דרום אפריקה הודיעה הערב (שני) כי היא מחזירה את השגריר שלה עד להודעה חדשה, ומייחסת את המהלך ל"תוקפנות הישראלית" שהביאה "לשפיכות דמים לא מקובלת" ברצועה על רקע "ההתפתחויות הלא רצוניות שהיו היום", בהתייחס להעברת שגרירות ארה"ב לירושלים. משרד החוץ מסר בתגובה כי "נכון לעכשיו לא התקבלה כל הודעה רשמית על החזרת השגריר". הבית הלבן: "מגנים את חמאס, לישראל הזכות להגן על עצמה".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בהצהרה שפרסמה המחלקה הדרום אפריקנית ליחסים בינלאומיים נטען כי התגובה הישראלית הייתה "מעשה של תוקפנות שהביא לעשרות הרוגים, פציעות והרס לרכוש פלסטיני". לדברי הדרום אפריקנים, "בהתחשב בהתנהלות הישראלית החמורה והאכזרית של ממשלת ישראל, החליטה ממשלת דרום אפריקה להחזיר את השגריר באופן מיידי ועד להודעה חדשה".

כ-7000 מפגינים לאורך גבול הרצועה (צילום: רויטרס, חדשות)
ההפגנות האלימות בגבול הרצועה היום | צילום: רויטרס, חדשות

בהצהרה ננקב מספר ההרוגים, אך לטענת דרום אפריקה כולם היו אזרחים: "ממשלת דרום אפריקה מגנה במילים החריפות ביותר את המעשה האחרון של התוקפנות האלימה שמבצעים הכוחות המזוינים של ישראל לאורך הגבול עם עזה, תוקפנות שהביאה למותם של יותר מ-40 אזרחים". 

האו"ם: "מודאגים ממניין ההרוגים הרב"

בבית הלבן גיבו את ישראל ופרסמו הודעה רשמית בה הם חוזרים על טענתו של נתניהו לפיה לישראל ישנה הזכות להגן על עצמה. בבית הלבן קראו למצוא פתרון לאתגרים ההומניטריים "הרציניים" העומדים בפני הרצועה וסירבו לקרוא לישראל להפגין ריסון בפעולות ברצועה.

עוד טען סגן דובר הבית הלבן ראג' שאח כי חמאס אחראי ל"מצב המזעזע" ברצועה וציין כי פתיחת השגרירות בירושלים והמחאה בעזה לא ישפיעו על תכנית השלום שיציג נשיא ארה"ב. בבית הלבן קראו למחאה האלימה בעזה "מתקפת תעמולה" והדגישו כי האחריות למקרי המוות בעזה "נמצאת אצל חמאס, שגורם באופן ציני ומכוון לתגובה הזו".

דוברו של מזכ"ל האו"ם פרסם תגובה לאירועים בעזה וכתב כי ארגון האומות המאוחדות "מודאג באופן ניכר מהעלייה באלימות בשטחים הפלסטיניים הכבושים וממניין ההרוגים הרב במחאות בעזה". באו"ם קראו לישראל להפגין "איפוק מקסימלי בשימוש בירי חי" והדגישו כי לחמאס ומנהיגי ההפגנות "יש מחויבות למנוע פרובוקציות ומעשים אלימים".

באו"ם הדגישו כי על כל הצדדים למנוע פגיעה באזרחים ובעיקר בילדים – ולשפר את הסיוע הרפואי. "האלימות המתמשכת מדגישה את הצורך בפתרון פוליטי, אין פתרון חלופי לשתי מדינות – ישראל ופלסטין זו לצד זו, כשבירות שתי המדינות נמצאות בירושלים".

תמונות המחאה ברצועת עזה היום (צילום: רויטרס)
ד. אפריקה: "מגנים הרג האזרחים" | צילום: רויטרס

גרמניה לישראל: "זכותך להגן על עצמך - אך שמרי על מידתיות"

עוד נמסר כי "כפי שציינו בהזדמנויות קודמות, דרום אפריקה חוזרת על עמדתה שעל כוחות הביטחון הישראלים לסגת מרצועת עזה ולשים קץ לפשיטות האלימות וההרסניות על השטחים הפלסטיניים רצועת עזה תעמוד בדרכה של בנייה מחדש של מוסדות".

לראשונה: סימני רגיעה (צילום: AP, חדשות)
50 הרוגים, 2000 פצועים. עזה, היום | צילום: AP, חדשות

גם הממשלה הגרמנית הביעה דאגה מהדיווחים על מותם של עשרות פלסטינים במהומות. "הזכות למחאה חייבת להתקיים גם בעזה", אמרה דוברת משרד החוץ. עם זאת, גרמניה ציינה כי "לישראל הזכות להגן על עצמה ולהגן על גדר הגבול מפני חדירות אלימות, אולם חייבים לשמור על עקרון המידתיות".

דיון חירום במועצת הביטחון

נשיא צרפת עמנואל מקרון גינה את האלימות באופן כללי, אך לא הפנה אצבע מאשימה כלפי ישראל או הפלסטינים. בהצהרה רשמית שפרסם מקרון מסר הנשיא כי "צרפת מגנה את האלימות והנשיא ישוחח עם כל הגורמים באזור". שר החוץ הצרפתי הפציר בשני הצדדים לנהוג באחריות ולהימנע מהסלמה. עוד קרא לישראל לנהוג באיפוק ולהימנע מהפעלת כוח מיותר כלפי המפגינים, והוסיף כי חיוני לשחזר את התנאים שיאפשרו הסכם שלום בין ישראל לפלסטינים.

דריכות שיא לקראת ההפגנות מחר (צילום: החדשות)
דריכות שיא לקראת ההפגנות מחר | צילום: החדשות

טורקיה הצטרפה לגינויים ותקפה בחריפות את ישראל: בצעד תקיף ביותר הודיעה ממשלת טורקיה כי היא מחזירה את שגריריה בישראל ובארה"ב לטובת "התייעצויות". עוד נמסר כי אנקרה קוראת לארגון לשיתוף פעולה אסלאמי להתכנס בדחיפות ביום שישי לאור ההתפתחויות האחרונות. לטענת משרד החוץ הטורקי, החלטת ממשל טראמפ להעביר את השגרירות לירושלים עודדה את הכוחות הישראליים להרוג עשרות מפגינים פלסטינים בגבול עזה: "אנחנו מקללים את הטבח שביצעו כוחות הביטחון הישראליים בפלסטינים המשתתפים בהפגנות שלום". מטעם משרד החוץ נמסר כי הם עוקבים אחר הפרסומים בתקשורת, אך הם טרם קיבלו הודעה רשמית ועל כן הם לא מתייחסים לכך בשלב זה.

בתוך כך, מועצת הביטחון של האו"ם תתכנס מחר לדיון חירום בעקבות האירועים. גם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש התייחס להתפתחויות ואמר כי הוא "מודאג מהחדשות שמגיעות מעזה וממספר ההרוגים הגבוה". בינתיים, ברשות הכריזו על שביתה כללית מחר, שנועדה לאפשר לתושבים "להתאבל על השאהידים" שקיפחו חייהם מירי צה"ל במהלך המהומות.

בהכנת הידיעה השתתף ערד ניר.