מליאת הכנסת אישרה אמש (שני) בקריאה שנייה ושלישית את חוק ההסדרה. חברי הכנסת בני בגין (ליכוד) ואורלי לוי-אבקסיס הצביעו נגד החוק, בניגוד לעמדת הקואליציה. החוק עבר ברוב של 60 ח"כים שתמכו מול 52 שהתנגדו. בתנועת "שלום עכשיו" הודיעו כי בכוונתם לעתור לבג"ץ נגד החוק.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

במליאה החלו את הדיון לאחר שניסיונותיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לדחות את ההצבעה לא צלחו. לאחר שאמר שישתתף בהצבעה, נתניהו לא הגיע למליאה מפגישתו בלונדון כשהחלו ההצבעות על ההסתייגויות מהחוק, והוא עבר ללא הצבעתו.

"חוק ההסדרה הוא אות קלון לכנסת ישראל", אמרו בתנועת "שלום עכשיו". "עליו חתום אדם אחד - בנימין נתניהו, שמפקיר את  עתיד ישראל בידי מיעוט קיצוני, ותומך בחוק שהוא והיועץ המשפטי לממשלה מזהירים ממנו. נתניהו מוכן לאפשר גזל אדמות, לסכן את קציני צה"ל ולגרור את ישראל לבית הדין הבינלאומי בהאג והכול למען הישרדות פוליטית. אל מול הטירוף הזה נהיה אנחנו המבוגר אחראי ונבלום את החוק המסוכן הזה בבג"ץ".

בנט ושקד חוגגים, אמש (צילום: פלאש 90, יונתן סינדל)
מליאת הכנסת, הערב | צילום: פלאש 90, יונתן סינדל
נתניהו וטראמפ. "פריחה מדינית"? זה מורכב (צילום: קובי גדעון לע"מ, חדשות)
בממשל טראמפ אותתו להשהות ההצבעה | צילום: קובי גדעון לע"מ, חדשות

"לא משנה באיזה שמות ינסו להסתיר את הרפש הזה", תקפה יו"ר מרצ זהבה גלאון. "הממשלה העבירה עכשיו חוק שהופך גניבה מפלסטינים לחוקית וידם לא רעדה לרגע. ככה פשוט". חברת הכנסת איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני) צייצה בחשבון הטוויטר שלה כי "לאוהבי ההתיישבות, למי שיודע שהגושים יהיו עיקר ההתיישבות העתידית, זהו רגע עצוב מאוד".

יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט צייץ בחשבון הטוויטר שלו מילה יחידה: "מהפך". סגנית שרת החוץ ציפי חוטובלי צייצה בחשבון הטוויטר שלה עם אישור החוק כי "החוק הזה ימנע החרבת בתים. תודה למתיישבי עמונה שבזכותם נכנס חוק ההסדרה לספר החוקים". שר התיירות יריב לוין בירך גם הוא על אישור החוק ואמר כי "הלילה החזרנו את מושכות ההובלה לידנו שלנו". סגן שר הביטחון אלי בן דהן הוסיף כי "היום עשינו היסטוריה. ממשלת ישראל מקבלת אחריות על ההתיישבות ביהודה ושומרון. חוק ההסדרה הוא הצעד הראשון לקראת החלת הריבונות בכל יהודה ושומרון".

החוק הבינלאומי לא מכיר בהתנחלויות" (צילום: הדס פרוש, פלאש 90)
חוק ההסדרה יאושר בכנסת? | צילום: הדס פרוש, פלאש 90
יישוב חדש למפוני עמונה? (צילום: Miriam Alster/Flash90)
עמונה, ארכיון | צילום: Miriam Alster/Flash90

עוד לפני תחילת הדיון הסירה האופוזיציה את כל ההסתייגויות לחוק כדי להקדים את ההצבעה. היחיד שדיבר היה יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג (המחנה הציוני). "עובדת התנגדותנו תירשם בכל החומרה ובכל התקיפות", אמר. "נתניהו מועל בתפקידו בחוקקו את החוק הזה, וגם במפעל הציוני".

"ההצבעה לא החלה ואנחנו קוראים לכם: תעצרו את הרכבת האיומה הזו לפני שתצא לדרכה", המשיך הרצוג. "התחנה הסופית היא בהאג ומקרונותיה יצאו כתבי אישום נגד חיילים וקצינים שעליהם יהיה חתום נתניהו. תעצור, ביבי, תעצור".

פורשת מהמרוץ. גלאון (צילום: יהונתן סינדל - פלאש 90)
"החוק הופך גניבה מפלסטינים לחוקית". גלאו | צילום: יהונתן סינדל - פלאש 90

הרצוג הבהיר כי "הממשלה שמחוקקת את החוק מחוקקת סכנה חמורה לישראל, סיפוח דה פקטו בניגוד לכל ההתחייבויות הבינלאומיות. החוק מאיים על מפעל ההתיישבות כולו. החוק יספח אל המדינה מיליוני פלסטינים שידרשו זכות בחירה. הכנסת מחוקקת בניגוד לחוקי המדינה. אני קורא לחברי הקואליציה לא להסכים לחוק הזה, אתם תומכים בחוק לא חוקי".

נתניהו ניסה לדחות את ההצבעה בשל מסרים שהגיעו מהבית הלבן בוושינגטון, ביותר מערוץ אחד על פי מקור  בכיר, שאומר כי הבקשה הייתה לא להעביר את החוק לפני הפגישה בין נתניהו לנשיא דונלד טראמפ. המסר היה: בלי יישובים חדשים ובלי חוקים חדשים, בואו נדבר על הכול בפגישה.

"לא אאפשר פעילותם במערכת החינוך". בנט (צילום: פלאש 90, חדשות)
"מהפך". בנט | צילום: פלאש 90, חדשות

הדברים האלה מסבירים את הניסיונות החוזרים של נתניהו לדחות את ההצבעה, אך הוא הבין שיש התנגדות פוליטית. בלונדון אמר נתניהו כי תהיה הצבעה הערב וכי הוא ישתתף בה וכי הוא עדכן את טראמפ. הוא אף נשאל האם טראמפ בעד החוק, אך לא ענה.

גורמים בתוך הממשלה אומרים הערב כי "זו העדפה ברורה של אינטרסים פוליטיים קטנים על פני האינטרס הלאומי של ישראל". זה מצטרף למסר של גורם בכיר ביהדות ארצות הברית, שאומר: אתם הפוליטיקאים מימין דוחפים את טראמפ לעימות עם ישראל, למרות האהדה הבסיסית שיש לו כלפיכם. אנשי נתניהו טוענים כי לא היה מסר כזה, והוסיפו כי יש הרבה אנשים שמדברים בשם טראמפ.

בהכנת הידיעה השתתפו דפנה ליאל, ירון אברהם ואודי סגל