האפיפיור פרנסיסקוס מתפלל בכנסיית הקבר (צילום: מוס בן גרשום, לע"מ)
האפיפיור פרנסיסקוס מתפלל בכנסיית הקבר | צילום: מוס בן גרשום, לע"מ

ההחלטה של עיריית ירושלים לגבות ארנונה ממבנים השייכים לכנסייה עוררה סערה, שכללה גם סגירה חריגה של כנסיית הקבר בירושלים. שלושה ימים אחרי פרוץ הזעם הורה ראש הממשלה בנימין נתניהו על החזרת המצב לקדמותו וביטול החלטת ברקת. כעת מתברר מי הפעיל את הלחץ מאחורי הקלעים ומי העביר את המסרים החד משמעיים שהגיעו עד לשכת נתניהו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

קולות המחאה על המהלך הגיעו כצפוי מהקהילות הנוצריות, שתפסו אותו כניסיון ישראלי לפגוע במעמד הנצרות. גורם ישראלי סיפר על לחצים בשלושה כיוונים: הוותיקן, שקיבל מסרים מראשי הכנסיות על הפרת סטטוס קוו ופגיעה שיטתית וחסרת תקדים בנוצרים בישראל.

מסרים נוספים הגיעו ממדינות שבהן מעמד הכנסייה חשוב, ובראשן רוסיה ויוון. גם מדינות אירופה הגדולות התרעמו וביקשו להקפיא את המהלך של מיסוי הנכסים הכנסייתיים. אלא שלחץ הופעל גם מצד הכנסיות הבלתי מוכרות: הכנסיות האוונגליסטיות בארה"ב והמורמונים. הם חשובים במקרה הזה מאחר שנתניהו מתחשב בהן מבחינה פוליטית.

פקיד בכיר במשרד החוץ אמר ל"החדשות" כי סגירת כנסיית הקבר אותתה לעולם שקורה כאן משהו, וכי זה פגע בטענה שבישראל יש חופש פולחן כמדינה היחידה במזרח התיכון המאפשרת זאת.

ואכן הודיעו היום ראשי הכנסיות על פתחיתה מחדש של כנסיית הקבר לאחר שלושה ימים בהם הייתה סגורה - לראשונה זה אלף שנה.