בארגון הפליטים הפלסטינים של האו"ם (אונר"א) תקפו הלילה (רביעי) את ההחלטה האמריקנית להקפאת כספי הסיוע ואמרו כי הצעד מאיים לפגוע באחד המאמצים ההומאניים, המוצלחים והחדשניים ביותר במזרח התיכון. "המדיניות האמריקנית פוגעת בביטחון האזור", מסרו בארגון.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בממשל טראמפ הכחישו שהמהלך מגיע בתגובה להתנגדות הפלסטינים ליוזמת השלום שלו, אך מודים שהמטרה היא, למעשה, שמדינות אחרות יממנו את אונר"א. לדברי מחלקת המדינה, הצעד "לא נועד להעניש אף אחד אלא להביא לרפורמה בארגון". על רקע המתיחות בין הרשות הפלסטינים לממשל בוושינגטון, השליח המיוחד של הנשיא טראמפ למזרח התיכון, ג'ייסון גרינבלט, צפוי להגיע היום לאזור.

בישראל לעומת זאת בירכו על המהלך וראש הממשלה בנימין נתניהו הריע לכך שמדובר בפעם ראשונה שמאתגרים את הארגון. "זו הפעם ראשונה שמתייצבים ומאתגרים את הגוף הזה שמנציח את הפליטות הפלסטינית", אמר נתניהו במהלך ביקורו בהודו. "אני לא יודע אם אכן ילכו ויעשו את מה שפורסם, אבל טוב שעושים משהו שמאתגר את הגוף הזה". נתניהו הוסיף עוד כי באו"ם דנים בהצעתו להכפיף את אונר"א לנציבות האו"ם לפליטים.

טראמפ ואבו מאזן, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
מתיחות בין טראמפ לאבו מאזן | צילום: רויטרס, חדשות

השר לביטחון פנים גלעד ארדן צייץ בחשבון הטוויטר שלו כי "ארה"ב מנסה גישה חדשה ואמיצה לתהליך השלום במזרח התיכון - היא מתמודדת עם בעיות הליבה, ההסתה הפלסטינית, ירושלים והפסקת המימון לאונר"א. הגישה הזו מבוססת על הרעיון הפשוט ששלום דורש הכרה במציאות ולא התעלמות ממנה".

חבר הכנסת נחמן שי מהמחנה הציוני טען לעומת זאת כי "להחלטתו מרחיקת הלכת של הנשיא יש ערך כל עוד היא מרכיב בתכנית גדולה שנועדה להביא להסדר ישראלי-פלסטיני. הסדר כזה חייב להוליך להפרדה בין שני העמים ולשמירה על ישראל כמדינה יהודית דמוקרטית. תכנית כזו טרם הוצגה ואני בספק אם היא קיימת". עוד הוא הוסיף כי "השימוש בשלילת המשאב הכספי עלול להביא להידרדרות בעיקר בעזה, הסובלת ממצוקה הומניטרית ולערער את היציבות הביטחונית היחסית ביהודה ושומרון". 

"הגיע הזמן שהכספים יופנו למימוש ייעודם המקורי"

שגריר ישראל באו"ם דני דנון בירך על הצעד ואמר כי "אונר"א נחשף פעם אחר פעם כארגון המנצל את כספי הקהילה הבינלאומית לתעמולה אנטי-ישראלית, הנצחת הפליטות הפלסטינית וטיפוח שנאה". הוא הוסיף כי "רק במהלך השנה החולפת נחשף כי בכירים בארגון נבחרו להנהגת החמאס ברצועה, כי בתי הספר של הארגון מכחישים את קיומה של ישראל וכן התגלו מנהרות טרור מתחת למבני הארגון. הגיע הזמן שכספים המיועדים לסיוע הומניטרי יופנו אך ורק למימוש ייעודם המקורי".

ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש עם ג'ייסון גרינבלט (צילום: חיים צח, לע"מ, חדשות)
גרינבלט ונתניהו, ארכיון | צילום: חיים צח, לע"מ, חדשות

מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש אמר כי לא עודכן רשמית על ההחלטה אך הוא מודאג מאוד מהדיווחים: "אני מאוד מקווה שבסוף ארה"ב תוכל לשמור על המימון הנוכחי. אונר"א זה לא מוסד פלסטיני אלא מוסד של האו"ם שיש לו חשיבות רבה והוא גורם חשוב ליציבות במזרח התיכון".

על פי הדיווח של סוכנות הידיעות רויטרס, ארה"ב תעביר לידי הארגון 60 מיליון דולרים, ותקפיא סכום של 65 מיליון דולרים. הבכיר בבית הלבן שדיווח על כך הסביר כי על הארגון "לשנות מהיסוד את דרך הפעולה שלו ואת דרכי המימון שלו". הוא הוסיף כי ללא המימון האמריקני הארגון היה קורס וכי הסכום שמעבירה ארה"ב כעת מונע זאת.

גל תיאוריות ושמועות (צילום: רויטרס, חדשות)
"להפסיק מימון עד שהפלסטינים ישובו למו"מ" | צילום: רויטרס, חדשות

הבכיר הסביר כי ארה"ב היא המממנת הגדולה ביותר של הארגון במשך עשורים וקרא למדינות אחרות לעשות יותר. "הגיע הזמן שמדינות אחרות, שחלקן עשירות מאוד, יפעלו כדי לקדם את הביטחון והיציבות", אמר.

בהכנת הידיעה סייע ניר דבורי.