סמואלסן. יידרש להבהיר (צילום: רויטרס)
סמואלסן. יידרש להבהיר | צילום: רויטרס

אחרי שמשרד החוץ הדני הודיע על הקשחת התנאים להעברת סיוע לארגונים פלסטינים לא ממשלתיים, ובעקבות ביקורת פנימית באופוזיציה הדנית, הפרלמנט יבקש משר החוץ תשובות בדיון מיוחד שיתקיים היום (רביעי). בדיון, שהוא מעין "שימוע" לשר החוץ סמואלסן, יתבקש האחרון להסביר מדוע ממשלת דנמרק החליטה לשנות את הקריטריונים לתמיכה שלה בארגונים פלסטיניים, ולהשיב האם היה לרשויות בישראל ולשחקנים פוליטיים אחרים מעורבות בהחלטה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מפלגות השמאל בפרלמנט טוענות כי שר החוץ נכנע לתכתיב ישראלי, אך גורמים מדיניים טוענים כי מדובר בפוליטיקה דנית פנימית וכי לא נראה שדנמרק תחזור מהחלטתה הקודמת, לפיה תפסיק הזרמת כספי סיוע לארגונים לא ממשלתיים שמעבירים את התקציבים שיועדו להם לארגונים המקדשים את החרם על ישראל ומקיימים קשר עם ארגוני טרור.

בנוסף, לחדשות נודע כי בפרלמנט מתכוונים לבחון האם לארגונים נוספים, שאינם גורמים ממשלתיים בישראל, הייתה השפעה על תהליך קבלת החלטות, בין היתר לארגון ה- NGO Monitor. ראשי מכון המחקר שלחו הצהרה לחברי הוועדה בה הבהירו כי מדובר במכון עצמאי, שאין לו "שום קשר לממשלת ישראל או לממשלות אחרות".

בחזית העממית טוענים: זה מה שישראל הבטיחה (צילום: רויטרס, חדשות)
החזית העממית. ארגונים קשורים קיבלו מימון | צילום: רויטרס, חדשות

"העובדה שרדיפה מכוונת של ארגון NGO Monitor הפכה לנושא המרכזי בדיון במקום תפקידה של דנמרק במימון ארגונים המעורבים בחרמות, אנטישמיות ואף קשר לארגוני טרור - מראה בדיוק את אופי הבעיה אותה אנחנו מבקשים לפתור", נכתב במכתב שנשלח לחברי הוועדה בפרלמנט. בסופו של דבר, הוחלט בפרלמנט הדני להתמקד בגורמים הממשלתיים בלבד.

בין הארגונים הנתמכים: בעלי קשר לחזית העממית

בחודש שעבר פרסם משרד החוץ הדני הודעה רשמית על הפסקת כספי סיוע והקשחת התנאים להעברת כספים לארגונים פלסטינים לא ממשלתיים. ההודעה הגיעה בעקבות לחץ שהפעיל ראש הממשל נתניהו, ומכתב ששלח השר ארדן למשרד החוץ הדני לאחר שחשף המשרד לנושאים אסטרטגיים כי הכספים הללו, שהועברו באמצעות ה"מנהלת לזכויות אדם", הגיעו לארגונים המקיימים קשרים עם ארגוני טרור ולטובת קידום חרמות נגד ישראל.

בשנים האחרונות חברה דנמרק ב"מנהלת זכויות האדם והדין ההומניטארי הבינלאומי", - מנגנון מימון ממשלתי אירופי, בו חברות גם שוויץ, הולנד ושבדיה. מטה ה"מנהלת", המעביר מענקים לארגונים פלסטינים שונים, נמצא ברמאללה. בין הארגונים שנתמכו ע"י ה"מנהלת" בשנים האחרונות נמצאים ארגונים פלסטינים רבים המקדמים דה-לגיטימציה וחרמות נגד מדינת ישראל ובעלי קשרים לארגון הטרור "החזית העממית לשחרור פלסטין".