ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח הערב (שבת) עם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי והודה לו ולנשיא אובמה על התערבות וושינגטון לטובת ישראל, בעקבות ההחלטה לדחות מסמך הקורא לפירוז המזרח התיכון מנשק גרעיני וקידום ועידה בנושא.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הצוות האמריקני שהשתתף בוועידת הסקר של המדינות החברות באמנה למניעת הפצת נשק גרעיני שהתקיימה בניו יורק, החליט לדחות את המסמך בשל חשש כי דיון בנושא יאלץ את ישראל להודות בקיום תכנית הגרעין שלה. לטענת גורמים אמריקנים, מצרים ומספר מדינות נוספות באזור ניסו להפעיל "מניפולציה צינית" בכדי לקדם דיון בנושא עד חודש מרץ 2016.

בשיחתו עם קרי הערב הביע נתניהו את הערכתו לנשיא אובמה ולמזכיר המדינה על העמדה שנקטה ארה"ב ועל מאמצי הצוות האמריקני. בישראל מדגישים כי ארה"ב עמדה במחויבות שניתנה בפומבי לישראל למנוע החלטה הנוגעת למזרח התיכון שהייתה מייחדת לרעה את ישראל ומתעלמת מצרכי הביטחון שלה ומהאיומים הנובעים מהטלטלות באזור.

דיון נוסף בנושא - רק בשנת 2020

בישראל מעריכים גם את החלטתן של בריטניה וקנדה להצטרף לארה"ב ולדחות את המהלך הדיפלומטי שתואם כנגד ישראל בוועידה.

ה"וושינגטון פוסט" דיווח שהמסמך, שקידמה מצרים במסגרת ועדת הבחינה המחודשת של האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני שמתכנסת מדי חמש שנים, כלל דרישה לקיים דיון נוסף בנושא פירוז המזרח התיכון מנשק גרעיני וקריאה למזכ"ל האו"ם באן קי מון לכנס ועידה בנושא עד תחילת שנה הבאה.

ישראל אינה חתומה על האמנה לאי הפצת נשק גרעיני ומעולם לא הצהירה האם יש לה תכנית גרעין ולאיזה מטרות. כינוס הוועידה היה עשוי לחייב את ישראל לספק הצהרה בנושא. בעקבות דחייתה המסמך בידי ארה"ב, בגיבוי מלא של בריטניה וקנדה, דיון נוסף בנושא יתקיים רק בכינוס הבא של הוועדה בשנת 2020.

שר החוץ המצרי בזמן הועידה
שר החוץ המצרי בזמן הועידה | צילום:

"למהלך זה יהיו השלכות מול העולם הערבי"

במהלך השבוע ביקר בישראל תומאס קאנטרימן, עוזרו של שר החוץ האמריקני ג'ון קרי לביטחון לאומי ולאי-הפצת נשק. קאנטרימן נועד עם גורמים בישראל אשר הביעו את התנגדותם להשתתפות בוועידה ללא תנאים מוקדמים.  

תת מזכירת המדינה האמריקנית לבקרת נשק וביטחון בינלאומי, רוז גוטמולאר אמרה כי הנוסח הסופי למסמך "אינו עולה בקנה אחד עם המדיניות ארוכת שנים שלנו". בנוסף הגדירה גוטמולאר את מצרים כמדינה "שלא מוכנה לוותר על תנאים לא מציאותיים ולא ישימים".

מנגד קהיר הביעה אכזבה והזהירה כי "למהלך זה יהיו השלכות מול העולם הערבי ודעת קהל." גם אירן מהירה להגיב בנושא וטענה כי היא מופתעת לראות את ארצות הברית, בריטניה וקנדה מוכנות לדחות את המסמך רק בכדי להגן על מדינה שמסכנת את האזור כולו.