מפגש עם משלחת פולין לישראל‎
מנכ"ל משרד החוץ וסגן השר הפולני | צילום:

סערת חוק השואה הפולני: נציגי המשלחת שהגיעה מפולין, בראשות סגן שר החוץ, נפגשו היום (חמישי) עם אנשי משרד החוץ הישראלי, בראשות מנכ"ל המשרד, במטרה לדון בגיבוש נוסחה מוסכמת באשר לחוק שמטיל עונשים על מי שמייחס את פשעי השואה לפולנים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

את הפגישה פתח מנכ"ל משרד החוץ, יובל רותם שבירך את המשלחת הפולנית. "אני מברך את סגן שר החוץ הפולני שהגיע עם המשלחת לישראל", אמר המנכ"ל. "זה לא סוד שחוק השואה הפולני מדאיג מאוד את ישראל ואת העולם היהודי".

"עלינו לוודא שלא יהיה איסור על חופש הביטוי, המחקר והדיבור וכי החשש מענישה פלילית בהקשר זה יידון וייפתר", הוסיף רותם. "אנו דואגים גם מביטויי האנטישמיות האחרונים. אנחנו מעריכים את העובדה שממשלת פולין יוצאת נגד ביטויים אלה. אני מצפה לדיאלוג כנה וחברי בין ישראל ופולין כפי שמצופה מבני ברית וחברים".

"נפעיל מחדש את אושוויץ", ארכיון (צילום: באדיבות ערוץ HOT 8, חדשות)
עד שלוש שנות מאסר למי שיעבור על החוק | צילום: באדיבות ערוץ HOT 8, חדשות

סגן שר החוץ הפולני ברטוש צ'יחוצקי דיבר מיד אחריו. "אני מברך על ההזדמנות לפתוח בדיאלוג על השואה ועל נושאים נוספים, כדי לעמוד על הצורך בחופש מחקר", אמר סגן השר. "אנחנו מחויבים לצאת נגד ביטויי אנטישמיות וכן לעמוד כל האמת ההיסטורית בכל הנוגע לשואה. אנחנו כאן ומוכנים לענות על כל השאלות ולתת את כל ההבהרות שנתבקש לתת".

בצד הפולני, מעבר לסגן השר ברטוש צ'יחוצקי, משתתפים גם היועץ המשפטי של משרד ראש ממשלת פולין, וזאת על מנת למצוא את הניסוחים והסייגים שיאפשרו לשני הצדדים להגיע להסכמות.

את הצוות הישראלי לדיונים מוביל מנכ"ל משרד החוץ יובל רותם, והוא כולל שלושה נציגים של "יד ושם", ביניהם ההיסטוריונית הראשית של הארגון, הפרופסור דינה פורת. עוד משתתפים בשיחות שגרירת ישראל בוורשה אנה אזארי, צוות משפטנים, ונציג ממחלקת אירופה של משרד החוץ.

במשרד החוץ הסבירו כי המשלחת מגיע "לצורך דיאלוג עם צוות ישראלי מקביל, שמטרתו שימור האמת ההיסטורית ומניעת פגיעה בחופש המחקר והביטוי". עוד הוסיפו שם כי המשלחת הישראלית מורכבת מ"אנשי יד ושם, היסטוריונים, משפטנים ודיפלומטיים".

החוק מעורר המחלוקת שאושר על ידי נשיא פולין אנדז'יי דודה נכנס לתוקפו היום, אך האכיפה שלו תחל בהמשך. החוק אוסר לייחס לפולנים אחריות לפשעי השואה ולהשתמש במונח "מחנה השמדה פולני" וקובע שמי שיעבור על החוק, גם מחוץ לפולין, צפוי לעונש של עד שלוש שנות מאסר.