איך יגיב ממשל טראמפ לסיפוח? (צילום: CNN, חדשות)
נתניהו וטראמפ, אתמול | צילום: CNN, חדשות

אחרי הבקשה של טראמפ לרסן את הבנייה ביהודה ושומרון, נתניהו בוחן מחדש את ההבטחה להקים לתושבי עמונה שפונו מבתיהם החודש התנחלות חדשה - למרות התחייבותו וההסכם החתום בין הצדדים. בעקבות הפגישה בין נתניהו לטראמפ, גורם ישראלי מאשר שהנושא של בניית ההתנחלות החדשה נמצא בבחינה מחדש בדיונים בין ישראל לארצות הברית.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

למרות שגורם ישראלי אישר את הפרטים, לשכת ראש הממשלה סירבה להגיב רשמית לפנייתנו. גורמים בקרב הנהגת המתנחלים טוענים שמהלך כזה מצד נתניהו לא יעבור בשקט -  יוסי דגן, ראש המועצה האזורית שומרון, אמר: "לא יעלה על הדעת שהבטחה שניתנה למשפחות שנעקרו מבתיהן לא יקויימו. אני מצפה מראש הממשלה למצוא את הדרך לעמוד בהבטחתו ולא לפגוע בזכויות האדם של אזרחיו בשל לחצים פוליטיים".

"מדובר בהסכם שנחתם מול ראש ממשלת ישראל, ונחתם על ידי מורשי החתימה במשרד ראש הממשלה. הפרת הסכם כזו לא תעבור", הוסיף דגן. "אני מעריך מאוד את ראש הממשלה ובטוח שהוא יקיים את ההסכם ולא יתן ידו לפגיעה בזכויות האדם של אזרחיו או להפרת הסכם עליו הוא". בביקור נתניהו בארצות הברית הוחלט כי מי שירכז את הצוות שיעסוק בנושא הוא שגריר ישראל בארה"ב רון דרמר, כנראה מול חתנו ומקורבו של טראמפ ג'ארד קושנר.

יוסי דגן (צילום: Flash 90, חדשות)
"מאמין שנתניהו לא יסוג מדבריו". דגן | צילום: Flash 90, חדשות

טראמפ ביקש "לבלום" בנייה - אך לא לחלוטין

מאז נכנס טראמפ לבית הלבן, לפני פחות מחודש, הכריזו נתניהו וליברמן על יותר מ-5,500 יחידות דיור חדשות ביהודה ושומרון: "ההחלטה באה כחלק מהחזרה לחיים נורמליים ביהודה ושומרון והתנהלות המאפשרת מענה אמיתי לצרכי החיים והדיור", הסבירו נתניהו וליברמן.

לאחר הפגישה עם טראמפ שוחח נתניהו עם כתבים ואמר להם כי טראמפ ביקש לבלום את הבנייה בהתנחלויות, אם כי לא באופן מוחלט: נתניהו הבהיר מצדו שהוא מוכן להמתין עם הנושא הזה, ושהעניין עוד יידון בין שתי המדינות. "דנו מתוך ניסיון להגיע להבנות שתואמות לשאיפה להשיג שלום וביטחון", אמר נתניהו בתדרוך לכתבים.

נתניהו גם ביקש הכרה אמריקנית בריבונות ישראלית ברמת הגולן, כלומר הכרה באזור כחלק בלתי נפרד מישראל. טראמפ לא ענה בעניין זה אך נתניהו תיאר כי לדעתו "לא הייתה שם תדהמה נוכח הבקשה". בנושא העברת השגרירות לירושלים סיפר נתניהו כי הוסיף ואמר שהוא תומך במהלך, אך טראמפ ביקש זמן נוסף לבחון את הנושא.

כ-50% מהמשפחות גרות בבתים חלופיים (צילום: יונתן סינדל / פלאש 90)
פינוי עמונה, בתחילת החודש | צילום: יונתן סינדל / פלאש 90

במסיבת העיתונאים שקדמה לפגישה הבהיר טראמפ כי שני הצדדים יצטרכו לעשות פשרות. "בנוגע להתנחלויות, הייתי רוצה לראות את ישראל בולמת אותן לזמן מה. אנחנו נדבר על זה ונמצא דרך. הייתי רוצה שתהיה עסקה, כמו שכל נשיא היה רוצה בכך". מנגד אמר נתניהו כי נושא ההתנחלויות הוא לא לב הסכסוך ולא מה שמניע אותו. "זו סוגיה שצריך לפתור, ונדבר על זה, אבל למה אבו מאזן מתכוון בשתי מדינות? מדינה שלא מכירה בשניה? מדינה שפתוחה לאפשרות של מתקפה כלפי ישראל?".

לפני כשבועיים, עם פינוי המבנים במאחז, פרסמו תושבי עמונה הודעה תוקפנית: "אנו, עקורי עמונה, משביעים ביום הזה בו נמחקו בתינו, את ראש הממשלה שר החינוך שר הביטחון ושרת המשפטים ואת יתר חברי הממשלה והקואליציה - אם לא תעמדו בחובתכם עליה חתמתם בהסכם מולנו, להקים עבורנו ישוב חדש בגזרת בנימין, כי אז לא אנחנו לא ילדינו ולא הציבור כולו, לא נסלח לכם לעולם על אזלת ידכם בהסדרת עמונה".