טורקיה ממשיכה במתקפה נגד נתניהו (צילום: רויטרס, חדשות)
טורקיה: מדברים עם ישראל על פיוס | צילום: רויטרס, חדשות

טורקיה מאשרת לראשונה את קיומם של מגעים בין אנקרה לבין ירושלים. "בין שתי המדינות מתקיימות שיחות שנועדו להביא לנורמליזציה ביחסים", אמר היום (רביעי) שר החוץ הטורקי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"לא מדובר בעניין חדש ושיחות בדרג של מומחים מתקיימות בין שתי המדינות כבר זמן מה", הוסיף השר הטורקי, "הרי לא ניתן להגיע לפיוס מבלי לקיים שיחות". טורקיה הציבה בעבר שלושה תנאים לשיקום היחסים עם ישראל: התנצלות על הפגיעה באזרחים טורקים בהשתלטות על משט המרמרה, פיצוי כספי לבני משפחות ההרוגים והסרת המצור על עזה.

"נושא אחד כבר הוסדר", אמר השר בהתייחסו להתנצלות הישראלית בפני טורקיה ב-2013. "בנוגע לשני הנושאים הנוספים, הכדור במגרש של הצד השני ואנו ממתינים לתשובה מהם. עם זאת, התהליך התעכב בשל עניינים פנימיים בישראל".

התנצלות ופיצוי להרוגי משט המרמרה (צילום: רויטרס)
המשט שדרדר את היחסים לשפל | צילום: רויטרס

שלשום: פגישה חשאית ברומא

ביום שני פורסם לראשונה במהדורה המרכזית על קיום פגישה חשאית ונדירה בין מנכ"ל משרד החוץ הטרי דורי גולד לבין עמיתו הטורקי פרידון סינירלולו. בשנים האחרונות היווה מנכ"ל משרד החוץ הטורקי את צינור הקשר העיקרי בין ממשלת ישראל לטורקיה.

הפגישה בין הבכירים התקיימה מספר שבועות לאחר המפלה שספג נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן בבחירות לפרלמנט. כעת על מפלגתו, "הצדק והפיתוח", לנסות ולהרכיב קואליציה - דבר שעל פי הערכות מציב אותו בעמדה תקיפה פחות.

"אירוע כמו המרמרה אתה מרגיש בדם" (צילום: דובר צה"ל)
ההשתלטות על המרמרה | צילום: דובר צה"ל

ההידרדרות ביחסים בין ירושלים לאנקרה החלה ב-2008, לאחר שארדואן תקף בחריפות את ישראל במהלך מבצע עופרת יצוקה וכינה את התנהלותה "פשע נגד האנושות". שנתיים לאחר מכן הגיעו היחסים בין המדינות לשפל חדש בעקבות משט המרמרה ומותם של תשעה אזרחים טורקים שתקפו את חיילי צה"ל שעלו לספינה.

שלוש שנים אחר כך, ב-2013, סיים נשיא ארצות הברית ברק אובמה את ביקורו בישראל והביא לשיחת טלפון בין ארדואן לנתניהו. האחרון התנצל בפני מקבילו הטורקי על מה שהתרחש במשט המרמרה. בתום השיחה הוחלט על נירמול היחסים.