מועד פרסום תכנית המאה - יידחה (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ, חדשות)
שמות העסקים הפועלים בגדה לא פורסמו | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ, חדשות

מועצת זכויות האדם של האו"ם פרסמה היום (רביעי) דוח חריף על העסקים הפועלים גם בהתנחלויות בגדה המערבית, אך בלחץ אמריקני וישראלי משותף הסירה ממנו את "הרשימה השחורה" שהכילה את שמותיהם. מדובר בהישג משמעותי לדיפלומטיה הישראלית, אך המאבק יימשך בעתיד הנראה לעין נוכח העובדה שפרסום הרשימה נדחה למועד לא ידוע, ולא בוטל לגמרי.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

על פי הדוח, המועצה איתרה 206 חברות ישראליות, אמריקניות ובינלאומיות, המקיימות קשר עסקי עם גופים וארגונים בהתנחלויות. הדוח הוגדר כרגיש ביותר מפני שפרסום השמות עלול היה להוביל לקידום סנקציות אזרחיות על החברות הללו מצד תנועות החרם.

לאורך כל התקופה האחרונה פעלו שגריר ישראל באו"ם דני דנון ושגרירת ארה"ב בארגון, ניקי היילי, למניעת פרסום "הרשימה השחורה". ארה"ב אף איימה כי במקרה שהמועצה לא תטה אוזן לדרישה האמריקנית והישראלית, וושינגטון תעצור את התמיכה הכספית במועצה ואף תפרוש מהמועצה.

יצוין כי הדוח אמור היה להתפרסם כבר בחודש שעבר לקראת סוף השנה האזרחית, אך הוא נדחה לאור המאמצים הדיפלומטיים שניהלו ישראל וארה"ב במשותף. התוצאה הסופית מרוככת באופן משמעותי ממה שאמור היה להתפרסם, שכן בין השמות שנכללו ברשימה השחורה והגיעו לידי חדשות 2 היו: טבע, בנק הפועלים, בנק לאומי, אגד, קוקה קולה וענקיות הנדסה ותיירות אמריקניות.

השגריר דנון על פרסום דו"ח מועצת זכויות האדם בנושא ה'רשימה השחורה':  "הפרסום בעת ציון יום השואה הבינלאומי באו"ם - בושה לדיראון עולם. נמשיך להיאבק למניעת פרסום הרשימה"

שגריר ישראל לאו"ם, דני דנון, הגיב היום על פרסום הדוח ואמר: "דווקא ביום בו באו"ם מציינים את יום השואה הבינלאומי בוחרת המועצה לפרסם רישומים של חברות הפועלות בישראל- זהו כתם שלא יימחה מהיסטורית האו"ם ובושה לדיראון עולם." דנון הוסיף כי: "נמשיך לפעול בכל האמצעים עם בנות בריתנו ברחבי העולם כדי להמשיך ולמנוע את פרסום הרשימה המבישה הזו".