רוחאני (ארכיון) (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

בית משפט בשוויץ הורה לחברת הנפט הישראלית קצא"א ("קו צינור אילת אשקלון") לשלם לאירן פיצויים בסך 1.1 מיליארד דולר במסגרת הליכי בוררות המתקיימים באירופה מזה שנים ארוכות - כך מדווחת היום (רביעי) סוכנות הידיעות האירנית IRNA.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי הדיווח ב-IRNA, במוקד הבוררות עמדה עסקה שנחתמה בין חברת הנפט האירנית לבין קצא"א ב-1968, ובמסגרתה הועבר נפט אירני לנמל אילת לצורך ייצוא לאירופה. מדובר באחד משלושה הליכי בוררות שמנהלת אירן נגד ישראל בבתי משפט בצרפת ובשוויץ בתביעות המסתכמות בכמה מיליארדי דולרים.

לאחר המהפכה האסלאמית ב-1979 ונפילתו של השאה ביטלה אירן את החוזה מכיוון שלא הכירה בישראל. בתגובה הפקיעה ישראל נכסים אירניים ופתחה בהליכים משפטיים נגד אירן - הליכים שעל פי הדיווח נדחו כולם בבתי משפט בינלאומיים.

דליפת נפט בערבה, צינור (צילום: המשרד להגנת הסביבה)
צילום: המשרד להגנת הסביבה

על פי סוכנות IRNA, בכתב התביעה נטען כי חברת הנפט האירנית סיפקה לקצא"א 14.75 מיליון מטר מעוקב נפט גולמי בשווי 450 מיליון דולר, מבלי לקבל על כך תשלום. בהחלטתו קבע בית המשפט כי מלבד פיצויים בסך 1.1 מיליארד דולר, על קצא"א לשלם לאירן גם 7 מיליון דולר הוצאות משפט.

בקצא"א סירבו להתייחס לידיעה.

הצנזורית הראשית: לחקור הדלפה על אירן

לפני כחודש פורסם במהדורה המרכזית של חדשות 2 כי הצנזורית הראשית סימה ואקנין-גיל שלחה מכתב חריג ליועץ המשפטי לממשלה ובו היא קוראת לו להורות על פתיחת חקירת שב"כ בעקבות חשד כי גורמים בכירים הדליפו מידע מדיני רגיש לעיתון "הארץ" אודות המו"מ החשאי בין ישראל לבין אירן.

הדליפה שהובילה לפרסום (צילום: רשות הטבע והגנים)
הדליפה שהובילה לפרסום | צילום: רשות הטבע והגנים

סדרת הכתבות שפרסם העורך הראשי של הארץ, אלוף בן, התבססה בעיקר על חומר גלוי. בעקבות הפרסום נערכו מספר ישיבות בין בכירים במערכת המשפטית בהן דנו בהשלכות החמורות של הפרסום. על פי מכתב הצנזורית שהגיע לידי חדשות 2, בדיקת היועצים המשפטיים והבורר קלגסבלד העלתה כי פרסום חלק מהפרטים גרם נזק ממשי בעימות המשפטי מול האירנים.

בין הפרסומים שהקפיצו את מערכת הביטחון ככל הנראה פרסום לפיו ישראל מחזיקה במשך שנים חשבון בנק מיוחד ובו מיליארד שקלים המיועדים ליישוב המחלוקת בעתיד במקרה הצורך. המידע הרגיש אודות החשבון הזה מצוי אצל בכירים מעטים באוצר, בהם החשבת הכללית מיכל עבאדי בויאגו וכן דוד שרן, שהיה דירקטור בקצא"א, חברת צינור הנפט, והיום הוא ראש לשכת ראש הממשלה.