בגדה ובעזה מסרבים להצעת 50 מיליארד הדולרים של טראמפ: בכירים ברשות הפלסטינית סירבו לחלק הכלכלי בעסקת המאה, שנחשף הערב (שבת) על ידי הבית הלבן. אבו מאזן אמר בישיבת נשיאות הרשות הפלסטינית כי "אסור לעסקת המאה לעבור כי היא מהווה את סופה של המטרה הפלסטינית". בחמאס הגיבו בזעם ואמרו: "פלסטין לא עומדת למכירה". בתוך כך, מצרים וירדן הודיעו כי סגני שרי הכלכלה יעמדו בראש המשלחת לוועידה בבחריין, שבה ידונו הצדדים בפרטים שנחשפו הערב.

לקריאת כל הפרטים מהתוכנית הכלכלית ב"דיל המאה" - לחצו כאן

חנאן עשראווי, בכירה באש"ף, אמרה כי התוכנית של קושנר היא "הבטחות מופשטות" והבהירה כי רק פתרון פוליטי שיסיים את הכיבוש הישראלי בשטחים יקדם את סוף העימות. עשראווי הוסיפה: "אם באמת אכפת להם מהכלכלה הפלסטינית, הם צריכים להתחיל מהסרת המצור על עזה ולעצור את גניבת כספינו, משאבינו ואדמתנו על ידי ישראל".

עוד דרשה עשראווי מארה"ב: "שיפתחו לנו את המים הטריטוריאליים, המרחב האווירי והגבולות – כדי שנוכל לייבא ולייצא בחופשיות". לדבריה, ממשל טראמפ נוקט ב"גישה שגויה לחלוטין – הם יכולים לסיים את הכיבוש, זו הדרישה הבסיסית ביותר לשגשוג. לא יכול להיות שגשוג תחת כיבוש".

מוניר אל-מג'וב, ראש תחום התקשורת בפת"ח, הוסיף: "הממשל האמריקני מציע פתרון שמבוסס על השימוש בכסף ערבי על מנת להרוג את השאיפות של העם הפלסטיני. האם לא עדיף לערבים להתנגד ולא לאפשר לאמריקה לסחוט אותם בדרך המשפילה הזו? האם לא עדיף להתניע מחדש את יוזמת השלום הערבי ולספק את התמיכה הכלכלית הראויה ליישומה".

אבו מאזן , מחמוד עבאס (צילום: רויטרס, חדשות)
עומדים בסירובם להגיע לוועידה, אבו מאזן | צילום: רויטרס, חדשות

אבו מאזן: מוכן לדבר "ביזנס" עם ישראל"

בכירים נוספים ברשות הפלסטינית סירבו להגיב לעסקת המאה. בכיר חמאס איסמעיל רדואן אמר בריאיון לרויטרס: "אנחנו דוחים את עסקת המאה בכל מימדיה – הכלכלי, הפוליטי והביטחוני. הנושא של העם הפלסטיני הוא סוגייה לאומית, סוגייה של עם שרוצה להיות חופשי מכיבוש. פלסטין לא עומדת למכירה והיא לא נושא להתמקחות. זו אדמה קדושה ואין לכיבוש שום אפשרות – מלבד עזיבה".

אחד מדוברי חמאס, עבדול לטיף קאנו, הוסיף כי דברי קושנר והמסמך שנחשף "מציגים את מטרות הסדנה הכלכלית – להפוך את העם הפלסטיני לסוגייה כלכלית והומניטרית כדי להעביר את עסקת המאה – שהעם שלנו דוחה אותה וימשיך להיאבק על מנת שתסוכל".

אבו מאזן שב והדגיש הערב כי הפלסטינים לא ישתתפו בפסגה בבחריין והסביר: "הסיבה היא שלא ניתן לדון במצב הכלכלי לפני שדנים במצב הפוליטי. כל עוד אין פתרון פוליטי, לא נדון בפתרון כלכלי". יו"ר הרשות גם ציין כי הפלסטינים לא יסכימו לקבל את כספי המיסים מישראל אם יקוצצו בהתאם לחוק קיזוז משכורות מחבלים. עם זאת, אבו מאזן הצהיר כי הוא מוכן לדון במצב הכלכלי הנוכחי מול ישראל

ירדן הודיעה היום שתשלח משלחת בראשות סגן שר הכלכלה לוועידה בבחריין שתתחיל ביום שלישי. בהודעת משרד החוץ הירדני נכתב כי המשלחת תעביר את המסר לפיו "אף פתרון כלכלי לא יחליף פתרון פוליטי שיסיים את הכיבוש הישראלי בגדה המערבית ויקים מדינה פלסטינית". גם מצרים תשלח לבחריין משלחת בראשות סגן שר הכלכלה.

דובר משרד החוץ הירדני, סופיין אל קודה, אמר: "החלטנו להשתתף בסדנה כדי לשמוע מה ההצעה שמגישים ולהתמודד איתה בהתאם לעקרונות המוצקים שלנו". מאות ירדנים אסלאמיסטיים צעדו אתמול בבירה עמאן וקראו להחרים את הסדנה בבחריין ולהתנער מעסקת המאה. עם זאת, אנשי עסקים ובכירים במדינה העריכו כי ירדן, שמתמודדת עם קשיים כלכליים, תוכל להניב רווחים מכל תוכנית שמבטיחה מיליארדים כסיוע לאזור.

מאמינים באוטונומיה בלבד? (צילום: קובי גדעון / לע"מ, חדשות)
מיליארדים לפלסטינים, קושנר טראמפ ונתניהו | צילום: קובי גדעון / לע"מ, חדשות

זהו החלק הכלכלי בתוכנית השלום של טראמפ

"דיל המאה" של הממשל האמריקני צפוי לכלול השקעות על סך 50 מיליארד דולרים בפלסטינים ובמדינות ערב השכנות לישראל במשך עשור, כך פרסמה היום באופן בלעדי סוכנות הידיעות רויטרס. בבית הלבן אישרו את הפרטים והוסיפו: 5 מיליארד דולרים יושקעו שיצירת מעבר תחבורתי בין הגדה המערבית לרצועת עזה. ארה"ב צפויה להציג את התוכנית בוועידת בחריין השבוע: "החלק המדיני יוביל לפריצת דרך במשא ומתן לשלום במזרח התיכון".

הדיווח בסוכנות הידיעות רויטרס מתבסס על פרטים שהעניקו גורמים רשמיים בממשל האמריקני וכן במסמכים שנבחנו ומשקפים את מה שמתוכנן לוועידת בחריין השבוע. התוכנית תוצג על ידי חתנו ויועצו הקרוב של הנשיא טראמפ, ג'ארד קושנר - כולל 179 פרויקטים של תשתיות ועסקים כלכליים שיקבלו גיבוי אמריקני. זמן קצר לאחר הפרסום, בבית הלבן ויועצו של טראמפ ג'ארד קושנר אישרו את הפרטים ופרסמו באופן רשמי את התוכנית הכלכלית.

כ-25 מיליארד דולרים, יותר מחצי מכלל הסכום שגויס במסגרת התוכנית, יושקע ביוזמות כלכליות שצפויות להטיב עם הפלסטינים לאורך 10 שנים. שאר הסכום יחולק בין פרויקטים מצרים, לבנון וירדן. חלק מהיוזמות יצאו לפועל בחצי האי סיני תחת חסות מצרית, וצפויים לסייע לפלסטינים שחיים ברצועת עזה.

התוכנית מציעה בנוסף השקעה של כמעט מיליארד דולרים כדי לפתח את ענף התיירות הפלסטיני. במקביל, 5 מיליארד יושקעו ביצירת מעבר תחבורתי ישיר לפלסטיניים בין רצועת עזה לגדה המערבית. הממשל האמריקני מקווה שמדינות נוספות, במיוחד מדינות המפרץ העשירות והמגזר הפרטי, ישתתפו במימון רוב ההוצאות בתוכנית.

יזכו למעבר בין הגדה לרצועה, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
יזכו למעבר בין הגדה לרצועה, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

קושנר: "ניצור מיליוני מקומות עבודה בגדה המערבית ורצועת עזה"

בריאיון בלעדי לרשת רויטרס תיאר קושנר פרטים נוספים מהתוכנית: "התוכנית תביא ליצירת מיליוני מקומות עבודה בגדה המערבית ורצועת עזה. אחוזי האבטלה ירדו בכ-30%. העוני יצטמצם בכחצי והתוצר יכפיל את עצמו  - הכול רק אם התוכנית תצא לפועל ותיושם במלואה ובצורה נכונה. זאת תוכנית ל-10 שנים".

יועצו של טראמפ ג'ארד קושנר תקף את המנהיגים הפלסטיניים, שטענו כי לא יתנו "לקנות את שאיפתם למדינה בכסף". "אני צוחק מהמתקפות הללו על 'דיל המאה', אמר. "זאת תהיה 'הזדמנות המאה' אם יש להם את האומץ לנסות ולהשיג אותה".

קושנר אמר בריאיון כי מספר אנשי עסקים פלסטיניים אישרו את השתתפותם בוועידת בחריין, שמוחרמת באופן מוחלט על ידי גורמים רשמיים ברשות הפלסטינית.

"הסתכלנו על הניסיונות הקודמים להביא שלום וניסינו ללמוד מה לא היה טוב ולקחת את הדברים הטובים", הסביר קושנר בריאיון לרויטרס. "ראינו מה טראמפ עושה לכלכלה בארצות הברית, הוא עשה אותה הכי חזקה בעולם. הוא למד מטעויות שנעשו לפניו. אנחנו מנסים לעשות את אותו הדבר למזרח התיכון".

בנימין נתניהו ודונלד טראמפ (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90‎, חדשות)
לקראת ויתורים פוליטיים? טראמפ ונתניהו | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90‎, חדשות

לצד דבריו האופטימיים בריאיון, הבהיר קושנר כי הצלחת התוכנית הכלכלית ב"דיל המאה" תלויה במידה רבה בהשגת פתרונות לסוגיות הפוליטיות והמדיניות: "אנו ניגש לנושאים הללו בשלב מאוחר יותר, אנו מודעים לקשיים". קושנר נשאל על ידי רויטרס האם פרסום הצד הפוליטי של התכנית תלוי בהקמת ממשלת נתניהו ואמר: "נראה מה יהיה".

"חשבנו שיהיה יותר טוב לשים על השולחן את התוכנית הכלכלית קודם כל, היא פחות שנויה במחלוקת", הוסיף קושנר. "ניתן לאנשים ללמוד, לתת ביקורת. ננסה למצוא ולסכם על מה שכולנו מסכימים עליו".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו