אפקט פגישת נתניהו-פוטין: מחר (רביעי) תגיע לישראל משלחת רוסית גדולה, כיומיים בלבד לאחר פגישת ראש הממשלה נתניהו עם הנשיא הרוסי במוסקווה. בראש המשלחת הרוסית יעמוד ניקולאי פטרושב, ראש המועצה הביטחונית של הפדרציה הרוסית, וישתתפו בה סגני שרי החוץ, ביטחון הפנים והמשפטים - לצד גנרלים ובכירים בצבא ובמודיעין הרוסי.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בלשכת ראש הממשלה אישרו כי ראש המטה לביטחון לאומי, מאיר בן שבת, יארח את המשלחת ל"שיחות מעמיקות בסוגיות האזוריות ובנושאים נוספים הקשורים לאינטרסים המשותפים של רוסיה וישראל".

נתניהו סיפר אמש בתדרוך לכתבים כי השיחה עם פוטין הייתה "טובה ומעמיקה". לדבריו, חלק נכבד בפגישה הוקדש למצב בסוריה. "הפגישה הזו מתרחשת כשיש שינוי, קו פרשת מים בסוריה", אמר לכתבים. "האם אירן תתבסס בסוריה או שהתהליך הזה ייבלם? ואני הבהרתי לפוטין שאנחנו נבלום אותו. אם זה לא ייבלם מעצמו, אנחנו נבלום אותו. למעשה אנחנו כבר פועלים".

נתניהו הוסיף כי השיחות נגעו לביטחון ישראל, תוך התייחסות נרחבת גם למצב בלבנון. "אמרתי לו שהאיום של נשק מדויק מלבנון הוא איום חמור ומדינת ישראל לא מוכנה לקבל אותו", הסביר. "וגם כאן, אם נצטרך לפעול – נפעל. דיברנו על המשמעויות של תרחישי הסלמה באזור, וכיצד ניתן לטפל בהם. זה העיקר".

"נשק מדויק זה איום חמור על ישראל ואנחנו לא נקבל אותו. ויש לזה משמעות. הבהרתי את המדיניות שלנו, אלה לא היו דברי סרק", ציין נתניהו. "המפעלים בשלבי הקמה, ולכן אנחנו מציירים את הקו האדום כבר עכשיו. חשוב שהאויבים שלנו יבינו שלא רק שישראל לא תקבל את זה, אלא צריך הבנה של המעצמות. מה שהבהרתי לפוטין היה מאוד ברור ומאוד חד. הם מבינים את העמדה שלנו. לא אגיד את המילה 'מקבלים', אבל הם מבינים את הרצינות שבה אנחנו מתייחסים לאיומים האלה".

"טהרן לא רואה ערך בהצעה" (צילום: רויטרס, חדשות)
במוקד השיחות: ההתבססות האירנית | צילום: רויטרס, חדשות

נתניהו טען כי "מי שמנסה כרגע לשנות את הסטטוס קוו גם בסוריה וגם בלבנון – זה גורם אחד – והגורם הזה זה אירן. מה שמשתנה כרגע, זה שיש אפשרות לייצר מציאות אחרת, יותר שקטה, אחרי שהיו הרבה טרגדיות שם, ויש גורם שמנסה באופן אקטיבי לחמם את הגזרה, ולהכניס נשק קטלני ומאוד מסוכן למדינת ישראל בלבנון – הגורם הזה הוא אירן, אין גורם אחר".

על הקשר עם פוטין סיפר: "יש פה יחסי ידידות אישיים וגם מפגש אינטרסים מובהק בהרבה תחומים בין רוסיה לישראל. השיחות מתקיימות ישירות במובן החיובי של המילה. זה מקיף הרבה נושאים. כמובן שאנחנו מתואמים גם ברמה של הצבאות, היה כאן איתי ראש אמ"ן מול שר ההגנה שלהם שהצטרף בשיחות. שר ההגנה שביקר בישראל היה בשיחות, ודיברנו על דברים מאוד קונקרטיים. השיחות האלה בדרך כלל מאוד קונקרטיות ומעשיות".

השיחה בין השניים נגעה גם לנושאים בילטרליים כמו סחר, פנסיות ואימוץ. לגבי ההסכם עם אירן, נתניהו הוסיף כי חלק את הסתייגויותיו בנושא: "אני לא יכול להתחייב מה תהיה עמדת רוסיה, אבל הם הבינו עד כמה האפשרות הריאלית שאם התיקונים בהסכם לא ייכנסו, אז ארה"ב תנטוש את ההסכם. הם שמעו בעניין רב". לדבריו, "המציאות היא מציאות מורכבת ויש בה פוטנציאל והזדמנויות. יש אפשרות שרוסיה תתייצב. ויש אפשרות שפני האזור להסלמה. אבל שמירה על האינטרסים הביטחוניים של מדינת ישראל מחייבת מוכנות, והיא לא רק של צה"ל וזרועות הביטחון, אלא גם היערכות מדינית".

לדבריו, השיחות הרבות עם פוטין הן "נכס חשוב לביטחונה של ישראל - יצרנו מנגנוני תיאום שמוסיפים תוספת אמיתית לביטחונה של ישראל. יש כאן שינוי גדול מאוד ברמת התיאום הביטחוני. הדבר השני זה שלאור המצב המשתנה גם המדיניות שלנו משתנה, ואנחנו רוצים שהדברים יהיו ברורים מול נשיא רוסיה. המדיניות שאני נוקט מול פוטין זה להגיד לו בצורה הברורה והכנה ביותר מה אנחנו חושבים, אנחנו הרי מאוד קרובים זה לזה". עוד הבהיר ראש הממשלה כי פוטין לא הציע להפגיש בינו לבין אבו מאזן.