מתן כצמן, חבר בארגון StandWithUs ששירת כלוחם במבצע "צוק איתן", התייצב היום (רביעי) בפני ועדה של הפרלמנט האירופי לבדיקת אירועי המבצע הצבאי והעיד על ההתנהלות של חיילי צה"ל. "מאחורי כל חייל ישראלי יש בן אדם", אמר כצמן. "בן אדם שרוצה לצאת ולהגן על המדינה שלו, על אף שהוא מכיר במורכבות של המלחמה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"ראיתי את הרס המלחמה", הדגיש כצמן. "מלחמה היא גיהנום על פני האדמה. איבדתי קרובי משפחה וחברים, הרגשתי את כאב המלחמה ואני יודע עד כמה קשה זה, לשני הצדדים".

עם זאת הוא הבהיר לנוכחים כי צהל פעל באופן הומני ככל שניתן. "במו עיניי ראיתי איך לפני כל ירי הפצנו כרוזים, שלחנו הודעות טקסט, שיגרנו פצצות דמה", אמר כצמן. "יש לי חבר שבאופן אישי היה אחראי על בית חולים שדה במחסום ארז שאמור היה לטפל באזרחים פלסטינים שחמאס פגע בהם".

"אנחנו בחרנו לוותר על אלמנט ההפתעה", הדגיש הדובר הישראלי. "חמאס ידע מאיפה אנחנו באים ולאן, כי אנחנו עדכנו אותם. אנחנו עזרנו לאויב להתכונן לבואנו, כדי להציל חיים של אזרחים פלסטינים".

מבצע צוק איתן (צילום: חדשות 2)
מבצע "צוק איתן" | צילום: חדשות 2

"יש מדיניות אחת בצה"ל והיא ברורה לכל חייל", טען כצמן. "המדיניות היא לנהוג באופן ההומני ביותר כדי להגן על חייהם של פלסטינים חפים מפשע. כל אמירה שאני או כל חייל אחר מתנהגים באופן שונה, זו הונאה. זה פשוט לא נכון".

"גם המדיניות של חמאס ברורה מאוד", הוא הדגיש. "הם הציבו צלפים בבתי ספר ובבתי חולים, הם הטמינו נשק בבתים, מוסדות רפואיים של האו"ם שימשו כדי לפגוע בחיילים. המציאות של המלחמה שאני מתאר אינה שחור ולבן. זה מאוד אפור. זה כל כך אפור שאזורים אזרחיים הפכו לשדות קרב".

"כשבית הופך למפעל טילים צריך לקרוא לו כך - מפעל טילים", קרא כצמן. "כשבית הופך למרכז פיקוד, צריך לקרוא לו כך - מרכז פיקוד. לקרוא להם בשמות אחרים זה לתת לחמאס לגיטימציה. בית לא אמור להכיל טילים, שכונה לא אמורה להפוך לשדה קרב, אזרח חף מפשע לא צריך להיות בשר תותחים".