הכור בדימונה. "בנוי כך שהכל כלוא בתוכו" (צילום: רויטרס, חדשות)
הכור בדימונה, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

שינוי כיוון מדיני וגרעיני? סוכנות הידיעות AP מדווחת שבכיר באו"ם טוען שראש הממשלה אמר שישראל מוכנה לאשרר את האמנה למניעת ניסויים גרעיניים. מדובר באמנה שישראל חתמה עליה בעבר אך לא אשררה אותה מעולם. במשרד החוץ הבהירו כי הדיווח לא מדויק: "העמדה הישראלית ידועה - נאשר כאשר התנאים יבשילו לכך - ואין בה חדש".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

לסינה זרבו, מנכ"ל ארגון האמנה למניעת ניסויים גרעיניים של האו"ם (אמנ"ס), אמר לסוכנות הידיעות כי נתניהו שוקל עדיין את תזמון אישרור האמנה - ולא האם לאשרר אותה. 

"בעיני נתניהו זו סוגייה של מתי, לא של האם בכלל", הוסיף. "נתניהו לא התחייב ללוח זמנים ספציפי, אך זה דבר נורמלי בדיפלומטיה - נותרו דיונים טכניים". זרבו אמר את הדברים בתום פגישה עם נתניהו בישראל. הדבר מהווה למעשה הפעלת לחץ על אירן, שגם היא טרם אשררה את ההסכם.

לסינה זרבו, ארכיון (צילום: רויטרס)
לסינה זרבו, ארכיון | צילום: רויטרס

נתניהו: "תומך במטרות האמנה"

ראש הממשלה הודיע כי אמר בפגישה ש"מדינת ישראל תומכת באמנה ובמטרותיה ולכן חתמה עליה". ראש הממשלה הוסיף שסוגיית האשרור תלויה בהקשר האזורי ובעיתוי המתאים. עוד הדגיש נתניהו כי ביקורו של זרבו "מבטא את שיתוף הפעולה רב השנים המוצלח בין ישראל לארגון".

על פי היוזמה החדשה של האו"ם ושל האיחוד האירופי, המזרח התיכון יהיה אזור חופשי מניסויים גרעיניים.  האמנה אוסרת ניסויים גרעיניים בים, ביבשה, באוויר, מתחת לקרקע, מתחת לים ובחלל.

61 ממליצים לנתניהו (צילום: קובי גדעון / לע"מ, חדשות)
יאשרר את ההסכם? נתניהו | צילום: קובי גדעון / לע"מ, חדשות

ישראל חתמה בעבר על האמנה בשנת 1996 אבל לא אשררה אותה, כמו עוד שבע מדינות מרכזיות – ארה"ב, סין, אירן, מצרים, צפון קוריאה, הודו ופקיסטן. 196 מדינות חברות באמנה, מתוכן 183 חתמו עליה ו-164 אישרו אותה. האמנה טרם יושמה מכיוון שמדינות מרכזיות - בהן ישראל, אירן וארה"ב - לא אשררו את ההסכם.

זרבו, ראש הארגון של האו"ם שאחראי על יישום האמנה, עורך ביקור קצר בארץ – ביקור שימשך יומיים. במהלכו הוא נפגש גם עם מנכ"ל הוועדה לאנרגיה אטומית, זאב שניר, פקידים ממשרד החוץ ועם שרים בממשלה.