הוא מופתע מהמהלך. "אני מתפלא מאוד על הצעד הזה, אני גם לא חושב שזה צעד מעשי באופן מיוחד"- אמר הקונסול, עו"ד פטר גד נשיץ, המשמש כנציג הרשמי של המדינה האירופית בארץ.

בשיחה שקיים נשיץ עם חדשות 2 Online אמר כי למד על הידיעה מהתקשורת: "לא מקובל שעיר מחרימה מוצרים. עם זאת, לא ידוע לי על מוצרים שהעיר ריקיאוויק רוכשת מישראל. יש גם מתנגדים לצעד הזה שטוענים שזהו צעד חסר משמעות ושלא צריך להחרים מוצרים של מדינה אחרת כי זה לא מוביל לשום דבר".

לדבריו, "היחסים בין איסלנד לישראל הם יחסית טובים וחיוביים, אם כי גם בה יש כמובן מתנגדים למדיניות הישראלית", אמר הקונסול המתגורר בישראל. "נראה שההחלטה הזאת היא מכורח הרוב שהיה להחלטה במועצת העיר באותו הזמן - ותו לא".

בירת איסלנד, ארכיון (צילום: רויטרס)
מוצרים מישראל לא יוכנסו לכאן? ריקיאוויק | צילום: רויטרס

בעקבות החרם, שוקל כעת נשיץ לפנות לגורמים שונים בנדון - אולם היחסים הדיפלומטיים בין המדינות מעט מורכב: "בריקיאוויק יש לישראל קונסול של כבוד, אך שגריר ישראל לא יושב שם אלא באוסלו שבנורווגיה". לדבריו, איסלנד היא מדינה שאין לה אפשרויות להציב שגרירים בכל מקום בעולם ושיש לה מספר שגרירים מצומצם. "השגריר של איסלנד בישראל יושב שם ולא כאן", הסביר.

חרם הצרכנים ימשיך כל עוד ישנו "כיבוש"

ההחלטה שעברה במועצת העיר נחשבת סמלית בלבד, שכן למועצת העיר אין סמכות לדון בענייני חוץ. חברי המועצה מהמפלגה העצמאית הצביעו נגד החרם. נציגי המפלגה אמרו כי בעוד הם נגד הפרה של זכויות אדם, אין הם מאמינים כי פעולה שכזו היא הדרך להקל את מצוקתו של העם הפלסטיני.

"הר געש של שנאה מתפרץ מבניינה של מועצת העיר ריקיאוויק", מסר עמנואל נחשון, דובר משרד החוץ. "ללא שום סיבה מוצדקת, מלבד שנאה לשמה, נשמעות קריאות להחרמת מדינת ישראל. אנחנו מקווים שמישהו באיסלנד יתעשת ויפסיק את העיוורון והחד-צדדיות שמופגנת נגד מדינת ישראל".

בהכנת הידיעה השתתפו מתן חצרוני ורז קפלן