שני האסירים הסורים ששוחררו כמחווה מדינית על החזרת גופתו של זכריה באומל ז"ל הועברו כבר היום (ראשון) חזרה לסוריה - יממה בלבד לאחר היוודע דבר שיחרורם. השניים הועברו לידי הצלב האדום דרך מעבר קוניטרה שברמת הגולן.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

זידאן טויל בן ה-57 הוא תושב הכפר הסורי ח'דר, הממוקם סמוך לגבול עם ישראל. טויל כלא על רקע פלילי בגין הברחת סמים. הוא נעצר ביולי 2008 והוא צפוי להשתחרר ביולי 2019. חמיס אחמד, בן 35, הוא תושב מחנה הפליטים ירמוכ בסוריה והוא פעיל פת"ח. אחמד נתפס באפריל 2005 בגין ניסיון פיגוע הסתננות לבסיס צה"ל. הוא נשפט למאסר עד שנת 2023.

האסירים הסורים ששוחררו בתחילת השבוע (צילום: חדשות)
חמיס וטויל. חזרו לסוריה | צילום: חדשות

גורם ישראלי הבהיר כי "רק לאחר השבת גופתו של זכריה באומל ז"ל החליטה ישראל בימים האחרונים על שחרור שני אסירים כמחווה של רצון טוב. הנושא לא עלה מראש. ישראל פועלת ללא לאות להשבת השבויים והנעדרים ותמשיך לפעול תוך שמירה על ביטחון ישראל".

טקס השבת חפציו של באומל במוסקבה (צילום: קובי גדעון, לע"מ, חדשות)
טקס השבת חפציו של באומל במוסקבה | צילום: קובי גדעון, לע"מ, חדשות

מפרטי העסקה עולה כי הצעד המפתיע אושר ללא דיון בקבינט המדיני-ביטחוני או בממשלה, וללא ידיעת השרים. מי שחתם על החנינה, באישור היועץ המשפטי לממשלה, היה נשיא המדינה ראובן ריבלין. למרות שהחוק קובע כי שחרור אסירים כמחווה מדינית או מטעמי יחסי חוץ וביטחון מחייב את אישור הממשלה, העובדה שהיועמ"ש אישר את החנינה סייעה להדיר מהתהליך את הקבינט והשרים.

פוטין ואסד (ארכיון) (צילום: רויטרס, חדשות)
פוטין ואסד (ארכיון) | צילום: רויטרס, חדשות

היועמ"ש אביחי מנדלבליט מסר אמש (מוצ"ש) כי "נוכח הנסיבות הייחודיות, נקבע שאין מניעה משפטית לפעול לשחרורם". גם שרת המשפטים שקד הגיבה לפרשה וטענה: "הכול נעשה בהתאם לחוק וקיבל אישור".

זכריה באומל ז"ל (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
זכריה באומל ז"ל | צילום: דובר צה"ל, חדשות

הנשיא ריבלין אישר כי חתם על החנינה אחרי שאושרה על ידי היועץ המשפטי לממשלה. "משהגיע הנושא אל שולחנו של הנשיא ובשל הנסיבות, פנתה מחלקת החנינות של בית הנשיא לקבלת חוות דעתו של היועץ המשפטי לממשלה לאישור המהלך", נמסר מבית הנשיא. "משהמהלך אושר על ידי היועץ המשפטי לממשלה הפעיל הנשיא את סמכותו לחנינה על פי חוק יסוד נשיא המדינה".

בנימין נתניהו בהלוויית באומל (צילום: הדס פרוש, פלאש 90, חדשות)
בנימין נתניהו בהלוויית באומל | צילום: הדס פרוש, פלאש 90, חדשות

החנינה עברה למרות החוק הברור בנושא, שתוקן על ידי השרה שקד והשר אלקין בשנת 2014 שקבע כי כל שחרור של מחבל צריכה לעבור דרך הממשלה – מה שלא קרה במקרה הזה. איש המפתח במקרה הזה הוא היועמ"ש אביחי מנדלבליט שהכשיר את המהלך. עם זאת, אלקין עצמו סירב לאשר או להכחיש כי היה בסוד העניינים, ועל פי הערכות עודכן בנושא יחד עם השרה שקד. עם זאת, מסר כי אין לו כל טענה להליך ולמעשה חושב כי היה מוצדק לא לעדכן את השרים במקרה חריג זה.

בתחילת החודש הושבה גופתו של באומל ז"ל לישראל, לאחא שאותרה בסוריה. כוחות רוסים הם שחילצו והביאו ארצה את הגופה, על בסיס מידע שסיפק להם אמ"ן. מלבד גופתו של באומל, הובאו לישראל עוד מספר גופות –  אולם התברר שהן אינן של חללי צה"ל. 

בהכנת הידיעה השתתפה דנה ויס.