ראש הממשלה נתניהו כינס היום (שני) מסיבת עיתונאים ברומא בה הוא הכריז באופן רשמי על הסכם הפיוס בין ישראל לטורקיה. לדברי נתניהו, ההסכם "יגן על חיילי צה"ל", ואינו כולל בתוכו את הסרת הסגר הימי על רצועת עזה. בהצהרה מקבילה באנקרה, הצהיר ראש הממשלה הטורקי כי "ההסכם יקל מאד את הסגר המוטל על תושבי עזה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"ישראל הגיעה להסכם בעל חשיבות אסטרטגית למדינת ישראל, לביטחון, ליציבות האזורית ולכלכלת ישראל", אמר נתניהו. "המזרח התיכון בטלטלה והמדיניות שלי היא לייצר אי של יציבות באזור הבלתי יציב הזה. אנחנו עושים זאת עם שכנותינו הקרובות, אנחנו עושים זאת עם יוון וקפריסין, עם רוסיה, גם עם טורקיה וכמובן עושים את כל זה בתיאום מלא עם בעלת בריתנו הגדולה ארה"ב. ישראל וטורקיה הן שתי מעצמות באזור והנתק בינינו לא הועיל לאינטרסים שלנו ומנע מאיתנו לשתף פעולה במקרים שהיה בכך צורך".

"ההסכם יעניק הגנה על לוחמי ומפקדי צה"ל מתביעות אזרחיות ופליליות", הוסיף נתניהו. "כבר היום מצטברות הרבה מאוד תביעות והיקף התביעות עולה, ועלול להגיע למיליוני דולרים ולמניעת חופש התנועה שלהם. כל זה יבוטל. ההסכם יבטיח כי יעבור חוק בפרלמנט הטורקי שיבטל הלכה למעשה את התהליכים האלה".

החתימה על ההסכם - כבר מחר

סעיף נוסף בהסכם, אמר נתניהו, כולל התחייבות טורקית למניעת כל פעילות טרור נגד ישראל מאדמת טורקיה. "זו התחייבות חשובה ומרכזית שלא הייתה לנו עד היום", הבהיר נתניהו. בנוסף לכך, הנשיא ארדואן הנחה את הגורמים הרלוונטיים "לסייע בכל דרך להשיב את הנעדרים על בסיס הומניטרי". נתניהו הוסיף כי "אני מבין את סבלן של המשפחות אני יודע מה עובר עליהן ואני מבקש להבטיח לכן - אנחנו לא נפסיק או נעצור עד שנשיב את הבנים הביתה".

בנוגע למצור על רצועת עזה, הבהיר נתניהו כי "הסגר הביטחוני הימי מול רצועת עזה הוא אינטרס ביטחוני ליום יום שלנו, ולא הייתי מוכן להתפשר עליו, הוא חיוני למניעת התעצמות של החמאס והוא נשאר כפי שהוא".

יילדרים, היום
יילדרים, היום | צילום:

במקביל מכנס ראש הממשלה הטורקי בינאלי יילדרים מסיבת עיתונאים נוספת, בה הודיע על החזרת השגרירים ועל החתימה הצפויה כבר מחר. הוא הוסיף כי ספינה ועליה 10,000 טונות של ציוד שנועד לסיוע הומניטרי לעזה תישלח לנמל אשדוד כבר ביום שישי הבא. הוא הבהיר כי "ההסכם יקל מאד את הסגר המוטל על תושבי רצועת עזה".

זמן קצא לאחר מסיבת העיתונאים הוציאו במשפחת גולדין הצהרה בה הם תוקפים את ההסכם, שלטענתם "מפקיר את סגן הדר גולדין וסמ"ר אורון שאול ואינו כולל את החזרת גופותיהם משבי חמאס". עוד הוסיפו כי "הצהרותיו של ראש הממשלה ריקות מתוכן. הוא פועל בניגוד להבטחותיו כלפינו, עד לימים האחרונים ממש ומביא לעם ישראל ולנו הסכם רע ובעייתי, המתעלם מכאב המשפחות ומגורלם של גיבורי ישראל. אנו לא זקוקים לאמפתיה מנבחרי הציבור, אלא להצבעתם נגד ההסכם הרע הזה והתניית כל הסכם בהחזרת הגופות על בסיס הומניטרי, בטווח זמנים מוגדר וברור מראש".

סעיפיו המרכזיים של ההסכם הם:

• פיצויים בסך 21 מיליון דולרים למשפחות הרוגי משט המרמרה
• החזרת השגרירים לתל אביב ולאנקרה
• העברת סחורות טורקיות לעזה דרך נמל אשדוד
• הקמת תחנת כוח ומתקן התפלה בעזה
• פתיחת משא ומתן לרכישת גז טבעי מישראל