ראש ממשלת פולין מטאוש מורבייצקי הגיב הלילה (ראשון) בחשבון הטוויטר לסערה, בעקבות הצעת החוק שאוסרת על האשמת מדינתו בנטילת חלק ברצח שביצעו הנאצים בשואה. "אושוויץ-בירקנאו הוא לא שם פולני ו'העבודה משחררת' אינו נחשב לביטוי פולני", ציין. רה"מ נתניהו אמר מנגד: "זה חוק מופרך, אי אפשר לשנות את ההיסטוריה". גם הנשיא ריבלין מחה: "היו פולנים שנתנו יד לפשעים הנאצים".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

החוק, שטרם אושר סופית, קורא לגזור עונש מאסר של שלוש שנים על מי שירמוז שיש קשר בין פולין ופשעי השואה. מורבייצקי טען שישראל כבר הסכימה עם העמדה הפולנית, כשגינתה את השימוש בביטוי "מחנות השמדה פולניים" בהצהרה משותפת לפני שנתיים.

בהודעתו שנכתבה באנגלית מורבייצקי הוסיף כי על יהודים, פולנים וכלל הקורבנות לשמר את זיכרון כל אלו שנרצחו על ידי הנאצים הגרמנים. "מחנה אושוויץ הוא השיעור המר ביותר לאיך אידאולוגיות מרושעות יכולות ליצור גיהינום עלי אדמות", ציין ראש ממשלת פולין.

ראש הממשלה הפולני ציין הסכמות שנערכו בין מדינתו לישראל בשנת 2016 בנוגע לנושא. "הוצאנו הצהרה משותפת בה הובהר כי שני הצדדים מתנגדים לכל ניסיון לעוות את ההיסטוריה של העם היהודי או הפולני", תיאר בציוץ נוסף. מורבייצקי הוסיף: "ההצהרה התייחסה גם לכל ניסיון להכחיש או לערער את קורבנותם של יהודים במהלך השואה או השימוש בביטוי המוטעה 'מחנות השמדה פולנים'".

מחריף את הטון. רה"מ מורבייצקי (צילום: רויטרס, חדשות)
ראש ממשלת פולין, מטאוש מורבייצקי | צילום: רויטרס, חדשות



אמש פורסם בחדשות סוף השבוע כי סגן השגריר הפולני יזומן על ידי משרד החוץ לשיחת הבהרה. בצאת השבת, ראש הממשלה ושר החוץ נתניהו פרסם הודעה רשמית: "הוריתי לשגרירת ישראל בפולין להיפגש עם ראש ממשלת פולין, ולהביע בפניו את עמדתי הנחרצת נגד החוק".

גם נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין יצא נגד החוק. הוא ציטט את דבריו של נשיא פולין לשעבר אלכסנד קוואשינסק מעל בימת הכנסת: "אי אפשר לזייף את ההיסטוריה, אי אפשר לשכתב אותה, אי אפשר להסתיר את האמת. כל פשע, כל עבירה, צריכים להיות מוקעים, צריך להוקיע אותם, צריך לבדוק אותם ולחשוף אותם". ריבלין הוסיף בעצמו כי "גם בקרב העם הפולני היו שנתנו יד לפשעים הנאצים".

קרב ציוצים בין ח"כ לפיד לשגרירות פולין

מוקדם יותר אמש צייץ חבר הכנסת לפיד בעברית ואנגלית כי "אף חוק פולני לא ישנה את ההיסטוריה, פולין הייתה שותפה לשואה. מאות אלפי יהודים נרצחו על אדמתה מבלי לפגוש קצין גרמני אחד". עם צאת השבת פרסם משרד החוץ הודעה בה נמסר כי "ישראל מתנגדת להצעת החוק ומבקשת מממשלת פולין לתקנה, לפני המשך קידום החקיקה. שום חוק לא יכול לשנות את האמת ההיסטורית ואין שום מקום לחנך את משפחות ניצולי השואה, שחיות כל יום את זיכרון יקיריהם שנספו בתופת".

דיווח: אישר לעיתונאים את ההסכם, נתניהו (צילום: AP)
רה"מ נתניהו: "חוק מופרך" | צילום: AP



על הציוץ של חבר הכנסת לפיד הגיבה השגרירות הפולנית בישראל בחריפות, שהאשימה אותו בהשמצה ורמזה כי עליו ללמוד היסטוריה. "הטענות הבלתי מבוססות שלך מראות עד כמה יש צורך בחינוך השואה, אפילו כאן בישראל", צייצה השגרירות. "הכוונה של הצעת החוק הפולנית היא לא 'לטייח' את העבר - אלא להגן על האמת נגד השמצות כאלה. איך זה קשור לעובדה שמחנות המוות במלחמת העולם היו נאצים-גרמנים ולא פולנים? חסר בושה".

"מחנה השמדה פולני"? צפו למאסר

הפרלמנט הפולני אישר ביום שישי חוק שאוסר על אזכור מעורבותה של פולין בפשעי השואה וכן שימוש במונח "מחנה השמדה פולני", בהם הנאצים רצחו בשיטתיות יהודים על אדמתה במהלך מלחמת העולם השנייה. על פי החקיקה החדשה מי שיעבור על החוק, גם מחוץ לפולין, צפוי לעונש של עד שלוש שנות מאסר.

החוק מגיע בתגובה למספר מקרים בשנים האחרונות בהם התקשורת הזרה השתמשה במונח "מחנות השמדה פולניים" לתאר את אושוויץ ומחנות נוספים שהפעילו הנאצים בפולין הכבושה. בשנת 2012 השתמש נשיא ארה"ב לשעבר ברק אובמה במונח ועורר זעם רב בפולין.

ישראלים במחנות בפולין. החוק ירוכך? (צילום: רויטרס)
הקשר הפולני יימחק? צעדת החיים | צילום: רויטרס



פולנים רבים חוששים כי השימוש במונח עשוי לגרום לתחושה כי הפולנים היו אלה שניהלו את מחנות ההשמדה. בשל כך הם פועלים במרץ בשנים האחרונות נגד המונח. "התיקון הזה מצייד את פולין בכלים חשובים ביותר שזה זמן רב נמצאים בשימוש של מדינות אחרות", אמר סגן שר המשפטים, פטריק ג'אקי.

מבקרי החוק טוענים כי יהיה בלתי אפשרי לאכוף אותו מחוץ לשטח פולין, בעוד שבתוך המדינה הוא עשוי להפוך לאפקט מצנן שישפיע על האופן שבו מציינים את המעורבות הפולנית בפשעים נגד היהודים במהלך מלחמת העולם השנייה. עם זאת, מתחולת החוק הוחרגו עבודות אקדמיות. כעת החוק דורש את אישור הסנאט והנשיא.