צפו ברגע ההצבעה באו"ם (צילום: רויטרס)
"יש מי שמוכן להסכם בכל מחיר" | צילום: רויטרס

המשא ומתן בין אירן לבין שש המעצמות בווינה נמצא היום (שני) בישורת האחרונה. בעוד שבארצות הברית מקווים לחתום על הסכם היסטורי שימנע מאירן התחמשות בנשק גרעיני, בישראל מזהירים כי העסקה הנרקמת דווקא תסלול את דרכה של הרפובליקה האסלאמית לפצצה. בפתח ישיבת סיעת הליכוד מתח ראש הממשלה נתניהו ביקורת חריפה על ההסכם המתגבש.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"יש מי שמוכן לעשות הסכם בכל מחיר - ואין דרך ואין רצון להימנע מהסכם רע זה", אמר נתניהו. "בכל מקרה, אנחנו לא התחייבנו להימנע מהסכם או למנוע הסכם, בטח לא כזה שהמעצמות מוכנות לחתום עליו בכל מחיר. אנחנו כן התחייבנו למנוע מאירן להתחמש בנשק גרעיני".

לדברי נתניהו, לולא המאמץ הישראלי לאורך השנים, אירן כבר הייתה שמה ידיה על פצצת אטום. "ההתחייבות שלנו בתוקף היום יותר מתמיד", אמר ראש הממשלה. "אני קורא לכל מי שביטחון ישראל יקר לו להתאחד מאחורי התחייבות זו".

עקרונות העסקה עם אירן (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

אחר הצהריים הסתיימה בווינה פגישה נוספת בין מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי לבין שר החוץ האירני מוחמד זריף. ההערכה היא כי הצדדים יחתמו סופית על הסכם עוד היום, אך מספר נושאים עדיין שנויים במחלוקת, ובהם דרישת אירן להסיר את אמברגו הנשק שהטילה עליה מועצת הביטחון של האו"ם.

הסכם אירני עם האמריקאים (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

על פי דיווחים שונים, אלה העקרונות המסתמנים במרכז ההסכם: הקפאת תכנית הגרעין ל-10 עד 15 שנים. אירן תורשה להעשיר מעט אורניום בדרגה נמוכה בכמות קטנה מאוד. עקרונות נוספים במסגרת ההסכם: פיקוח על מתקני הגרעין, הסרת כל הסנקציות בהתאם להתקדמות מימוש תנאי ההסכם וחשיפת התכנית הצבאית להכנת פצצה.

אלא שנקודות המבחן בפועל להסכם כבר מראות כרסום בעקרונות שנקבעו: האירנים, למעשה, מסרבים ליכולת פיקוח מיידית בכל מקום ובכל זמן על מתקני הגרעין שלהם, בטהרן גם מתחמקים לחשיפת המרכיבים הצבאיים של תכנית הגרעין.