ביידן ונתניהו (אכיון) (צילום: רויטרס)
ביידן ונתניהו לקראת ההצהרה | צילום: רויטרס

"אני אומר בבירור: ארה"ב מגנה את האירועים האלה, וגם את אי-הגינוי שלהם" - כך אמר היום (רביעי) סגן הנשיא ביידן בהתייחסו למתקפות הטרור האחרונות. בדברים שאמר בהצהרה משותפת עם ראש הממשלה נתניהו בתום פגישם המשותפת הוסיף כי "זה לא יכול דבר לגיטימי, אנחנו לא יכולים לראות בזה דרך לגיטימית להתנהג. זה פשוט לא משהו שאנחנו יכולים לקבל במאה ה-21. הם מכוונים לחפים מפשע, ולא יכולה להיות הצדקה לאלימות כזו".

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

ביידן ציין כי בעת המתקפה ביפו, משפחתו שהתה בסמוך למקום האירוע וסעדה את ארוחת הערב. "זה רק מזכיר שזה יכול לקרות בכל מקום ובכל זמן", אמר. גם ראש הממשלה נתניהו התייחס לדברים, והצהיר כי "שום דבר לא מצדיק את התקיפות הללו. למרבה הצער, לא רק שאבו מאזן סירב לגנות את המעשים - מפלגתו פת"ח היללה את הרוצח של האמריקני כשאהיד. זה מהלך שגוי, ואי-הגינוי צריך להיות מגונה בעצמו על ידי הקהילה הבינלאומית כולה".

עם זאת, סגן הנשיא סירב לוותר על האופטימיות. "לפני ארבע שנים הייתי אומר שאין סיכוי שמדינות ערב יסכימו לכונן שלום עם ישראל - היום זו כבר לא המציאות", הוסיף ביידן. "אין לי תוכנית, אבל זה לא חסר תקווה. אם נהיה חכמים ונחושים, תוך חודשים כבר ניתן יהיה להתקדם באמת, אבל זה דורש לקיחת סיכונים".

בהצהרה חזר בייידן והדגיש עד כמה חשובה הברית בין ישראל לארצות הברית. "מערכת היחסים בינינו היא יותר מקשר בין ממשלות - זה קשר בין אנשים, דורות, המעוגנת במחויבות עמוקה לביטחונה של ישראל. זה קשר שלא יוכל להישבר לעולם", הוסיף. לדבריו, "אני מצפה לכך שנכדיי שהבאתי עימי יראו את יד ושם, הכותל ושאר האתרים מהן נוצרו התרבויות הללו". 

 ביקור תחת עננת מבוכה

ביידן כבר הספיק להיפגש אמש עם הנשיא לשעבר שמעון פרס. "אנחנו מחויבים מחויבות גמורה וללא פשרות לביטחונה של ישראל", הצהיר ביידן בפגישה הזו, "אני מקווה שנוכל להתקדם". הפגישה נערכה בעיצומו של רצף הפיגועים הקטלני אתמול, בהם נרצחו אדם אחד ונפצעו עוד 13.

הגעתו של ביידן לישראל נעשתה תחת עננת מבוכה: בבית הלבן הודיעו ביום שני כי את הידיעה על ביטול הביקור של ראש הממשלה נתניהו בוושינגטון ופגישתו המתוכננת עם הנשיא אובמה למדו מכלי התקשורת. "ציפינו והתכוננו לקראת המפגש בין שני המנהיגים, אך הופתענו ללמוד על ביטול ההזמנה בדיווחים בתקשורת", אמר הדובר נד פרייס, "חבל שהוא לא התקשר אלינו לפני שהוא התקשר לכתבים".

זמן קצר לאחר היוודע ביטול הביקור, שלטענת נתניהו נעשה על מנת שלא להתערב בבחירות האמריקאיות, דווח כי הנשיא אובמה תיכנן לקדם בפגישת השניים את חידוש השיחות בין ישראל לרשות הפלסטינית. לפי הדיווחים, במסגרת התכנית לחידוש השיחות נכללת האפשרות להעביר החלטה במועצת הביטחון של האו"ם - החלטה בתמיכה אמריקנית שתגדיר את הקווים הכלליים של הסכם אפשרי בין ישראל לרשות