אובמה ספג מכה ציבורית (צילום: רויטרס)
דבריו לא הובנו. אובמה | צילום: רויטרס

גורמים בבית הלבן התייחסו לדברים שאמר נשיא ארצות הברית ברק אובמה על הסכם ההבנות בין המעצמות ואירן, ואמרו כי הם לא הובנו כראוי בישראל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בתדרוך עם עיתונאים ניסתה דוברת מחלקת המדינה האמריקנית, מארי הארף להבהיר את דברי הנשיא. "אובמה אמר שבמידה ולא ייחתם הסכם, אירן תוכל לפתח פצצה בתוך זמן קצר" הבהירה הארף, שהוסיפה: "הנשיא הבהיר כי בזכות ההסכם ייקח לה עוד שנה לעשות זאת - מה שיאפשר נקיטת פעולה צבאית נגדה במידה ויידרש".

בריאיון שהעניק אתמול (שלישי) לרדיו הציבורי NPR, אמר אובמה כי כשיפוג תוקפו של ההסכם עם אירן - זמן הפריצה שלה לייצור פצצת גרעין יצטמצם לאפס. "אחרי 13, 14, 15 שנה יהיו בידי אירן צנטריפוגות מתקדמות שבאפשרותן להעשיר אורניום במהירות רבה", הודה אובמה בריאיון. "בשלב הזה זמן הפריצה לפצצה יתכווץ כמעט לאפס".

"כרגע זמן הפריצה לגרעין עומד על 2-3 חודשים על פי הערכות המודיעין שלנו, ואנו חותרים למצב שבו במשך כ-15 שנים יתארך זמן הפריצה לשנה", הוסיף. לדברי נשיא ארה"ב, טווח הזמן הזה יאפשר לארצו לתכנן תגובה במקרה שבו אירן לא תעמוד בהתחייבויותיה: "יהיה לנו את הביטחון הזה במשך עשור לפחות".

שיחות הגרעין עם אירן, בשבוע שעבר (צילום: רויטרס)
שיחות הגרעין עם אירן, בשבוע שעבר | צילום: רויטרס

גם באירן מנסים להסביר את מסמך ההבנות

במקביל למאמצים של הנשיא אובמה להסביר מדוע הסדר הגרעין המתגבש מול אירן הוא חיובי, גם הממשל האירני עושה בביתו את אותו דבר, ומסביר לגורמים הרדיקליים יותר ברפובליקה האיסלאמית כי מדובר בהסכם טוב לאירן.

שר החוץ זריף, שהוביל את השיחות מול המעצמות בשוויץ, כינס היום את הפרלמנט בטהרן לישיבה סגורה, שם אמר כי בשום אופן אירן לא תסכים להציב מצלמות שישדרו בשידור חי את הנעשה באתרי הגרעין למשרדי סוכנות הגרעין של האו"ם בוינה. המשמעות: הפקחים יאלצו להגיע פיזית לאתרים ולקחת משם את המצלמות, ולפענח בדיעבד את אשר צילמו.

לא מאמים שתפרוץ מלחמה. זריף (צילום: רויטרס, חדשות)
הסביר בבית. זריף | צילום: רויטרס, חדשות

מפקד משמרות המהפכה הגנרל ג'עפרי אומר שהסרה מיידית של הסנקציות היא קו אדום למדינה, ובלעדיה לא יהיה הסכם. באירן טוענים שארה"ב התקפלה בעוד שהם עמדו על העקרונות שלהם. ראש תכנית הגרעין עלי סלאהי אמר כי אילו אירן רצתה, היא יכלה לייצר פצצה כבר עכשיו.

סלאהי טען כי אירן נמצאת באותה מדרגה גרעינית כמו יפן, ברזיל וארגנטינה, מדינות שמחזיקות באנרגיה גרעינית אך החליטו שהן לא רוצות להחזיק בפצצת אטום. בינתיים - אירן נמצאת באותו מצב. גם בתוך המערב יש הבדלים בניסוח של ההבנות. נייר עמדה של צרפת שמפרט את ההבנות שונה במעט מהמסך האמריקני, ובו נטען כי אירן יכולה בתוך 10 שנים להפעיל את הצנטריפוגות המתקדמות יותר שלה ובכך לקצר את מרחק הזמן לפצצה.