ישראל - הגורם המרכזי המסייע לשיקום עזה (צילום: רויטרס)
רצועת עזה במהלך המבצע, ארכיון | צילום: רויטרס

"ישראל והארגונים הפלסטינים ביצעו פשעי מלחמה במהלך מבצע צוק איתן" - כך קובע דוח ועדת החקירה של האו"ם שמתפרסם היום (שני) וסוקר את הלחימה ברצועת עזה. עוד קודם לכן הורה ראש הממשלה בנימין נתניהו לשרי ממשלתו שלא להתייחס לדוח ולממצאיו. בישראל הרשמית דוחים את הממצאים שעולים מהדוח וטוענים כי "צה"ל פעל על פי הסטנדרטים הבינלאומיים הגבוהים ביותר". 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לקריאת הדוח המלא לחצו כאן

"היקף ההרס והסבל האנושי בעזה היה חסר תקדים בהיקפו וישפיע על הדורות הבאים", טענה יושבת ראש הוועדה, השופטת בדימוס מרי מקגוואן-דיוויס בתדרוך עיתונאים שנערך היום. היא התייחסה מנגד גם לאיום הטילים בקרב תושבי הדרום: "ישנו בישראל פחד מתמשך בקהילות אשר חיות תחת איום מתמיד".

הממצאים בנוגע לישראל
ממצאי דוח האו"ם | צילום:

על פי ממצאי הדוח, 742 פלסטינים נהרגו כתוצאה מתקיפות אוויריות של צה"ל על בתי מגורים ברצועת עזה, מרביתם נשים וילדים. לפחות 142 משפחות איבדו שלושה או יותר בני משפחה בהתקפות אלה. "העובדה כי ישראל לא שינתה את מדיניות התקיפות האוויריות שלה אפילו לאחר שהתבררו השלכותיהן על אזרחים מעלה את השאלה אם התנהלות זאת היוותה חלק ממדיניות רחבה שאושרה, לפחות באופן טקטי, בדרגים המדיניים הגבוהים ביותר", נכתב בדוח.

כך לדוגמה מתייחס הדוח לפעולה נקודתית שהתרחשה באזור רפיח, לנוכח חשש מחטיפת חייל ישראלי בשבי החמאס. "כאשר חייו של חייל ישראלי מוטלים על הכף, נראה כי מתעלמים מכל החוקים, אמרה השופטת דיוויס.

חיל האוויר תוקף ברצועת עזה
המבצע בעזה, ארכיון | צילום:

ועדת האו"ם הביעה דאגה מהשימוש הנרחב שעשתה ישראל בכלי נשק בלי נזק סביבתי קטלני רחב. מדובר בשימוש חוקי, אך השימוש בו באזורים מאוכלסים בצפיפות גבוהה כמו בעזה עלול להוביל להרג חסר הבחנה של אזרחים ושל לוחמים כאחד. "נראה כי ישנו דפוס פעולה שעל פיו צה"ל הזהיר תושבי שכונות שלמות לעזוב את בתיהם, והחשיב את אלה שלא שנו לאזהרותיו ללוחמים", כתבה הוועדה.

הדוח מתייחס גם לאירועי אלימות שהתרחשו בגדה המערבית ובמזרח ירושלים במהלך תקופת הלחימה, תקופה מתוחה שכללה את המבצע בעזה ואת חטיפתם ורציחתם של שלושת הנערים הישראלים. על פי הממצאים, 27 פלסטינים נהרגו בחודשים יוני-אוגוסט ביו"ש ובמזרח ירושלים, מספר דומה למניין ההרוגים הפלסטינים במהלך כל שנת 2013. הוועדה הביעה דאגה גם משימוש גובר בתחמושת לפיזור הפגנות, דבר שלטענתה מעלה את הסבירות למות מפגינים או לפציעתם. עם זאת מציינים בוועדה כי גם ברשות הפלסטינים לא עושים די על מנת להתמודד עם פורעי החוק.

ממצאי הוועדה בנוגע לפלסטינים
הממצאים כלפי הפלסטינים | צילום:

"שיגור הרקטות לישראל נועד לזרוע אימה בקרב התושבים"

מבלי לציין את חמאס באופן ישיר, מציינים בדוח האו"ם כי פעולות האיבה גרמו למצוקה והפרעה עצומה על החיים האזרחיים בישראל. "לעיתים קרובות חזו האזרחים המתגוררים בקרבת עזה בדאגה בהפגזות מחלון ביתם, אך נאבקו גם להגיע בזמן למקלטים עם ילדיהם עם השמע צפירות האזעקה המתריעות על נפילות קרבות", נכתב בדוח. "השיגור חסר האבחנה של אלפי טילים, רקטות ופצצות מרגמה לעבר ישראל, נעשה כך נראה, במטרה לזרוע אימה בקרב אזרחי ישראל".

649450
ממצאי דוח האו"ם | צילום:

"צה"ל איתר 14 מנהרות שהובילו מרצועת עזה לשטח ישראל, ואשר שימשו לתקיפת חייליו במהלך הקרבות. עצם קיומן של המנהרות יצר טראומה בקרב אזרחי ישראל שחששו כל העת מפני אפשרות שיותקפו על ידי מחבלים שיגיחו מתחת לפני האדמה", הוסיפו בוועדה. הם מציינים כי 21 עצורים פלסטינים שהוחזקו במעצר ברצועת עזה - הוצאו להורג בחשד לשיתוף פעולה עם ישראל. "הוועדה מאמינה כי מעשה זה מהווה פשע מלחמה, האחראי לכך חייב לתת את הדין".

הוועדה מתחה ביקורת על חוסר שיתוף הפעולה מצד הרשויות בישראל בחקירת אירועי המבצע. " הרשויות הישראליות לא נענו לפניות חוזרות ונשנות של הועדה לאפשר לוועדה מידע כמו גם גישה לישראל ולשטחים הפלסטיניים הכבושים, כמו גם לקבלת מידע", הדגישו נציגי האו"ם. ביקורת נוספת נשמעה כלפי החלטת הפרקליט הצבאי לסגור את חקירת מותם של ארבעה ילדים פלסטינים בחוף עזה.

יו"ר הוועדה, היום (צילום: רויטרס)
יו"ר הוועדה, היום | צילום: רויטרס

במסיבת העיתונאים שהתקיימה בג'נבה בתום הצגת הדוח, טענה השופטת בדימוס דיוויס כי הוועדה לא הייתה בקשר עם ממשלת ישראל ונציגיה בעקבות סירובה לשתף פעולה עם החקירה. יו"ר הוועדה הדגישה כי ישראל מקיימת חקירה עצמאית אודות הלחימה, אך הביעה ספק אם היא עומדת בסטנדרטים הבינלאומיים.

פלסטינאי חוצה מנהרה בעזה (צילום: חדשות 2)
מנהרות הטרור, ארכיון | צילום: חדשות 2

בישראל נערכים למתקפת הסברה

בישראל נערכו בחודשים האחרונים לצונאמי המדיני שעלול להתרחש בעקבות דוח החקירה של האו"ם באמצעות פרסום דוח נגדי - כזה ששם דגש על הפעולות ההומניטריות והניסיון להימנע מפגיעה באזרחים חפים מפשע. בשבוע שעבר חשף משרד ראש הממשלה את עיקרי הדוח הישראלי, שמציג את פשעי המלחמה של החמאס וארגוני הטרור ברצועה. בין היתר מופיעות בדוח עדויות על האסטרטגיה של ארגון הטרור העזתי - למשוך את הלחימה לאזורים עירוניים ושימוש באוכלוסייה אזרחית כמגן אנושי.

כבר מתחילת הדרך סירבה ישראל לשתף פעולה עם ועדת הבדיקה של האו"ם, מתוך הערכה כי מדובר בדוח שיהיה מוטה נגד צה"ל. תחילה מונה לראשות הוועדה המשפטן וויליאם שאבאס, אך בהמשך נאלץ לעזוב את תפקידו לאחר שנחשפו מספר התבטאויות אנטי-ישראליות שהשמיע בעבר וכי קיבל בעבר כספים מהרשות הפלסטינית בתמורה לכתיבת חוות דעת משפטית. בהמשך החליפה אותו בתפקידו השופטת בדימוס, האמריקנית מארי מקגוואן דיוויס הנחשבת למאוזנת יותר.