הפרלמנט הפולני דורש מאזרחים לדווח (צילום: רויטרס)
בירקנאו, ארכיון | צילום: רויטרס

שעות ספורות לאחר שאישר הסנאט הפולני את מה שמכונה "חוק השואה", בישראל כבר בוחנים את הצעד הבא. לדברי גורמים מדיניים בירושלים, החקיקה עשויה להכניס את היחסים בין המדינות לסחרור - ולמשבר חריף ואמיתי. "לא נוכל לעבור על זה לסדר היום", אמרו הגורמים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"אנחנו בשלבי התייעצויות ובוחנים את התגובה הראויה", הוסיפו הגורמים. במשרד החוץ, שעד אתמול עוד האמינו שהפולנים לא יצביעו על החוק ויעמדו בסיכומים להקמת צוותי עבודה, שומרים בינתיים על שתיקה.

"חוק השואה" שעורר סערה דיפלומטית וציבורית ואוסר לייחס לפולנים אחריות לפשעי השואה אושר אמש (רביעי) בסנאט הפולני, זאת בניגוד מפורש להסכמות עם ישראל עליהן הודיע בתחילת השבוע ראש הממשלה בנימין נתניהו. כל שדרוש עתה הוא אישור סופי של נשיא פולין, שתומך ביוזמת החקיקה השנויה במחלוקת.

"שום חוק פולני לא ישנה את ההיסטוריה", כתב הבוקר ח"כ יאיר לפיד בחשבון הטוויטר שלו. "נזכור ולא נשכח". גם ח"כ ציפי לבני תקפה הבוקר את ההחלטה ואמרה כי מדובר ב"התנהלות בלתי נסבלת ויריקה בפרצופה של ישראל פעמיים - גם במדינת העם היהודי וגם בראש הממשלה שהצהיר שהגיע לסיכומים עם הפולנים. ישראל צריכה להגיב בתקיפות ולהעביר מסר ברור לפולנים שלא ניתן להשכיח את העבר".

מיידאנק. אשמת מי? (צילום: רויטרס, חדשות)
בישראל זועמים על ההחלטה | צילום: רויטרס, חדשות

בשבוע שעבר הודיעו במשרד החוץ כי נשקלת החזרת שגרירת ישראל בפולין להתייעצות, צעד שלבסוף בוטל. הבוקר, בעקבות האישור בסנאט, קרא השר ישראל כ"ץ לראש הממשלה נתניהו להורות באופן מיידי על החזרת השגרירה. "החוק שחוקקו הפולנים הוא חמור ומהווה הסרת אחריות והתכחשות לחלקה של פולין בשואת ביהודים", אמר כ"ץ. "במאזן בין השיקול המדיני לשיקול המוסרי חייבת להיות הכרעה ברורה - הנצחת זכרם של קורבנות השואה על פני כל שיקול אחר".

"חוששים מהיחסים בין פולין לארה"ב"

יו"ר הקואליציה ח"כ דודי אמסלם הצטרף לגינויים ואמר כי החוק אולי יאסור לייחס לפולנים אחריות לפשעי השואה, אבל הוא לעולם לא ימחק את החרפה. "שום חוק לא ישנה את האמת ההיסטורית", כתב. השר גלנט הוסיף: "החוק שאישר הלילה הסנאט בפולין הוא הכחשת שואה. זיכרון ששת המליונים חזק מכל חוק. ננצור את זכרם ונפנים את הלקח - היכולת להגן על עצמנו בכוחות עצמנו".

חרף ההתנגדות הישראלית והדיווח על ההסכמות אליהן הגיע נתניהו עם מקבילו הפולני, מתאוש מורביצקי, הצעת החוק לפיה לא ניתן יהיה לקשור את הפולנים לפשעי הנאצים עלתה הלילה להצבעה בסנאט הפולני. תומכי החוק הצליחו להשיג רוב ועתה כל שנותר הוא לאשר אותו באופן סופי על ידי נשיא המדינה, אנדז'יי דודה, שהתבטא בעבר בעד החוק. סוכנות הידיעות הפולנית PAP דיווחה כי 57 סנטורים הצביעו בעד החוק, 23 התנגדו ו-2 נמנעו.

בשעה שהדיונים בסנאט התנהלו, מחלקת המדינה האמריקנית הפצירה בממשלת פולין לשקול מחדש את הצעת החוק. "אנו חוששים מהיחסים בין פולין לארה"ב ובין פולין לישראל במידה וההצעה תהפוך לחוק", אמרה דוברת המשרד.

הממונה על שגרירות פולין בדרכו לשיחת הנזי (צילום: מירי צחי/TPS)
הממונה על שגרירות פולין בדרכו לשיחת הנזי | צילום: מירי צחי/TPS

החוק שאושר בסנאט אוסר על אזכור מעורבותה של פולין בפשעי השואה וכן על השימוש במונח "מחנה השמדה פולני", בהם הנאצים רצחו בשיטתיות יהודים על אדמת פולין הכבושה במהלך מלחמת העולם השנייה. על פי החקיקה החדשה, עבריינים שיעברו על החוק, גם מחוץ לפולין, צפוי לעונש של עד שלוש שנות מאסר.