הכותל המערבי (ארכיון) (צילום: עמית ולדמן)
רחבת הכותל, ארכיון | צילום: עמית ולדמן

במשרד החוץ זועמים על שוודיה, המדינה המערבית היחידה שהצביעה נגד ישראל באונסק"ו אתמול - ושגריר שוודיה בישראל היום (רביעי) זומן לשיחת נזיפה. השגריר, קרל מגנוס נסר, נקרא להתייצב בעקבות ההצבעה מעוררת המחלוקת, בסופה נקבע כי "ישראל כובשת בירושלים" ופעולותיה הריבוניות בבירה אינן חוקיות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בתום שיחת הנזיפה נמסר ממשרד החוץ כי בכירי המשרד - סמנכ"ל אירופה רודיקה רדיאן גורדון וסמנכ"ל ארגונים בינלאומיים אלון בר - "הביעו את אכזבתנו המרה מאופן ההצבעה של שוודיה באונסק"ו". עוד טענו במשרד כי "זוהי הצבעה נגד ישראל, חלק מדפוס הצבעה שיטתי".

המדינות החברות בארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם הצביעו אתמול על ההחלטה לפיה מדינת ישראל אינה הריבון בירושלים: 22 מדינות הצביעו בעד, 10 התנגדו ו-23 נמנעו. נציגי שלוש מדינות לא הגיעו להצבעה, שהתקיימה בעיצומו של יום העצמאות הנחגג השנה בסימן 50 שנים לאיחוד ירושלים.

למרות שהארגון מכיר בקדושת העיר לשלוש הדתות, מטיוטת ההחלטה שהתקבלה עולה ביקורת חריפה על הפעילות הארכיאולוגית הישראלית במזרח ירושלים ובעיר העתיקה שהיא "בלתי חוקית תחת החוק הבינלאומי". עוד נקבע כי החוקים הישראליים החלים על המקום ומטרתם לשנות את אופיו צריכים להתבטל. שבדיה הייתה המדינה המערבית היחידה שתמכה בהחלטה בעוד שארה"ב, יוון, גרמניה, איטליה, הולנד ובריטניה התנגדו. צרפת, ספרד, והודו היו בין המדינות שנמנעו.

_OBJ

"כופרים באונסק"ו"

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס לקבלת ההחלטה של הארגון וטען כי מאמצים דיפלומטיים הפחיתו את מספר המדינות שתמכו בהחלטה. באירוע קבלת פנים לסגל הדיפלומטי אמר רה"מ כי "ביומיים האחרונים קיימתי שיחות רבות עם מנהיגים של המדינות שלכם, ראשי המדינה, שרי החוץ, וכך עשו גם אנשי משרד החוץ, ביחס להצבעה האבסורדית. התוצאה היא שמספר המדינות שתומכות בהחלטה הולך ומצטמצם. יש היום יותר מדינות שנמנעות או תומכות בישראל מאשר מדינות שמתנגדות לישראל. זה שינוי, פעם ראשונה".

נתניהו הוסיף כי "לפני שנה זה היה 32 מדינות, לפני חצי שנה זה ירד ל - 26, עכשיו זה ירד ל -22. אבל אני מעוניין להוריד את המספר לחלוטין כדי שלא יתקיימו הצבעות כאלו יותר". מוקדם יותר אמר נתניהו כי הוא "כופר באונסק"ו".