למרות תפיסת הברחות הענק של בשר ללא פיקוח מהשטחים וחשיפת זיוף הביצים ההמוני, גורמים בכירים בממשלה לוחצים על משרד החקלאות לאפשר שיווק מוצרים מהרשות הפלסטינית במזרח ירושלים בלי פיקוח וטרינרי ראוי. מי שעצר את שיווק המוצרים הוא מנכ"ל משרד החקלאות, בגיבוי שר החקלאות אריאל.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"שבעת המפעלים המאושרים אינם עומדים בדרישות השירותים הווטרינריים", כתב מנכ"ל המשרד שלמה בן אליהו ב-1 במרס, וסירב להאריך את ההיתר שעד כה הוארך בכל פעם בגלל שיקולים מדיניים. מיד החל גל של לחצים.

מתאם הפעולות בשטחים, האלוף פולי מרדכי, הזהיר מפני הסלמה ותקלה מדינית, והוא מגייס - כפי שחשפנו הערב (חמישי) - גם את סגן ראש המועצה לביטחון לאומי, יעקב נגל, כדי ללחוץ על אריאל להקל בדרישות. במכתב לפני כשבוע למתאם הפעולות, כתב נגל: "במהלך ישיבת הממשלה שוחחתי בקצרה עם שר החקלאות על האפשרות לשינוי ההנחיה. השר עומד על כך שהפלסטינים יעמדו בכל הדרישות המקצועיות".

אין תמונה
אריאל, ארכיון

אריאל: "פוליטיקה - לא על חשבון בריאות הציבור"

"הניסיון לערבב מדיניות חוץ בבריאות הציבור הוא בלתי אפשרי, בלתי נסבל ואני דוחה אותו על הסף", אמר השר אריאל. "בריאות הציבור של אזרחי ישראל היא הדבר הראשון שאני מחויב לו. כל מי שינסה לערבב בזה פוליטיקה מהסוג הפחות טוב, יזכה למענה אחד - לא על חשבון בריאות הציבור".

אריאל הסכים להארכת ההיתר לשיווק בתמורה להתחייבות פלסטינית ברורה להקים שירות וטרינרי ראוי, שאינו קיים, ולענות לשאלות ודרישות ישראליות. הפלסטינים בינתיים מסרבים. מצד אחר, במכתבים של מתאם הפעולות מרדכי הוא מתאר שורה של פעולות שהם כבר עשו בשיתוף פעולה עם האיחוד האירופי ועם USAID האמריקנית, והוא מסביר שיש גם שיקולים מדיניים כמו כנס המדינות התורמות החודש בבריסל.

"ישראל תיתפס על ידי הקהילה הבינלאומית כמי שמובילה מהלך כלכלי נגד הפלסטינים להחרמת תוצרת פלסטינית", כתב מרדכי בתחילת החודש הקודם. "מהלכים אלו יכולים לעודד החרבת החרם על חברות ישראליות". הפנייה שלו אז דווחה בעיתון הארץ.

אבל במשרד החקלאות אומרים גם היום: זה לא פוליטי, זה מקצועי. אי אפשר לסכן את אזרחי ישראל בגלל ענייני נימוס ומה שיגידו עלינו בעולם. מנכ"ל משרד החקלאות בן אליהו אומר לנו היום בשיחה ממומבאי שהוא לא מוכן לאפשר פירצה כה חמורה בבריאות הציבור בשל לחצים ואיומים מדיניים. הוא טוען שהפלסטינים מסרבים לעשות פעולות בסיסיות כמו מילוי טפסים ודיווח על פעולות פיקוח, ועומד על הסירוב מול הלחצים להתיר שיווק מוצרים בלי פיקוח ראוי.