"אין פתרון מלבד שתי מדינות" (צילום: רויטרס)
אבו מאזן (ארכיון) | צילום: רויטרס

"מאז אוסלו לא הושגה שום התקדמות - אנחנו מנהלים משא ומתן על מנת לנהל משא ומתן" - כך הצהיר היום (חמישי) יושב ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן בנאומו מול פרלמנט האיחוד האירופי בבריסל. לדבריו, "אנו מוכנים למדינה המשתרעת רק על 22% מהשטח ההיסטורי שלה, גבולות '67, וזו הקרבה". עוד הוסיף כי "המשא ומתן לא יכול להתחיל בלי שיציבו דד-ליין, בלי מעקב ופיקוח על ההסכם - ממש כמו ההסכם עם אירן".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

המנהיג הפלסטיני, שסירב לפגישה עם נשיא המדינה ראובן ריבלין השוהה גם הוא בעיר, הטיח בנאומו האשמות קשות בישראל. "ישראל פתחה בשלוש מלחמות בעזה והרגה אלפים, עשרות משפחות חדלו מלהתקיים", האשים, "ישראל הפכה את המדינה שלנו לכלא באוויר הפתוח".

"פעולות ישראל מעודדות את הטרוריסטים", המשיך, "היא נותנת להם את כל הסיבות לפעול. אל תאפשרו לפלסטינים ליפול לידי הקיצונים - הטרוריסטים". כעדות לכך שהחברה הפלסטינית אינה קיצונית מטבעה אבו מאזן הוסיף הצהרה מפתיעה, לפיה "החברה הפלסטינית היא חברה שוויונית, בה הנשים והגברים שווים".

ריבלין אתמול: "היוזמה הצרפתית לא מקרבת לפתרון, אלא דוחפת לייאוש"

הנשיא ריבלין נשא דברים בפני הפרלמנט האירופי אתמול, והתייחס גם הוא לסכסוך הישראלי-פלסטיני. ריבלין הבהיר כי ישראל ממשיכה לתמוך בפתרון שתי המדינות ותקף את היוזמה הצרפתי, ואמר כי "היוזמה לא מקרבת לפתרון המיוחל אלא דוחפת לייאוש עמוק יותר".

ריבלין, אתמול
ריבלין, אתמול | צילום:

"אני חושש שכבר שנים פועלת הקהילה הבינלאומית כמתווכת בין הצדדים מתוך פרדיגמה אחת קשיחה של חתירה לחידוש המשא ומתן להסדר קבע. פרדיגמה זו משרטטת מרחב דיכוטומי: 'שתי מדינות או מדינה דו לאומית', 'הכול או כלום', 'עכשיו ומיד' או 'לעולם לא'", הוסיף הנשיא, "בשם אותה פרדיגמה, אגב, התנגדו מדינות שונות באירופה להסכם השלום בין ישראל למצרים בטענה שהוא לא מציע פתרון לסכסוך הישראלי פלסטיני. אם תפיסה זאת הייתה מתקבלת אז, ניתן רק לשער איפה היינו היום". ריבלין הוסיף כי ההנחה שהיעדר רצון טוב מכשילה את ההסדר הוכחה כשגויה.

"אי אפשר לקוות להשיג תוצאה טובה יותר כאשר משתמשים באותן תפיסות ואותם כלים שכשלו פעם אחר פעם בסיבובים קודמים", אמר ריבלין. "היוזמה הצרפתית שאימצו מוסדות האיחוד רק לפני ימים אחדים, סובלת בדיוק מאותם פגמים מהותיים. הניסיון לשוב למשא ומתן לשם משא ומתן, לא רק שהוא לא מקרב אותנו לפיתרון המיוחל - אלא שהוא מרחיק אותנו ממנו. חתירה זו, להסדר קבע כעת היא כרוניקה של כישלון ידוע מראש שרק תדחוף את שני העמים עמוק יותר לחיק הייאוש, שהוא הכר הפורה ביותר לקיצונים והוא ששומט את הקרקע תחת רגלי המתונים".

"הייאוש הזה רבותיי, הוא הסכנה החמורה ביותר המרחפת מעלינו, ישראלים ופלסטינים כאחד. אם הקהילה הבינלאומית באמת רוצה ושואפת להיות שחקן קונסטרוקטיבי הרי שעליה להסיט את מאמציה מחידוש המשא ומתן לשם משא ומתן אל עבר בניית האמון בין הצדדים ויצירת התנאים ההכרחיים".