נשיא המדינה ראובן ריבלין התייחס היום (חמישי) למתיחות המדינית הגוברת עם טורקיה, על רקע האירועים האלימים בגבול רצועת עזה. "ארדואן מגן על אנשים אשר בשם האיסלאם רוצים בהרס ישראל", אמר לחיילים במהלך סיור בעוטף עזה. "מציע להנמיך את הטון כדי שלא, בסופו של דבר, נצטער על זה".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"אנחנו לא ששים אליי קרב, כל מה שאנחנו רוצים זה לחיות בארצנו בשלום", הבהיר הנשיא המדינה שביקר ביישובי העוטף, שוחח עם הכוחות המוצבים באזור והחקלאים, וקיבל סקירה ביטחונית. לתושבים אמר: "לצה"ל יש גיבוי מלא לפעולות שהוא מבצע כאן ובכל מקום שהוא נדרש להגן על גבולות המדינה. מדובר בפעולה לא פשוטה בכלל".
בהתייחס להצהרות התקיפות של נשיא טורקיה ארדואן, אמר הנשיא כי "בלי כל ספק, הנשיא הטורקי ולא בפעם הראשונה, עבר את כל הגבולות המותרים בין מדינות שמשתפות פעולה". הוא הבהיר כי בין ישראל לטורקיה קיים שיתוף פעולה בנושאים רבים והתנהלות ארדואן פוגעת בכך.

טורקיה: לחקור בהאג את הטבח בעזה

שר החוץ הטורקי מבלוט צ'וושאולו התראיין הבוקר לכלי תקשורת מקומי - וגינה את פעולות ישראל בעזה ואת העברת השגרירות האמריקנית לירושלים. כשנשאל על פרשת השגריר הישראלי בטורקיה, שעבר בידוק משפיל לעיני המצלמות, השיב: "זה מרדף אחר פוליטיקה זולה, הם (ישראל) מנסים להפוך את עצמם לקורבן".

שגריר ישראל בטורקיה מושפל
שגריר ישראל בטורקיה מושפל | צילום:

בריאיון לסוכנות TRT Haber אמר שר החוץ הטורקי כי ארצו רוצה שהאו"ם יקבל החלטה בנוגע לירושלים, בעקבות אירועי השבוע האחרון. "חקירת הטבח בעזה צריכה לעבור לבית הדין הבינלאומי בהאג", אמר במהלך הריאיון.

אמש הצהיר הנשיא הטורקי רג'יפ טאיפ ארדואן כי "אם ישראל תורשה להמשיך ולפעול, העולם ידרדר לכאוס". הוא הוסיף כי ארצו פועלת לפינוי הפצועים מהרצועה. "האו"ם קרס לנוכח האירועים ברצועת עזה", הוסיף ארדואן ואמר כי ארצו פועלת לשכנע את חברי מועצת הביטחון להיות אקטיביים יותר בפעולות נגד האירועים ברצועה. "נעמוד לצד הפלסטינים עם כל המשאבים, לא נרשה לישראל לגנוב מהם את ירושלים".

העימות הדיפלומטי בין ישראל לטורקיה עלה אתמול מדרגה נוספת והפך לקרב השפלות פומביות מול המצלמות. ההחרפה החלה בשדה התעופה "אטאטורק" באיסטנבול כשהשגריר המגורש של ישראל נאלץ לעבור טקס השפלה פומבי בצורת בידוק קפדני ומתועד. בתגובה, ישראל זימנה לנזיפה את הקונסול הטורקי שגם הוא התבקש להציג תעודות בכניסה למשרד החוץ.

מקורב לארדואן: מקווים לעצור את ההידרדרות

גורם בכיר במשרד החוץ העריך אמש כי המשבר מול אנקרה רחוק מסיום: "זה לא נגמר. כל עוד הטורקים רק ביקשו שהשגריר יעזוב, יכולנו לבלוע את הגלולה. טקס ההשפלה של חליצת הנעליים הוא מעשה שאי אפשר לעבור עליו לסדר היום ונצטרך להגיב עליו בדרך נוספת". אמירתו נשענת על ההבנה בישראל שארדואן ימצא הזדמנויות נוספת להשתלח בישראל בחודשים הקרובים.

מפגינים ליד הגדר (ארכיון) (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
מתיחות על רקע האירועים בעזה | צילום: דובר צה"ל, חדשות

בשל כך, בירושלים מתכוונים לנקוט בצעדים נוספים נגד טורקיה בעקבות השפלת השגריר איתן נאה, אך אין דעה מגובשת אחת בישראל לגבי התגובה. מספר אופציות שכבר הונחו על השולחן כצעדי תגובה להשפלת השגריר הוצגו לראש הממשלה נתניהו - וסל התגובות שנשקל בדרגים המדיניים מתחלק לשלוש אפשרויות: הראשונה, כוונה לבחון הכרה בחבל הכורדי כמדינה עצמאית. השנייה, קידום מהלך להכרה בשואת הארמנים, מהלך שנבלם עד היום בממשלות נתניהו. השלישית, פגיעה באינטרסים הכלכליים של טורקיה, מתווה פחות ריאלית. במשרד החוץ סירבו להתייחס לדברים.

בעוד בירושלים מתלבטים כיצד להחריף את הצעדים נגד אנקרה ולמרות ההשתלחות הטרייה שלו, גורמים בסביבת הנשיא ארדואן מבקשים להרגיע את המשבר ולהימנע מהסלמה. מקורבים לנשיא הטורקי מבהירים כי המשבר עם ישראל הגיע לידי מיצוי וכי אין להם אינטרס בהידרדרות נוספת.