חי: נאום נתניהו בפורום סבן (צילום: רויטרס)
"יום שחור לאו"ם, נתניהו. ארכיון | צילום: רויטרס

ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב לפנות בוקר (שישי) בחריפות לדבריו של מזכ"ל האו"ם באן קי מון אתמל, לפיהם "ישראל הפרה את החוק הבינלאומי ועשתה שימוש מופרז בכוח" במהלך מבצע צוק איתן. בסטטוס שהעלה לעמוד הפייסבוק שלו כתב נתניהו: "זהו יום שחור לאו"ם, אין גבול לצביעות".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"במקום לציין את העובדה שחמאס הפך את ילדי עזה לבני ערובה כשירה מתוך גני ילדים, האו"ם בוחר שוב להטיף מוסר לישראל", ציין נתניהו. "במקביל זוכה ארגון הטרור חמאס לחסינות מהאו"ם על אף שהוכח מעבר לכל ספק שביצע פשעי מלחמה כשירה מתוך בתי חולים, מסגדים ומתקנים של האו"ם".

"ישראל היא דמוקרטיה חופשית, תוססת ודינמית מאין כמוה והיא המושמצת ביותר על פני כדור הארץ", הוסיף ראש הממשלה. הוא תקף את מועצת זכויות האדם של האו"ם וטען כי מרבית ההחלטות בה נוגעות לישראל. "שטף כזה של ביקורת בלתי צודקת בסופו של דבר לובש צורה של מעין אמת מובנת מאליה".  

ההרס בעזה (צילום: רוייטרס)
האו"ם: "שימוש מוגזם בכוח". ארכיון | צילום: רוייטרס

"התנהגות בלתי הולמת"

דבריו של מזכ"ל האו"ם באן נאמרו אמר בדיון של מועצת הביטחון בדוח העוסק במצבם של ילדים באזורים בעולם שבהם מתנהלים סכסוכים מזוינים. "אני מודאג מאוד מסבלם של כל כך הרבה ילדים כתוצאה מפעילות צה"ל בעזה בשנה שעברה", אמר באן. "אני קורא לישראל לנקוט צעדים מיידים וממשיים על מנת למנוע פגיעות בילדים".

הדוח הוכן על ידי ליילה זרוג'וי מאלג'יריה, שליחת האו"ם לנושאי ילדים וסכסוך מזוין. שגריר ישראל באו"ם רון פרושאור זעם על הדברים הקשים והאשים את השליחה ב"התנהגות מוטה נגד ישראל". הוא אף הכחיש שישראל הפרה את החוק הבינלאומי בזמן המלחמה.

במכתב לבאן, שהגיע לידי סוכנות הידיעות רויטרס, פרושאור הביע "דאגה עמוקה בנוגע להתנהגות בלתי הולמת - בכל רמת עבודה - במשרדה של זרוג'וי בתהליך ניסוח והפקת הדוח". בהודעת האו"ם נכתב כי ישראל ירתה על שבעה בתי ספר של האו"ם והרגה 44 פלסטינים שביקשו מקלט, בעוד החמושים הפלסטינים הסתירו נשק ופתחו במתקפות מתוך בתי ספר ריקים של האו"ם.

פרושאור טען שממשרדה של זרוג'וי "סירבו שוב ושוב לניסיונות מצידנו לספק ראיות ועובדות רשמיות". זרוג'וי טענה מנגד, כי לא היה ניתן לשלב את כל התגובות של ממשלות בודדות. לדברי גורמים רשמיים באו"ם, זרוג'וי כללה את ישראל בטיוטת הרשימה השחורה של מפרי הזכויות של הילדים, אך באן החליט בסופו של דבר שלא לכלול את הצבא הישראלי ברשימה הסופית, שכוללת קבוצות כמו הטליבאן ובוקו חראם.