ישראל וגרמניה יפעלו יחד נגד הגרעין האירני? ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהחל הבוקר (שני) את מסעו המדיני באירופה, נחת בתחנתו הראשונה - גרמניה, וערך הצהרה משותפת עם הקנצלרית אנגלה מרקל בתום פגישה שקיימו שני המנהיגים. "הסכמנו שאנחנו צריכים לפעול יחד נגד התוקפנות של אירן, אין שום בעיה בתקשורת בינינו", אמר נתניהו. מרקל הודתה כי שני המנהיגים "לא מסכימים על הכל": ראש הממשלה, לשאלת "החדשות", הדף שוב את הטענה כי ביקש להאזין לרמטכ"ל לשעבר בני גנץ או ראש המוסד תמיר פרדו. מנגד, המנהיג העליון של אירן שב על איומיו אם אירן תותקף - ודחה את ההצעות לוויתורים על תכנית הגרעין.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מרקל הסכימה עם דבריו של נתניהו לפיהם פעולותיה של אירן במזרח התיכון הם "סיבה לדאגה", במיוחד עבור ישראל. "אחרי הפשע הגדול ביותר כנגד האנושות בשואה אנו שמחים לעמוד לצד ישראל וצריכים לעבוד על כך מדי יום", הוסיפה מרקל - שציינה כי תגיע לישראל ב-4 באוקטובר עם משלחות עסקיות, כלכליות וטכנולוגיות.

"מרבית הזמן הושקע בדיבורים על הסכם הגרעין וכן בהשפעתה של אירן בסוריה", הוסיפה. "יש לנו חילוקי דעות בנוגע להסכם הגרעין והשפעתו ועובדה שלא פרשנו ממנו, אבל אנחנו מודעים לכך שההשפעה של איראן על יציבות המזרח התיכון ופוגעת בביטחון ישראל. אנחנו צריכים לעשות את כל המאמצים הדיפלומטיים כדי לפעול למנוע זאת. דיברנו גם על החומר המודיעיני שישראל העבירה בנושא הסכם הגרעין ואנחנו מאמינים שזה חשוב לשקיפות".

פגישה חיובית, נתניהו ומרקל (צילום: חיים צח / לע"מ)
פגישה חיובית, נתניהו ומרקל | צילום: חיים צח / לע"מ

"התהליך המדיני חשוב ואנחנו מאמינים בפתרון שתי המדינות ולמרות שעכשיו המצב מסובך כי אין כל שיחות", ציינה מרקל. "דיברנו על הניצול של ילדים ואזרחים לתקוף אזרחים בישראל ועל החשיבות לפעול למען פרויקטים אזרחיים בעזה".

נתניהו השיב למרקל: "אני מעריך מאוד את העמידה האיתנה למען ביטחון ישראל. כמובן שהיחסים בין שתי המדינות שלנו ושתי הכלכלות שלנו חשובים. יש לנו הזדמנויות גדולות אבל גם אתגרים גדולים והאתגר הגדול הוא הסכנה שמגיעה מאירן ומהתוקפנות שלה והארסנל שלה".

על האיום האירני אמר: "אירן קוראת להשמדתה של ישראל. רק לפני 70 שנה מישהו אמר שצריך להשמיד את העם היהודי. חשוב למנוע מאירן להשיג נשק גרעיני. אני מחויב לכך. לא ניתן לזה לקרות. אירן מתבססת בסוריה בתימן ובמקומות שונים - בסוריה יש לה כוחות אוויר וכוחות קרקע עם מטרה ברורה לתקוף את ישראל. לא נקבל זאת. גם אתם לא צריכים לקבל את זה". רה"מ שב וציין כי אירן ממשיכה לאיים על ישראל, לקרוא לה "סרטן" ולקרוא להשמדתה: "הנוכחות האירנית בסוריה והמליציות השיעיות שנשלטות על ידי אירן מגיעות מאפגניסטן ויש להם מטרה דתית. אירן רוצה להגדיל את המיליציות האלה ולהמשיך את המסע הדתי שלה לעבר מלחמת דת".

רה"מ בנימין נתניהו ואנגלה מרקל (צילום: רויטרס)
"דיברנו על אירן", מסיבת העיתונאים | צילום: רויטרס

לשאלת "החדשות", מרקל אמרה בתגובה לציוץ של חמינאי שקרא להשמדת ישראל: "אנחנו מגנים את מה שאמרו האירנים. אנחנו לא מקבלים את זה לגמרי. אנחנו לא רצינו שאירן תגיע לנשק גרעיני אבל אנו חלוקים על הדרך שבה משיגים את את המטרה הזאת. אנו סבורים שאפשר להגיע לזה דרך הסכם הגרעין הקיים. לכן יש לנו מצד אחד עמדה נוקשה מאוד ביחס לביטחון ישראל, אבל עם ההסכם יש לנו שקיפות הרבה יותר גדולה".

נתניהו נשאל שוב במסיבת העיתונאים על הטענה שביקש האזנות לראש השב"כ והרמטכ"ל לשעבר: "לא קראתי להאזין לראש המוסד או לרמטכ"ל וכל השיח מעבר לזה הוא מיותר, לא ראוי ולא תואם את ביטחון ישראל", אמר בתגובה לדיווח ב"עובדה". נתניהו נשאל על ידי עיתונאי גרמני על חוק ההסדרה שנידון בבג"ץ והאם הכיבוש של ישראל אי פעם יסתיים והשיב: "אני חושב שלמדינה היהודית יש איזשהו קשר לעם היהודי. אנחנו לא מנסים לדחוף מפה אף אחד ואנחנו רוצים לחיות בשלום עם הפלסטינים. הפלסטינים מסרבים בעקביות לרעיון של שתי מדינות ולדו קיום. חמאס רוצה להרוס את המדינה היהודית. עזבנו את עזה וקיבלנו 5000 רקטות עלינו. הם מנסים לשרוף את הקיבוצים והמושבים בסמוך".

נתניהו ומרקל, היום (צילום: חיים צח, לע"מ)
נתניהו ומרקל, היום | צילום: חיים צח, לע"מ

נתניהו הוסיף: "הפלסטינים ברחו מהצעות לשלום פעם אחר פעם. אפילו ההצעה שניתנה להם על ידי אובמה וקרי על הצעה לשאת ולתת - אבו מאזן פשוט ברח. היום הוא אומר שלא ייענו להצעות אמריקניות כי ממשל טראמפ בעד ישראל. אני לא אמרתי את אותו הדבר בנוגע לממשל אובמה".  לדבריו, הסיבה שהסכסוך לא מגיע לסיומו היא "הסירוב הפלסטיני מזה עשורים שלפני הקמת המדינה ובמשך שבעה עשורים שאחרי להכיר במדינת ישראל ולהגיע לאיזשהו שלום בגבולות כלשהם - הסיבה שאין שלום היא שהפלסטינים מסרבים להכיר במדינת ישראל באיזהשהם גבולות. זה באמת כך - אם אבו מאזן יכיר במדינה היהודית יהיה לנו שלום מאוד מהר".

בתשובה לשאלות כתבים אמרה מרקל: "אנו חושבים ששאלת הבירה והעברת השגרירות צריכות להיות מוסדרות במסגרת הסכם של שתי מדינות. ירושלים היא סוגיה קריטית וגרמניה מכירה בזכותה של ישראל להגדרה עצמית".

חמינאי: "הטילים חשובים לאירן"

במקביל לפגישת נתניהו-מרקל, עלי חמינאי - המנהיג העליון של אירן - נשא דברים וקרא לצעירים בעולם הערבי "לעמוד נגד הלחץ האמריקני ולקחת יוזמה כדי לשלוט בעתידכם". לדבריו, חלק ממדינות ערב "מתנהגות כמו אויבים". חמינאי דחה את הקריאות להגבלת תכנית הגרעין האירנית ואמר במסר לאירופאים: "הגבלות על תכנית הטילים שלנו היא חלום שלא יתגשם". חמינאי אמר כי אירן תמשיך להתנגד ל"מדינות מדכאות וכובשות" ולכוחות התנגדות באזור.

"טהרן תתקוף פי 10 אם תותקף בידי אויביה, הטילים חשובים לאירן", הדגיש. "אסור לנו לסמוך על אויבינו, עלינו להתאחד נגד לחץ זר על ארצנו". לטענו של חמינאי, הסנקציות על אירן נועדו להחליש את המדינה והם חלק מ"מלחמה כלכלית" נגד אירן. "האויבים שלנו לא רוצים אירן עצמאית באזור אבל הם ייכשלו, הם פתחו בלוחמה פסיכולוגית וכלכלית כדי להוריד אותנו על הברכיים, אבל לא ניכנע ללחץ חיצוני ונדחה את הדרישות המופרזות".

אירן במסר למערב (צילום: רויטרס, חדשות)
מסר מאיים נוסף מאירן | צילום: רויטרס, חדשות

במוקד השיחות של ראש הממשלה עם המנהיגים האירופים נמצאת אירן, מניעת התחמשותה של טהרן בנשק גרעיני והתוקפנות האירנית באזור. מחר יוועד נתניהו עם נשיא צרפת, עמנואל מקרון ומחרתיים ייפגש עם ראש ממשלת בריטניה, תרזה מיי. בפריז ישתתף ראש הממשלה גם באירוע חגיגות ה-70 למדינת ישראל.

זו תהיה הפגישה הראשונה של נתניהו עם המנהיגים מאז פרישתה של ארה"ב מהסכם הגרעין. נתניהו צפוי לקרוא להם להצטרף לארה"ב בסנקציות נגד טהרן ולדרוש שיפעלו להסגת הכוחות האירניים וחיזבאללה מסוריה. זמן קצר לפני המראתו לאירופה אמר נתניהו כי "אפגש עם שלושה מנהיגים, ואעלה שם שני נושאים: אירן ואירן. קודם כל הצורך להמשיך את הלחץ על אירן נגד תכנית הגרעין שלה".

חלפני הכספים בטהרן חוששים יותר מקריסה מאשר מלחמה (צילום: רויטרס, חדשות)
קרא להשמדת ישראל, חמינאי | צילום: רויטרס, חדשות

"אני מאמין שצריך להעצים את הלחץ הזה, ייתכן שבעניין הזה אין הסכמה מלאה כרגע אבל לדעתי, לאורך זמן, תתגבש הבנה כזאת", הוסיף ראש הממשלה. "הנושא השני הוא בלימת התוקפנות של אירן באזור, במיוחד הניסיונות שלה להתבסס צבאית נגדנו בסוריה ולתקוף אותנו משם. בעניין הזה אני מתכווון מדיניות מוסכמת. זו פגישה עם שלושה מנהיגים חשובים מאוד באירופה".