בבחריין יוצאת לדרך כעת (שלישי) הסדנה הכלכלית, שמהווה את השלב הראשון ב"דיל המאה" של נשיא ארה"ב טראמפ - להשכנת שלום במזרח התיכון בדגש על הסכסוך הישראלי-פלסטיני. את המהלך יזם קושנר, יועצו הבכיר של טראמפ, שפתח את הסדנה עם נאום מיוחד עם שורה של מסרים - גם לירושלים, גם לרמאללה וגם לעולם הערבי.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"העמים בחדר הזה לא בורחים מסוגיות קשות ומעוניינים לקחת חלק בסיום הסכסוך הישראלי פלסטיני", פתח קושנר את נאומו - ואז תקף את ההתנהלות של הרשות הפלסטינית. "במשך זמן רב מדי העם הפלסטיני היה כלוא בהסתכלות על העבר. בפגישה אחר פגישה, אני שומע שוב ושוב את התקליט השבור של מדוע הקידמה אינה אפשרית, בזמן שפוליטיקאים משלמים מס שפתיים העולם מתקדם והעם הפלסטיני ממשיך להישאר מאחור".

לאחר מכן שטח קושנר את חזונו לאזור: "אנחנו רוצים לראות שלום, ביטחון ושגשוג עבור הפלסטינים, ישראל וכל עמי העולם. אנחנו רוצים חופש פולחן, אנחנו רוצים שכולם יוכלו לחיות בשלום. במשך העשורים האחרונים היו תוכניות מפורטות לשיקום הכלכלה הפלסטינית שקרסו ממגוון סיבות".

"זאת הזדמנות המאה" (צילום: רויטרס, חדשות)
"זאת הזדמנות המאה" | צילום: רויטרס, חדשות

"פיתוח ושגשוג כלכלי לעם הפלסטיני לא אפשריים ללא פתרון הוגן לסכסוך", הוסיף. "כזה שיבטיח את ביטחונה של ישראל ואת כבוד העם הפלסטיני. האתגר של הסדנה הזאת היא להסכים על האופן שבו אנחנו יוצרים את הסביבה הזאת. בשנים האחרונות, במקום לבנות על היסטוריה של יוזמה וקידמה, הפלסטינים הפכו לעם שהכי הרבה מסתמך על תרומות ועל סיוע כלכלי".

קושנר הוסיף: "שגשוג הוא לא משהו שניתן לאנשים, אלא משהו שמרוויחים אותו במאמץ ובהשקעה רבה. לעם הפלסטיני יש את העוצמות האלה. בואו נרתום אותם כדי להגשים את החזון". בשלב זה התייחס קושנר להחרמה הפלסטינית של הניסיונות של הבית הלבן - ושיגר פנייה ישירה ומפוייסת לפוליטיקאים ברמאללה וגם לרחוב הפלסטיני עם מסר מהנשיא טראמפ.

"פוטנציאל אמיתי" (צילום: רויטרס, חדשות)
"פוטנציאל אמיתי" | צילום: רויטרס, חדשות

"אני פונה לעם הפלסטיני: למרות אכזבות העבר, הנשיא טראמפ וארה"ב לא ויתרו עליכם", אמר. "הסדנה הזאת תשאף להבטיח לעם הפלסטיני שגשוג וקידמה. השלום יושג רק אם יבטיח את שיפור חיי האזרחים. הסכמה על תוכנית כלכלית היא תנאי מקדים הכרחי כדי לאפשר פתרון של הסכסוך. דמיינו מה היה קורה אם כל הכסף שנוצל ללחימה היה מנוצל לחינוך, תשתיות ובריאות? עלינו להביא לשינוי כדי שהאזור הזה יהפוך לאזור ששווה להשקיע בו. איך נעשה את זה? צריך את התוכנית הנכונה וליצור את הסביבה המתאימה".

הוועידה בבחריין, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
"התכנית הכלכלית הרחבה באזור אי פעם" | צילום: רויטרס, חדשות

לאחר מכן פירט את הסיבה לקיום הסדנה: "עלינו להביא לשינוי כדי שהאזור הזה יהפוך לאזור ששווה להשקיע בו. איך נעשה את זה? צריך את התוכנית הנכונה וליצור את הסביבה המתאימה. לקבוצה הזאת יש את האפשרות לעבוד יחד כדי לשפר את חיי הפלסטינים ושל חיי האזור".

"אנשים מדברים על 'עסקת המאה' - אבל בפועל צריך לראות את התהליך הזה כ'הזדמנות המאה'. למדנו על השינויים הכלכליים במדינות כמו סינגפור, דרום קוריאה, פרו, סין וארה"ב וניסינו ללמוד על הרפורמות. מה שיצרנו זו התוכנית הכלכלית המקיפה ביותר שאי פעם גובשה לפלסטינים בפרט ובמזרח התיכון בכלל. ארה"ב והנשיא טראמפ מחויבים למצוא עתיד טוב יותר לפלסטינים, לישראלים ולאזור כולו. יחד נוכל להשיג את מטרתנו - והיא שגשוג ושלום".

קושנר עולה לנאום בועידה (צילום: רויטרס, חדשות)
קושנר בעלייה לדוכן הנואמים | צילום: רויטרס, חדשות

על התוכנית הכלכלית עצמה אמר קושנר כי היא כוללת כמה נדבכים. הראשון - הגשמת את הפוטנציאל הכלכלי של הפלסטינים ושל האזור באמצעות הקמת התשתית הנחוצה בעזה; עידוד צמיחה במגזר הפרטי וחיזוק הפיתוח האזורי והאינטגרטציה האזורית. השני, העצמת העם הפלסטיני באמצעות ייצור משרות, שיפור מערכת החינוך, השקעה בבריאות ושיפור רמת החיים. והנדבך השלישי, העצמת הממשל הפלסטיני באמצעות סביבה עסקית טובה יותר, ושיפור הממשל המקומי - באמצעות מלחמה בשחיתות.

באשר לשלושת הנדבכים הללו אמר: "צריך לעשות את כל השלושה יחד כדי לאפשר לתוכנית להצליח. אנחנו מאמינים שעם הזמן נוכל להכפיל את התל"ג השנתי הפלסטיני, לייצר מיליון משרות, להוריד את שיעור האבטלה למספר חד ספרתי ולצמצם את העוני ב-50%. תוכנית שעלותה 50 מיליארד במשך 10 שנים: 13 מיליארד דרך מענקים, 25 מיליארד בהלוואות מסובסדות ו-11 מיליארד בהון פרטי. כרגע אין הרבה אופק להשקיע באזור ואין הלוואות מסובסדות או הון פרטי".

"ב-25 השנים האחרונות למדנו כיצד ליישם תוכניות גדולות ברחבי העולם ולמדנו גם כיצד כסף יכול להתבזבז - דברים שאנחנו לא רוצים לראות", סיים את דבריו. "אנחנו צופים שנקבל התחייבויות בשביל התוכנית הזאת, ובהתאם לנכונות ולהירתמות, נתקדם לפי סעיפי התוכנית. נתחיל בהשקעות, נייצר סביבה בטוחה, ויש פוטנציאל אמיתי של אנשים לצמוח ולשגשג בצורה מרשימה".

הפגנה בעזה נגד תוכנית השלום (צילום: רויטרס, חדשות)
הפגנות בעזה נגד הסדנה | צילום: רויטרס, חדשות

את דבריו סיכם קושנר בפנייה נוספת למקבלי ההחלטות ברמאללה: "הכסף שנשקיע יפוזר בצורה רחבה מאוד: תחבורה, תשתיות, תמיכה ממשלתית, חינוך, בריאות, איכות חיים, ועוד. זה צעד ראשון טוב מאוד. אני מאוד מקווה שהפלסטינים יבחנו את התוכנית ושנוכל להשתמש בה כדי לשנות את מהלך ההיסטוריה באזור הזה".

בסדנה לא נוכחים נציגים רשמיים מישראל, זאת לבקשת הבית הלבן. עם זאת, גם נציגים פלסטיניים לא יהיו, אך לא משום שלא נתבקשו להגיע - אלא משום שהם כאמור החליטו להחרים אותה. בין הדוברים בסדנה שתימשך יומיים: שר האוצר האמריקני סטיבן מנוצ'ין; ראשי חברות ותאגידים כלכליים מארה"ב, סעודיה, טורקיה, בריטניה, הודו וניגריה; כריסטין לגארד, מנהלת קרן המטבע הבינלאומית; דייוייד מלפאס, נשיא הבנק העולמי; מזכיר המדינה הסעודי מוחמד אל-שייח; נשיא פיפ"א; טוני בלייר, ראש ממשלת בריטניה לשעבר.